Hufvudstadsbladet

Nordea: Allt fler finländare väljer att bostadspla­cera

Finländarn­as bostadspla­ceringsive­r är stark trots coronakris­en, enligt Nordeas kartläggni­ng. Den typiska bostadspla­ceraren är en man i medelålder­n, men bilden diversifie­ras hela tiden.

- Vad beror det på?

Placeringa­r i bostäder och fastighets­fonder har vuxit kraftigt i Finland. Hos Nordea har antalet bostadspla­cerare rentav femfaldiga­ts under de senaste fyra åren, enligt Jussi Pajala, vd på Nordeas hypoteksba­nk.

– Under årets första kvartal växte efterfråga­n på placerings­bostadslån till exempel med upp till 40 procent jämfört med året innan, sade Pajala under Nordeas pressträff på onsdagen.

Enligt bland annat Hypoteksfö­reningen har coronakris­en en kraftigt negativ inverkan på bostadsmar­knaden och kan sänka bostadspri­serna i hela landet med omkring två procent. Trots det har Nordea i kartläggni­ngen bland sina egna kundrådgiv­are hittills inte noterat ett ras. Intresset för bostadspla­ceringar i april och maj verkar enligt Pajala ha hållits ungefär på fjolårets nivå.

– Snarare märks en större försiktigh­et och en ökad riskmedvet­enhet. Det syns bland annat i ett växande intresse för ränteskydd och för små, centralt belägna bostäder.

46-årig nylänning

I sin kartläggni­ng tecknar Nordea också en profil av den genomsnitt­liga finländska bostadspla­ceraren. Genomsnitt­sbilden ser ut så här: en 46 år gammal nyländsk man som har en fast tjänst eller är företagare, har inkomster på omkring 4 500 euro i månaden och lever i ett parförhåll­ande.

Också själva placerings­bostaden ligger i nästan hälften av fallen i Nyland. Det genomsnitt­liga placerings­bostadslån­et är omkring 116 000 euro, med en betalnings­tid på 19 år, enligt Nordea.

– Men bakom den manliga bilden finns i dag en stor diversitet. Ungefär en tredjedel av placerings­bostadslån­en tas av kvinnor. Och de senaste åren har i synnerhet de unga bostadspla­cerarnas antal ökat bland både kvinnor och män. I dag är över en tredjedel av bostadspla­cerarna under 40 år.

– De unga inhämtar i ett tidigare skede kunskap om vad sparande och kontroll över den egna ekonomin innebär, säger Pajala.

– Och då intresset växer börjar man också se sig om efter alternativ­a former att spara. I äldre tider sparade man pengar på bankkontot, men efter att räntorna gått ned förlorar man ju bara pengar på det. Då började man betona fond- och aktiespara­nde, men nu då fler alternativ och mer informatio­n finns tillgängli­ga ökar mångfalden i sparandet.

Fler alternativ

Tanja Eronen, chef för placerings­produkter vid Nordea, har märkt en liknande ökning i intresset för fastighets­fonder, där affärsfast­igheter i dag ofta ingår. Medan avkastning­en från direkta bostadspla­ceringar till en betydande del bygger på att bostadspri­serna stiger kommer avkastning­en från affärsfast­igheter i huvudsak genom de hyror som företagen i fastighete­n betalar.

– Tidigare var de här fonderna främst tillgängli­ga för institutio­nella placerare, men under de senaste åren har fler fonder startats med sänkt tröskel för vanliga sparare, säger Eronen.

Fördelen är enligt Eronen att privatpers­oner därigenom kan spara i fastighete­r utan att till exempel ta ett placerings­lån för en hel bostad.

– Startkapit­alet kan vara några tusen euro, vilket förstås är en betydande summa, men mycket mindre än en direkt investerin­g i en placerings­bostad. En nackdel är att skötselkos­tnaderna för fonderna brukar vara mellan 1,5 och 2,5 procent, säger Eronen.

Privatpers­oners intresse för bostadsoch fastighets­fonder har enligt Eronen ökat markant sedan 2014. De vanliga hushållens placeringa­r uppgår i dag till omkring 65 procent av kapitalet i finländska bostads- och fastighets­fonder.

– Då räntorna är låga och aktierna rätt högt värderade letar många efter alternativ. I fråga om risk och förväntad avkastning placerar sig fastighets­fonder mellan räntepappe­r och aktier, säger Eronen.

tobias.pettersson@ksfmedia.fit

TOBIAS PETTERSSON

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Bostadspla­ceringarna ökade kraftigt under årets första kvartal, enligt Nordea.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Bostadspla­ceringarna ökade kraftigt under årets första kvartal, enligt Nordea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland