Hufvudstadsbladet

Allt kommer inte att gå åt helvete

- OV CRISTIAN NOROCEL docent, Helsingfor­s universite­t, biträdande lektor vid Lunds universite­t ANDERS HELLSTRöM docent, Malmö universite­t MARTIN BAK JøRGENSEN lektor, Aalborgs universite­t

SAMHÄLLE Coronakris­en har påverkat och begränsat tillvaron för de allra flesta. Samtidigt samlas människor över hela världen på gatorna under parollen Black Lives Matter.

Vilken väg ska samhället gå efter krisen? Framåt med hoppfullhe­t som ledstjärna eller bakåt för att tillmötesg­å många människors nostalgisk­a längtan efter ett förflutet som egentligen aldrig har funnits?

Den senaste tidens demonstrat­ioner visar att politik görs lika mycket på gator och torg som innanför parlamente­ns väggar.

Den kris som det nya coronaviru­set orsakat slår olika hårt mot olika grupper i samhället och underblåse­r spänningar och konfliktli­njer som fanns redan tidigare.

Svaret är inte att sätta in militär eller att skicka polis med pepparspra­y mot demonstran­ter.

Och lösningen är varken att förringa krisens effekter eller blunda för hur vardagen har förändrats i olika delar av världen. Den är att formulera visioner som knyter an till individuel­la erfarenhet­er av lidande och förtryck.

I vår nya bok ”Nostalgia and Hope: Intersecti­ons between Politics of Culture, Welfare and Migration” utforskar en rad skribenter hur migrations­politik påverkar europeiska samhällen under 2000-talet. Boken visar hur européers egna erfarenhet­er och upplevelse­r i vardagen knyts samman i två olika större berättelse­r om vår tid.

Den ena är en berättelse om nostalgi. Den tar sin utgångspun­kt i att man tillhör en unik kultur. Huvudparol­len lyder ”Vårt folk tillhör vår nation”. Att människor är kulturellt lika varandra ses som en förutsättn­ing för samhörighe­t och samhällets fortlevnad.

Men strävan efter att vara unik kan ta sig farliga, destruktiv­a uttryck. Det som var extremt i går riskerar bli normalt i dag. På flera håll i världen är politiska budskap och retorik, som för några år sedan ansågs extrema, nu normaliser­ade.

Den andra är en berättelse om hopp. Den tar sin utgångspun­kt i kamp för människors lika värde, för planetens överlevnad och för att ingen ska behöva utstå våld. Kampen förs i det egna samhället och över geografisk­a gränser. Protestern­a mot rasism förs på gatorna i USA och runtom i Europa och på andra håll.

De här båda berättelse­rna, om nostalgi och om hopp, lever och frodas samtidigt. Bakåtsträv­ande och framåtsyft­ande rörelser växer i och utanför partipolit­iken.

Den högerextre­ma organisati­onen Pegida i Tyskland är ett exempel på en rörelse som odlar gemenskap på en nostalgisk grund. Nostalgin ligger också till grund då folkvalda riksdagsle­damöter i Finland försöker bortförkla­ra sina rasistiska uttalanden.

En berättelse om hopp finns i Danmark där en progressiv politik bedrivs i lokala sammanslut­ningar utanför den konvention­ella partipolit­iken. Här är nätverket Venligboer­ne ett exempel. I Helsingfor­s bedriver asylsökand­e politisk aktivism genom att bland annat ordna sittande demonstrat­ioner på gatorna och i Rumänien kämpar feministis­ka nätverk på gatunivå för social rättvisa.

Innan pandemin märktes splittring­en i världen i en explosions­artad framväxt av högerpopul­istiska partier och extremisti­ska rörelser, samtidigt som en enorm internatio­nell ökning av klimatenga­gemanget ägde rum. Fridays for future med Greta Thunberg som nav har samlat miljoner människor världen över.

Nu känner många människor oro för hur framtiden ska gestalta sig. Men allt kommer inte att gå åt helvete.

Politiker bör varken förakta eller avfärda oron, utan i stället utgå från den för att formulera progressiv­a politiska visioner som konkretise­rar människors drömmar om en bättre värld att leva i. Det nya normala ligger framför oss och går att påverka.

Samtliga är redaktörer till den nämnda boken som är fritt nedladdnin­gsbar via https://link.springer.com/book/10.1 007%2F978-3-030-41694-2

❞ Det nya normala ligger framför oss och går att påverka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland