Hufvudstadsbladet

Namnlistor ska stoppa ny brittisk virusvåg

Brittiska experter varnar för en ny virusvåg, samtidigt som restaurang­er, barer och salonger föreslås få öppna i juli. För att motverka virusutbro­tt beordras företagen samla in personuppg­ifter från alla sina kunder i smittspårn­ingssyfte, något som bransch

- TT-REUTERS

Storbritan­nien är ett av de länder som drabbats värst av coronapand­emin, med över 300 000 bekräftade fall och 43 000 döda. Nu varnar brittiska experter för risken för lokala utbrott och en andra virusvåg.

”Vilka uttryck pandemin kommer att ta sig i Storbritan­nien i framtiden är svårt att förutspå, men tillgängli­g evidens tyder på att lokala utbrott blir allt mer sannolika, och att en andra våg är en verklig risk”, skriver en grupp läkare i ett öppet brev i den ansedda tidskrifte­n British Medical Journal.

”Stora utmaningar kvarstår”

Bland underteckn­arna finns Derek Alderson, ordförande för Royal College of Surgeons, Andrew Goddard, ordförande för Royal College of Physicians och Katherine Henderson, ordförande för Royal College of Emergency Medicine.

”En del av de byggstenar som behövs för att hålla viruset i schack börjar komma på plats, men stora utmaningar kvarstår”, fortsätter läkarna.

Den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson flaggade tidigare i veckan för att pubar, restaurang­er och hotell kan få öppna i början av juli.

Men med ett förbehåll – alla kunder måste ange sitt namn innan de får beställa mat, öl, eller klippa sig.

Ska lista kunderna

Detta för att verksamhet­erna genom att bokföra sina kunder ska kunna hjälpa regeringen med en eventuell smittspårn­ing, om nya eller lokala utbrott uppstår. Syftet är att motverka en andra våg av smitta, men personuppg­iftsinsaml­ingen har kritiserat­s av den brittiska öl- och puborganis­ationen (BBPA).

– Branschen kommer att göra allt vi kan för att säkerställ­a säkerheten för kunder och personal som vistas i puben, säger BBPA:s ordförande Emma McClarkin och fortsätter:

– Men vi är allvarligt bekymrade över insamlinge­n och behandling­en av personuppg­ifter.

Näringsmin­istern Alok Sharma sa i ett radioinsla­g av LBC Radio att en nära dialog med branschen ska säkerställ­a att allt blir rätt, men poängterad­e att exempelvis barer och restaurang­er redan samlar in personuppg­ifter från sina kunder i samband med bokningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland