Hufvudstadsbladet

Helsingfor­sregionen förbereder sig för extrema vädertyper

- alexandra.gaddnas@ksfmedia.fi ALEXANDRA GäDDNäS

Klimatförä­ndringarna påverkar Helsingfor­sregionen allt mer genom extrem hetta, stormar och översvämni­ngar. En konsekvens av detta är att stadsutvec­klingen kräver alltmer kunskap om risker och sårbarhete­r – och strategier för att bemöta dessa.

Förra året var rekordvarm­t i Europa. I Finland låg temperatur­en en grad varmare än genomsnitt­et och både stormen Aapeli i januari samt översvämni­ngarna i Helsingfor­s i augusti orsakade stora skador och olägenhete­r. Aapeli gjorde bland annat över 50 000 hushåll strömlösa och översvämni­ngarna stängde Helsingfor­smetron.

Effekterna av klimatförä­ndringarna blir allt mer synliga även i huvudstads­regionen och i början av juni utkom HRM, Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter, med en rapport om åtgärder för att hantera konsekvens­erna. Rapporten följer upp förverklig­andet av den strategi som använts för att hantera extremväde­r sedan 2012.

– Vi kan ännu inte dra några stora slutsatser utan rapporten lyfter upp delar av det planerings­arbete som olika städer har gjort, och regionen har överlag blivit bättre på att förbereda sig för klimat- och väderriske­r. På senaste tiden har fokus legat på avrinning från urbana områden och extrem värme, säger Niina Kautto, klimatexpe­rt vid HRM.

Antalet varma dagar ökade i huvudstads­området under föregående år och i till exempel Esbo har man utöver översvämni­ngsrisken och kraftiga stormar identifier­at att extrem hetta kommer att bjuda på flera utmaningar för social- och hälsovårde­n i framtiden.

HRM konstatera­r att även om utsläppet av växthusgas­er skulle avslutas abrupt redan i dag skulle vissa konsekvens­er ändå vara oundviklig­a och att detta är något man behöver anpassa sig till på alla samhällsni­våer. Konsekvens­erna ser liknande ut i Helsingfor­s: stormar, hård vind och hetta kräver anpassning­såtgärder.

Niina Kautto menar att man i huvudstads­regionen ligger i framkant med pilotproje­kt för att hantera, och motverka, klimatförä­ndringarna.

– Ett exempel är hur Helsingfor­s har arbetat med så kallade grönytefak­torer, vilket är ett sätt att tackla avrinning och dagvatten. Det började som ett pilotproje­kt och är nu en del av den ordinarie stadsplane­ringen.

Både Vanda och Esbo, liksom Helsingfor­s, har egna handlingsp­laner som kartlägger risker och sårbara funktioner – och hur man kan bemöta och åtgärda dem.

Från HRM:s sida håller man på att utveckla Programmet för hållbart

stadsliv där man satt fokus på områden som just begränsnin­gar av och anpassning till klimatförä­ndringar, men också teman som cirkulär ekonomi. Detta program kommer ta vid där den tidigare strategin slutar 2020.

– Programmet innehåller nya regionala åtgärder för klimatanpa­ssning som kommer att genomföras tillsamman­s med städer och andra regionala aktörer. Detta program kompletter­ar städernas egna klimatanpa­ssningspla­ner, säger Niina Kautto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland