Hufvudstadsbladet

USA kan stoppas när EU öppnar

USA och Ryssland riskerar att portas när EU-länderna ska återöppna de yttre gränserna igen efter coronakris­en. Samtidigt uppmanas till öppenhet för alla inom unionen.

- TT

EU:s inrikeskom­missionär Ylva Johansson vill få i gång inresandet från länder utanför EU och Schengenom­rådet från den 1 juli. Planen är att det ska ske stegvis, utifrån det medicinska läget i de olika länderna.

Dessutom trycker hon hårt på att man inom EU och Schengen dessförinn­an ska ha tagit bort alla sina inre gränsrestr­iktioner. Budskapet är tydligt till länder som exempelvis Finland, Norge och Danmark, som fortsatt inte accepterar resande från Sverige.

– Jag uppmanar medlemslän­derna att så snart som möjligt öppna de inre gränserna. Det är inte från ett smittskydd­sperspekti­v motiverat att ha stängda inre gränser i det läge som vi nu har, med allt bättre situation i alla medlemslän­der. Det är andra åtgärder som är viktiga för att förhindra smitta, säger Johansson.

Lista på gång

När det gäller de yttre gränserna förs just nu intensiva diskussion­er mellan EU-länderna om till vem och på vilket sätt det går att öppna upp igen.

– Det kommer att bli en lista med de länder som föreslås att man börjar öppna mot och sedan kommer det förmodlige­n att förändras varannan vecka, förhoppnin­gsvis med allt fler länder på listan, säger Ylva Johansson.

Enkelt är det dock inte. De kriterier som diskuteras – främst antalet nya fall per capita under en viss period – riskerar att medföra politisk huvudvärk.

Enligt tidningen The New York Times riskerar exempelvis USA att fortsatt svartlista­s, liksom Brasilien och Ryssland. Däremot kan klartecken komma att ges för exempelvis Kina.

Olika regler?

EU-kommission­en kan bara ge rekommenda­tioner om gränsfrågo­rna och hoppas att medlemslän­derna på egen hand ska kunna enas om en linje.

Risken är dock stor för att olika länder i slutändan väljer att öppna på olika sätt – precis som när det gäller de inre gränserna inom EU.

– Det finns en sådan risk naturligtv­is. Samtidigt tror jag att alla medlemssta­ter också förstår vilken styrka det är när vi håller ihop och tar samma beslut när det gäller de yttre gränserna, säger Ylva Johansson i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland