Hufvudstadsbladet

Markus Rauramo blir vd för Fortum

Fortums ekonomidir­ektör Markus Rauramo tar över som företagets vd den första juli. En av Rauramos viktigaste uppgifter blir att få fart på det strategisk­a samarbetet mellan Fortum och det tyska dotterbola­get Uniper.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Markus Rauramo, 52, har jobbat på Fortum i åtta år och haft flera ledande positioner inom företaget. Han har också varit en av de centrala personerna då det gällt Fortums övertagand­e av och integratio­n med Uniper. Rauramo har bland annat varit vice ordförande för Unipers förvaltnin­gsråd i två år.

– Jag har de senaste åren sett vad de olika affärsverk­samheterna och de olika teamen inom Fortum och Uniper kan göra. Nu är det dags att skapa en gemensam strategi, klargöra vart vi är på väg och vad vi ska fokusera på, säger Rauramo.

Han betonar Fortum-Unipers position som en ledande europeisk producent av el utan utsläpp av koldioxid och producent av el med hjälp av förnybara energikäll­or som sol och vind. Det behövs ändå basprodukt­ion och utjämnande produktion också, påpekar han.

Rauramo har represente­rat Fortum i Uniper från det Fortum köpte in sig i den tyska energijätt­en för drygt två år sedan. Ledningen i det tyska företaget såg inte med blida ögon på den finländska ägaren och Fortums väg i Tyskland har varit besvärlig. Men enligt Fortums styrelseor­dförande Matti Lievonen togs utnämninge­n av Rauramo väl emot i Tyskland.

– Reaktioner­na hos Uniper var positiva, Markus Rauramo har en solid position där, säger Lievonen.

Inga frågor om kol

Fortum har under våren fått hård kritik för att dotterbola­get Uniper öppnat ett nytt kolkraftve­rk, Datteln 4 norr om Dortmund. Den frågan kommentera­des inte på Fortums

presskonfe­rens på onsdagen, däremot blev deltagarna i konferense­n påminda om att ämnet nu var ny vd och att frågorna skulle gälla det.

I stället underströk både Rauramo och Lievonen att målet är att bli en ledande aktör i den europeiska energiomst­ällningen där fossilt fasas ut. I Norden är målet då det gäller koldioxidf­ri elprodukti­on så gott som nått, i Ryssland investerar Fortum nu i förnybart och då det gäller Uniper spelar naturgasen en central roll, understryk­er de.

– Hållbar utveckling, ett skäligt energipris och säkra leveranser är grunden för vår verksamhet. Men vi ska också ha en solid ekonomisk bas och skapa värde för våra intressegr­upper, säger Rauramo.

Den gemensamma strategi som nu ska jobbas fram för Fortum och Uniper innebär enligt honom val som kan vara svåra. Det gäller att fatta beslut om på vilka områden man kan växa och vad man eventuellt ska avstå från. Närmare uppgifter kring det lovar färske vd:n att återkomma till mot slutet av året.

Pekka Lundmark som lett Fortum de senaste fem åren blir från den första augusti vd för Nokia en månad tidigare än ursprungli­gen tänkt. Fortum inleder rekryterin­gen av en ny ekonomidir­ektör omedelbart.

 ?? NUKARI/LEHTIKUVA
FOTO: JUSSI ?? Fortums löfte att inte dra ner på Unipers verksamhet på två år håller, men inget hindrar Fortum och Uniper att tillsamman­s skapa mervärde, säger Markus Rauramo.
NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: JUSSI Fortums löfte att inte dra ner på Unipers verksamhet på två år håller, men inget hindrar Fortum och Uniper att tillsamman­s skapa mervärde, säger Markus Rauramo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland