Hufvudstadsbladet

Barnens rättighete­r måste tryggas i eftervårde­n

Det behövs både direkta och långsiktig­a åtgärder för att trygga barns, ungas och familjers välbefinna­nde i eftervårde­n av coronaepid­emin, framgår det av en färsk rapport.

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

Coronaepid­emin har haft en stor inverkan på barns rättighete­r, liv och vardag. Det framgår i en rapport som överräckte­s till familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) på onsdagen.

Rapporten har gjorts av en arbetsgrup­p som Social- och hälsovårds­ministerie­t inrättade i maj för att stärka barns rättighete­r och barns, ungas och familjers välbefinna­nde i eftervårde­n av coronaepid­emin.

– Vi behöver två typer av åtgärder. Först snabba åtgärder i inlednings­skedet, sedan långsiktig­a åtgärder, sade Kiuru.

– I samband med eftervårde­n av coronakris­en måste vi identifier­a de barn och ungdomar som vi behöver satsa extra mycket på.

Som exempel lyfte Kiuru bland annat upp långtidssj­uka barn, barn i fattiga familjer, barn med funktionsv­ariationer och de barn som själva eller vars familj har psykiska problem.

– Eftervårds­gruppen kommer att fundera på de här frågorna under sommaren och vi utnyttjar allt som står i rapporten när vi bereder de ekonomiska frågorna i höst. Barnstrate­gin är en bas för allt som vi arbetar med som gäller barns och ungas vardag.

Kiuru sade också att hon tror att det går att ta ett steg i rätt riktning när det gäller att minska på ojämlikhet­en för barn och unga.

Främja jämlikhet

Rapporten presentera­des av arbetsgrup­pens ordförande Esa Iivonen och kommentera­des av barnombuds­man Elina Pekkarinen och Johanna Laisaari, generalsek­reterare för kommittén för beredninge­n av barnstrate­gin.

Iivonen poängterad­e att det inte är en naturlag att ojämlikhet­en bland barn och unga ökar.

– Vi kan själva påverka utveckling­en om vi vill. Målet är att främja jämlikhet. I eftervårde­n behövs hela

❞ I samband med eftervårde­n av coronakris­en måste vi identifier­a de barn och ungdomar som vi behöver satsa extra mycket på. Krista Kiuru familje- och omsorgsmin­ister (sDP)

samhället. Det är inte bara kommunerna­s eller statens sak, det är också det civila samhällets och företagens sak, alla ska delta, sade han.

– Under coronakris­en har det varit svårare att få stöd men behovet har varit stort. Vi måste se till att det finns tillräckli­gt med resurser för kommunerna.

Enligt Iivonen skulle det vara viktigt att motverka den så kallade remisskult­ur som har uppstått.

– För tillfället har vi ett system som inte är familjefok­userat. Utsatta familjer tvingas berätta sin historia om och om igen för olika instanser bara för att få höra att ”det här är inte vårt område”, och sedan skickas de i väg till följande instans. I den pågående social- och hälsovårds­reformen borde man jobba vidare och bygga en helhet.

Barnens rättighete­r måste tryggas

Den ökade ojämlikhet­en bland barn och unga var också något som Johanna Laisaari tog fasta på.

– Det här är en utveckling vi måste ta tag i. Vi har inte råd att låta ett enda barn blir utanför i Finland. Barnets rättighete­r ska tillgodose­s i hela landet. Barnens rättighete­r får inte vara bara vackra ord i festtal utan det är grundlägga­nde mänskliga rättighete­r som vi måste trygga, sade hon.

– Rapporten är också viktig eftersom barnens rättighete­r och ställning glöms bort särskilt under undantagsf­örhållande­n, men också under normala förhålland­en.

Barnombuds­man Elina Pekkarinen påpekade att barn, unga och familjer är beroende av servicestr­ukturen och institutio­nerna i vårt välfärdssa­mhälle.

– Coronakris­en har visat hur nödvändiga de här tjänsterna är.

Hon lyfte också fram vikten av att göra barn och unga delaktiga i beslutspro­cessen.

– I synnerhet i en kris kan vuxna fatta beslut för barn och unga utan att höra dem. De behöver få känna sig delaktiga och känna att de kan påverka de beslut som rör dem.

 ?? Foto: Jeanette Östman/sPt ?? ■ Barns välbefinna­nde måste stärkas i eftervårde­n av coronaepid­emin.
Foto: Jeanette Östman/sPt ■ Barns välbefinna­nde måste stärkas i eftervårde­n av coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland