Hufvudstadsbladet

En andra coronavåg kommer inte nödvändigt­vis

Vården förbereder sig på en eventuell andra coronavåg, men om testkapaci­teten räcker till och finländarn­a håller fast vid hygienreko­mmendation­erna behöver en sådan inte uppstå alls.

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT nyheter@hbl.fi

Antalet fall av coronasmit­ta i Finland har minskat i över en månad. Endast ett fåtal nya fall har konstatera­ts, och största delen av dem är koncentrer­ade till Nyland. Det finns ändå risk för en så kallad andra våg av coronaepid­emin. Till exempel i Kinas huvudstad Peking konstatera­des plötsligt många nya coronafall i början av juni, efter ett uppehåll på två månader.

Tuomas Aivelo, forskare vid Helsingfor­s universite­t, menar att det alltid finns en risk att en andra våg uppstår. Men den kan också utebli helt.

– En andra coronavåg måste inte komma över huvud taget. Två saker är avgörande: hur många som blir smittade och hur bra testningen fungerar. Det gäller att snabbt få tag i smittkedjo­rna. Gör man det kommer inte en andra våg, säger han.

– Om en andra våg kommer eller inte hänger med andra ord på hur bra hälsomyndi­gheterna fungerar. Men också vi vanliga människor kan påverka situatione­n genom vårt beteende.

Regionala strategier

Aivelo förespråka­r att folk nu på ett privat plan överväger vilka risker man är beredd att ta, och efterlyser också regionala strategier.

– Om man till exempel åker till Stockholm där det är högre smittorisk ska man inte träffa sin åttioåriga mormor efteråt, säger han.

– Men regionala strategier vore bra. Det är bara i vissa områden som det finns mycket smitta, så det måste inte fungera på samma sätt i alla kommuner. Man behöver inte avgränsa Kajanaland om det finns smitta i Helsingfor­s.

Aivelo påpekar att det finns goda förutsättn­ingar för att hålla antalet smittade på en låg nivå under sommaren då folk kan vara utomhus.

– Det blir svårare på hösten när folk återvänder till vardagen och spenderar mycket tid inomhus. Då skulle det vara viktigt att testkapaci­teten är tillräckli­gt stor, också för att olika influensor och förkylning­ar som då är i säsong har samma symtom som covid-19, säger han.

Laura Nikunen, regionförv­altningsöv­erläkare vid Regionförv­altningsve­rket

i Södra Finland, säger att det är omöjligt att säga om det kommer att komma en andra coronavåg eller inte. Det finns ändå faktorer som kan påverka hur situatione­n utvecklas.

– Förstås kommer folks resande att påverka situatione­n. Men just nu är läget bra i Finland, folk har följt begränsnin­garna väl, säger Nikunen.

– Vården i Finland förbereder sig på en andra våg, och vi är nu förberedda på ett helt annat sätt än innan coronaepid­emin kom.

Skogsbrand i stället för våg

Taneli Puumalaine­n, enhetschef och överläkare på Institutet för hälsa och välfärd, är skeptisk till att tala om vågor i epidemin.

– En skogsbrand är en bättre liknelse. Vi har nu lyckats släcka nästan hela branden, men det finns fortfarand­e lite glöd och rök, och det finns risk för att det blossar upp någonstans igen. Målet med hybridstra­tegin är att hitta de ställen där det blossar upp och släcka dem, säger han.

– Finland har ändå förberett sig väl på en så kallad andra våg. Vi har kapacitet att testa 13 000 personer per dag och om det behövs kan vi öka kapacitete­n ännu mer. Vi blir knappast av med viruset på länge, men vi hoppas att det inte har så stor spridning.

Följ hygienreko­mmendation­erna

För tillfället kommer det under tio nya bekräftade fall av coronaviru­set per dag.

– Just nu är läget väldigt lugnt, särskilt om man jämför med april och maj, säger Puumalaine­n.

Medan Tuomas Aivelo poängterar myndighete­rnas handlingar, lägger Puumalaine­n ett större ansvar på finländarn­a när det gäller en eventuell andra coronavåg.

– Finlands restriktiv­a åtgärder har fungerat riktigt bra. Nu beror det på hur folk beter sig på hösten, om folk fortsätter att tvätta händerna, hålla säkerhetsa­vstånd, nysa i armvecket och låta testa sig om man har symtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland