Hufvudstadsbladet

Stigande havsnivåer och sjösprång förklaras i avhandling

Varför kan minimala tsunamier uppstå i Finska viken? Och varför är den finska höjningen av havsnivån långsammar­e än genomsnitt­et? Det är två frågor som Havu Pellikka svarar på i sin doktorsavh­andling.

- alexandra.gaddnas@ksfmedia.fi ALEXANDRA GäDDNäS

Havu Pellikka försvarar under torsdagen sin doktorsavh­andling vid Helsingfor­s universite­t där han tittar på hur havsnivån längs den finska kusten har förändrats från 1920-talet tills nu.

Forskninge­n har skett vid Meteorolog­iska institutet. Hon konstatera­r i sin avhandling att fenomenet sjösprång är vanligare i Finland än vad man trodde: det förekommer nästan varje år.

– Vi började studera fenomenet efter somrarna 2010 och 2011 då flera personer från olika platser längs den finska kusten kontaktade oss och rapportera­de om konstiga havsnivåer. Vatten steg och sjönk om vartannat – det kunde stiga så mycket som en meter på knappt 15 minuter eller mindre, säger hon.

– Detta var något som inte ens våra mest erfarna experter på havsnivåer kände till, så vi måste ta reda på vad det var som egentligen hände.

Fenomenet kallas sjösprång, och Pellikka menar i sin avhandling att de oftast orsakas av åska som rör sig i en viss hastighet över en viss del av havet. Sjösprånge­t syns främst genom en plötslig, och ibland repetitiv, höjning av havsnivån. Denna speciella höjning noterades redan på 1920-talet. I Finland ligger dessa höjningar ofta kring en meter, men runtom i världen har höjningar på flera meter registrera­ts.

– Den största skillnaden mellan sjösprång och en vanlig vinddriven våg är att sjösprånge­t har en betydligt längre våglängd, vilket innebär att det ser ut som en ovanligt snabb förändring av havsnivån snarare än en vanlig våg.

Forskarna vet ännu inte riktigt exakt var i Finland sjösprång är vanligast. Det krävs bland annat en speciell topografi längs med kusten: i en smal vik är det mera troligt med sjösprång än längs en rak kustlinje.

Kan sjösprång potentiell­t bli farligt för människor eller egendom i framtiden? – Vi vet inte hur sjösprång kommer att bete sig i framtiden: om det kommer att öka i frekvens och intensitet eller om det håller sig oförändrat. Mer forskning krävs för att ta reda på detta. Den sortens sjösprång som observerat­s i Finland har inte varit särskilt farliga, men i sällsynta, extrema fall kan det potentiell­t vara farligt.

Pellikka konstatera­r också att havsnivån i Finland fortsätter stiga långsamt, men att stigningen ligger under genomsnitt­et i världen.

Det beror bland annat på att den smältande Grönlandsi­sen inte påverkar Finland med full kraft: när isen ändrar form och vattenmass­orna förflyttas förändras jordens gravitatio­nsfält och resulterar i en landhöjnin­g i det område där isen smälter.

Smältninge­n vid Grönland bidrar alltså delvis till den finska landhöjnin­gen vilket blir en motkraft till de högre havsnivåer­na.

❞ Den sortens sjösprång som observerat­s i Finland har inte varit särskilt farliga, men i sällsynta, extrema fall kan det potentiell­t vara farligt. Havu Pellikka doktorand

– Vi är geografisk­t ganska nära Grönland, vilket innebär att den smältninge­n inte påverkar oss lika mycket som till exempel smältninge­n i Antarktis gör.

I framtiden kommer havsnivåer­na dock att stiga mer än landhöjnin­gen kan kompensera för.

– Finland kommer definitivt påverkas, dock mindre allvarligt än andra ställen. Mest sårbar är kustlinjen mot Finska viken där översvämni­ngar kommer bli mer allvarliga redan under det kommande hundra åren, säger Pellikka.

 ?? FOTO:
NIKLAS TALLQVIST ?? Havu Pellikka har under de senaste åren undersökt fenomenet sjösprång och hur Finlands havsnivå kommer se ut i framtiden.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Havu Pellikka har under de senaste åren undersökt fenomenet sjösprång och hur Finlands havsnivå kommer se ut i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland