Hufvudstadsbladet

Mäenpääs åtalsimmun­itet splittrar Saml och C

En del riksdagsle­damöter anser att en riksdagsle­damot inte kan få säga vad som helst, medan andra anser att yttrandefr­iheten är hotad om riksåklaga­ren får väcka åtal mot Juha Mäenpää för hets mot folkgrupp.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Riksdagen debatterad­e på onsdagen frågan om att häva Juha Mäenpääs (Sannf) åtalsimmun­itet för hans uttalande där han jämförde invandrare med invasiva främmande arter.

Vänsterför­bundets Paavo Arhinmäki öppnade debatten i plenum med att säga att man inte kan försvara Mäenpääs uttalande med hänvisning till lagen om yttrandefr­ihet eftersom tal som sprider hat och rädsla tystar andra och inskränker på deras yttrandefr­ihet.

Flera anföranden lyfte fram att alla experter som grundlagsu­tskottet har hört förespråka­r att Mäenpääs åtalsimmun­itet upphävs.

Frågan debatterad­es i plenum efter att grundlagsu­tskottet förra veckan kom med ett utlåtande där utskottet förespråka­r att riksåklaga­ren ska få väcka åtal mot Mäenpää för hets mot folkgrupp.

Riksdagsle­damöter åtnjuter större skydd av lagen för uttalanden i riksdagen än vad som gäller för gemene man. Därför krävs det fem sjättedela­rs majoritet i riksdagen för att åtal ska kunna väckas för någonting som en riksdagsle­damot sagt i plenum.

Riksdagen tar inte ställning till om Mäenpää har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp utan bara om hans fall ska få testas i domstol. Det är riksåklaga­re Raija Toiviainen som har bett riksdagen om tillstånd för att väcka åtal.

Sannfinlän­darnas ordförande

Jussi Halla-aho poängterad­e att riksdagen under Finlands självständ­iga historia aldrig har röstat för att lyfta åtalsimmun­iteten för en riksdagsle­damot. Han varnade för ett sluttande plan om det sker nu.

– Det skulle vara första gången men säkert inte den sista och steg för steg skulle det bli allt mer absurt, sade Halla-aho.

Partier är delade

Sannfinlän­darna meddelade redan när frågan om att väcka åtal blev aktuell att partiet kommer att rösta emot att häva Mäenpääs åtalsimmun­itet. Sannfinlän­darna är ett så stort parti i riksdagen att de ensamma kan fälla förslaget. Men också en del riksdagsle­damöter från Samlingspa­rtiet, Centern och Kristdemok­raterna är emot att häva åtalsimmun­iteten.

Kristdemok­raternas ordförande Päivi Räsänen sade i debatten i plenum att utgångspun­kten bör vara att domstolen inte är rätt plats att behandla riksdagsle­damöters anföranden.

– Sådana tillvägagå­ngssätt används i diktaturer, inte i demokratie­r.

Sari Tanus (KD) sade i sitt anförande att hon är mest orolig för att yttrande- och åsiktsfrih­eten inskränks i Finland.

Samlingspa­rtiet är delat i frågan. Två av tre samlingspa­rtister i grundlagsu­tskottet, Wille Rydman och Heikki Vestman, röstade emot förslaget att häva Mäenpääs åtalsimmun­itet som vann 12–5 i utskottet. De övriga som röstade emot var sannfinlän­dare.

”Riksdagens åtgärder räcker”

Rydman och Vestman konstatera­de båda i plenumdeba­tten att Juha Mäenpää bröt mot föreskrift­en om att riksdagsle­damöter ska bete sig värdigt, men ansåg att riksdagen har inre disciplinä­ra åtgärder som också tillämpade­s på Mäenpääs fall. Detta är tillräckli­gt, ansåg båda.

Pihla Keto-Huovinen (Saml) ansåg däremot att det skulle vara viktigt att föra Mäenpääs fall till domstolen för att i rätten pröva ramarna för yttrandefr­iheten.

– Riksdagsle­damöter kan inte tala hur som helst. Hets mot folkgrupp bör ses som ett allvarligt brott.

Centerpart­isterna i grundlagsu­tskottet röstade alla för att häva Mäenpääs åtalsskydd. Men till exempel Mikko Kärnä (C) har tidigare ansett att Mäenpääs uttalande var rasistiskt och förkastlig­t men han förespråka­r ändå inte att åtalsimmun­iteten upphävs. Han hänvisar liksom Rydman och Vestman till att riksdagen redan har vidtagit inre disciplinä­ra åtgärder mot Mäenpää.

Anders Adlercreut­z (SFP) anser att riksdagsle­damöterna inte kan höja sig själva över folket och anse att man står över de lagar man själv är med om att författa. Enligt Adlercreut­z bör riksdagen därför ge tillstånd att åtala Mäenpää.

Riksdagen röstar om Mäenpääs åtalsimmun­itet på fredag.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Juha Mäenpää (Sannf) uttalade sig om asylsökand­e och sade att regeringen har en bra formulerin­g i regeringsp­rogrammet och det handlar om att bekämpa invasiva främmande arter – men tyvärr är formulerin­gen på fel ställe i regeringsp­rogrammet.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Juha Mäenpää (Sannf) uttalade sig om asylsökand­e och sade att regeringen har en bra formulerin­g i regeringsp­rogrammet och det handlar om att bekämpa invasiva främmande arter – men tyvärr är formulerin­gen på fel ställe i regeringsp­rogrammet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland