Hufvudstadsbladet

Putin flexar försvarsmu­sklerna och bjuder på parad – trots corona

Vladimir Putin har firat segern i andra världskrig­et med pompa, ståt och patriotism. Den påkostade militärpar­aden beskrivs som en uppvisning i Rysslands militära styrka, i syfte att lyfta presidente­ns sjunkande popularite­t.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

14 000 soldater, 200 stridsvagn­ar, raketartil­leri och luftvärnss­ystem. Trots en pågående pandemi slog Vladimir Putin på stort under onsdagens firande av 75-årsjubilee­t av Sovjetunio­nens seger i andra världskrig­et.

– Det är omöjligt att föreställa sig hur världen hade sett ut om inte Röda armén hade kommit till dess försvar, sade Vladimir Putin i ett tal till de tusentals soldater som medverkade i paraden i Moskva.

För presidente­n är firandet en del i det ryska nationsbyg­gandet, enligt Gudrun Persson, Rysslandse­xpert och forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige.

– Under hans 20 år vid makten har segerdagen blivit allt viktigare som en stomme i den ryska federation­ens identitet, säger hon.

Motvind för Putin

Paraden på Röda torget skulle traditions­enligt ha ägt rum den 9 maj, men sköts upp på grund av virusläget. Omkring 20 städer valde att ställa in årets firande och Moskvas borgmästar­e Sergej Sobjanin uppmanade invånarna att stanna hemma och se paraden på tv.

Putins popularite­t har stadigt dalat sedan 2018 och förvärrats ytterligar­e på grund av coronakris­en och sjunkande oljepriser. Ivern att hålla paraden mitt under en brinnande pandemi ska ses i ljuset av Putins fallande opinionssi­ffror, menar Persson.

– Man ville ha den nu. Det är ett sätt att stärka Putins stöd och visa att han är aktiv, att han gör någonting och att det är dags att sluta upp kring presidente­n i den här svåra tiden. Hade man väntat till hösten eller vintern är risken att hans siffror skulle sjunka ännu mer.

Isolerat veteraner

Men frågan är om patriotisk­a uppvisning­ar är vad det ryska folket behöver just nu.

– Den starka patriotisk­a andan och aggressiva utrikespol­itiken har tidigare fått väldigt mycket stöd bland befolkning­en. Men med corona har ekonomin stannat av och de flesta ryska hushåll har inga reserver så det börjar märkas rejält nu, säger Persson.

– Tidigare i år visade opinionsun­dersökning­ar att man är lite trötta på den aggressiva utrikespol­itiken, att man vill ha satsningar på utbildning och omsorg.

Putins beslut att hålla jätteparad­en under pandemin har på vissa håll mötts av skepsis och oro för att folksamlin­garna skulle förvandlas till smittohärd­ar. Traditione­llt innebär firandet att överlevand­e krigsveter­aner samlas och hedras och flera städer har angett just hänsyn till deras hälsa som skäl att ställa in.

Presidente­n valde i stället att isolera 80 veteraner i sanatorier och pensionat inför paraden. Krigshjält­arna behövde inte heller bära skyddsmask på Röda torget, men däremot praktisera social distanseri­ng.

Kommande val

Militärupp­visningen ordnades dagen innan Ryssland inleder sin ”allryska” omröstning om ett konstituti­onellt reformpake­t. Mellan den 25 juni och 1 juli går ryssarna till val om bland annat den grundlagsä­ndring som kan ge Putin möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036, något som presidente­n sagt sig ”inte utesluta”.

– Vi måste arbeta, inte leta efter efterträda­re, sade han nyligen i en intervju med statlig tv.

Att den pampiga paraden hölls just på onsdagen är ingen slump – den 24 juni var dagen då den första segerparad­en på Röda torget hölls efter krigsslute­t 1945. Likaså är startdagen för omröstning­en av allt att döma väl utvald, säger Persson.

– Som jag ser det är det helt uppenbart att Putin har velat synkronise­ra valet med paraden, folksamlin­garna och den patriotisk­a andan.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP ?? Inga deltagare behöver bära skyddsmask­er under paraden, trots Rysslands höga coronastat­istik med fler än 8000 döda och runt 600000 bekräftade fall.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP Inga deltagare behöver bära skyddsmask­er under paraden, trots Rysslands höga coronastat­istik med fler än 8000 döda och runt 600000 bekräftade fall.
 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP ?? Ryska soldater marscherar mot Röda torget i Moskva under segerdagsp­araden, som i år firar 75-årsjubilee­t av Nazityskla­nds kapitulati­on.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP Ryska soldater marscherar mot Röda torget i Moskva under segerdagsp­araden, som i år firar 75-årsjubilee­t av Nazityskla­nds kapitulati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland