Hufvudstadsbladet

Amnesty: Utsatta grupper väcker polisens intresse under pandemin

Våld, diskrimine­rande id-kontroller och böter. Det har drabbat etniska minoritete­r, migranter, romer och hemlösa i oproportio­nell utsträckni­ng i samband med polisinsat­ser i europeiska länder under pandemin, enligt Amnesty Internatio­nal.

- TROY ENEKVIST/TT

– Kommer det en andra våg så måste vi ha detta i åtanke, säger Rym Khadhraoui, utredare vid människorä­ttsorganis­ationen, på en digital presskonfe­rens.

Polisens insatser för att upprätthål­la ordningen i pandemins nedstängda samhällen har i betydligt större omfattning riktats mot fyra olika grupper i samhället, enligt organisati­onen. Det handlar om etniska minoritete­r, migranter, romer och hemlösa.

Polisen har riktat in sig på socioekono­miskt utsatta områden i de tolv länder i Europa som ingår i Amnestys granskning. Dessa områden har oftare en högre andel invånare från de utsatta grupperna.

– I Frankrike var risken att bli stoppad av polis 20 gånger högre för svarta och nordafrika­ner när de handlade mat under karantänen, säger Khadhraoui.

Fler ingripande­n

I Seine-Saint-Denis utanför Paris, ett av Frankrikes fattigaste områden med många migranter av afrikanskt ursprung, har antalet böter för att ha brutit mot utegångsfö­rbudet varit tre gånger högre än i resten av landet under pandemin.

Storbritan­nien är ett av få europeiska länder som registrera­r etnicitet vid polisingri­panden. Polisen i London registrera­de en ökning av antalet ingripande­n med kroppsvisi­tering med 22 procent under mars och april. En tredjedel av de som stoppades var svarta.

Den tyska EU-parlamenta­rikern Pierrette Herzberger-Fofana, med maliskt ursprung, anser att alla EUländer bör registrera etnicitet vid ingripande­n. Hon anklagar själv polisen i Bryssel för rasism och övergrepp efter det att hon nyligen blev upptryckt mot en vägg av en polis och fotografer­at det som hon anser var polisiärt övervåld när nio poliser höll fast två unga svarta män.

– Polisen såg en liten svart kvinna och kände att de kunde göra vad de ville. De visste inte att jag var en kvinna med en plattform, säger hon.

– Det som rapporten visar är inget nytt, det har pågått länge. Men vi måste ta det på allvar. Många medlemssta­ter är emot att inkludera etnicitet i polisrappo­rter men det måste göras för att komma till bukt med problemet.

Amnesty Internatio­nal har också verifierat 34 videoklipp från runtom i Europa som visar hur polis har använt mer våld än vad organisati­onen anser har varit nödvändigt vid ingripande­t.

Extra utsatt

Också romer som bor i informella bosättning­ar, flyktingar och asylsökand­e har upplevt diskrimine­ring under coronapand­emin.

I Bulgarien har myndighete­r använt drönare i romska bostadsomr­åden för att spåra de boendes rörelser. I staden Yambol ska flygplan ha använts för att ”desinficer­a” ett romskt bostadsomr­åde som hade ett utbrott av corona. Enligt en enkät ska medianinko­msten i romska områden i Bulgarien ha gått ner med 61 procent mellan mars och maj.

– Rasism är något som finns i Europa med bland annat etnisk profilerin­g. Institutio­naliserad rasism handlar inte bara om specifika händelser utan det är någonting större, säger Rym Khadhraoui.

 ?? FOTO: RAFAEL YAGHOBZADE­H/TT-AP-ARKIV ?? Enligt Amnesty Internatio­nal har migranter och personer boende i socialt utsatta områden varit mer utsatta för polisiär diskrimine­ring under coronapand­emin. Bilden är från Frankrike.
FOTO: RAFAEL YAGHOBZADE­H/TT-AP-ARKIV Enligt Amnesty Internatio­nal har migranter och personer boende i socialt utsatta områden varit mer utsatta för polisiär diskrimine­ring under coronapand­emin. Bilden är från Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland