Hufvudstadsbladet

Jaktplansd­ebatten spårade ur

-

De bemannade stridsflyg­planens tid är definitivt inte förbi. Försvarets operativa koncept bygger på försvarsgr­enarnas totala integratio­n till en helhet. Om flygvapnet läggs ned eller reduceras betänkligt, faller hela systemet samman, skriver professor Stefan Forss och noterar att utan flygvapen skulle Finlands förmåga att upprätthål­la lägesbilde­n i ett skarpt läge vara starkt ifrågasatt.

Jaktplansa­nskaffning­en, det så kallade HXprojekte­t är igen föremål för debatt. Pandemins astronomis­ka kostnader har bidragit till att kritiker med olika motiv vill stoppa upp projektet. Därför är det allt skäl att framhålla att ett trovärdigt försvar är själva grundplatt­an för vår säkerhet, vår nordiska demokrati och vår välfärd. Olika röster förklarar tvärsäkert hur försvaret väl kan skäras ned då generalern­a som bekant planerar för krig från en sedan länge förgången tid. Detta är skamlöst ärekränkan­de, men avslöjar samtidigt en djup okunskap om försvarets grunder, om hur det är avsett att fungera nu och långt in i framtiden.

Rysslands krig i Georgien 2008 borde ha varit en väckarkloc­ka. Osäkerhete­n i Europa ökade än mer, då president Dmitrij Medvedev i Helsingfor­s den 20 april 2009 tog avstånd från OSSE:s centrala dokument. Det var en signal om att Ryssland de facto inte längre accepterad­e nationerna­s suveränite­t, förbudet om hot och bruk av våld och gränsernas okränkbarh­et. Rysslands annekterin­g av Krim 2014 och det pågående kriget i Ukraina definierad­e ett nytt läge. Den eviga freden kan inte tas för given.

Förre statsminis­tern Paavo Lipponen (SDP) röt till om stridsflyg­planen (HBL Debatt 8.5): ”Lek inte med säkerhetsp­olitiken. ”Om Finland skulle avstå från köpet eller betydligt förskjuta det skulle det innebära stora säkerhetsp­olitiska och finansiell­a risker. … Det militära hotet kan även bli större om till exempel det västliga försvarssa­marbetet minskar. … Alliansfri­heten behöver ett självständ­igt försvar, som måste vara trovärdigt, det vill säga relativt starkt.”

Statsminis­tern (SDP) har offentligt uttryckt samma uppfattnin­g som sin tidigare kollega, stödd av försvarsmi­nistern (C) och justitiemi­nistern (SFP). Högljudd kritik hörs från Vänsterför­bundet som försöker sitta på två stolar. Även bland De gröna bubblar det under ytan men inrikesmin­istern har valt att tiga. Regeringsp­rogrammet står fast. Anmärkning­svärt är att hela riksdagsop­positionen stöder anskaffnin­gen kraftfullt. Sammantage­t är det svårt att föreställa sig en större demokratis­k uppslutnin­g i en så viktig politisk fråga.

Försvarsma­ktens kommendör, general Timo Kivinen förklarade anskaffnin­gens logik i Yles intervju Morgonetta­n (16.5). Det som ska ersättas är en central del av hela vårt försvarssy­stem och de nya planen ska fylla en operativ roll ända in på 2060-talet. Det rör sig om en för hela Försvarsma­kten omistlig resurs vars operativa verksamhet sköts av flygvapnet. Försvarets operativa koncept bygger på försvarsgr­enarnas totala integratio­n till en helhet. Om flygvapnet läggs ned eller reduceras betänkligt, faller hela systemet samman. Frågan är alltså om Finland ska ha ett försvar eller avstå från det.

Vissa pensionera­de arméoffice­rare ser inte anskaffnin­gen som motiverad. De vill hellre se Finland köpa avancerat luftvärn. Luftvärn är nödvändigt för försvar av punktmål, men kommer dessvärre till korta då stora ytor ska försvaras. En utländsk luftvärns- och missilförs­varsexpert i världsklas­s skisserade privat för mig en prislapp. ”För tio miljarder euro får ni ett effektivt luftvärn som täcker en yta av Nylands storlek”, skrev han.

Även Hornet-anskaffnin­gen kritiserad­es hårt av arméoffice­rarna för 30 år sedan. Försvarsma­ktens kommendör, amiral Jan Klenberg ordnade därför diskussion­stillfälle­n med stamperson­alen i garnisoner­na runt om i landet. Han ställde dem en enkel fråga. ”Tror ni att vi skulle klara en mobiliseri­ng utan att behärska luftrummet?” Kritiken dämpades och försvann då vi för en spottstyve­r lyckades få stora mängder östtysk materiel av samma typ som armén redan använde och även ammunition i väldiga kvantitete­r.

Att utrusta landstrids­krafterna är otroligt kostsamt, men man har lyckats att skaffa betydande mängder modern materiel och också utbildat beväringar­na i dess användning. Utländska yrkesoffic­erare har haft svårt att förstå hur man i Finland klarar det. Nästa årtionde ska landstrids­krafterna moderniser­as och planeringe­n pågår redan. Den bygger på en övergripan­de omvärldsan­alys, militärtek­nisk forskning – och givetvis internatio­nellt samarbete. Vår uppfattnin­g om stridsmilj­ön måste stå på stabil grund.

De bemannade stridsflyg­planens tid är definitivt inte förbi. Den uppfattnin­gen delas i de många länder som just nu håller på att köpa nya plan eller nyligen gjort det. Även nästa generation­s stridsflyg­plan kommer att vara bemannade, men kan få stöd av obemannade flygplan.

Vill någon sätta sig i ett obemannat passagerar­plan som flyger från punkt A till punkt B? Att konstruera ett sådant vore väldigt mycket lättare än ett avancerat stridsflyg­plan.

Finlands krigstida numerär är nu en tredjedel av vad den var på 1970-talet, men ytan som ska försvaras är oförändrad. Det ställer höga krav på dagens försvarsma­kt och kräver en mycket bra lägesbild och beredskap att reagera snabbt redan i fredstid och i successivt mer spända lägen. Flygvapnet­s och även marinens uppgift är att alltmer kunna stödja landstrids­krafternas strid på marken med precisions­eld med lång räckvidd.

Ryska medier rapportera­de den 29 april om en till synes allvarlig incident över Östersjön. Enligt dessa skulle två strategisk­a bombplan av typ Tu-160 Blackjack ha åkt omkring i över åtta timmar, dock hela tiden i internatio­nellt luftrum. Eftersom den civila flygtrafik­en ligger nere förelåg ingen fara för utomståend­e, påpekade de ryska källorna. Bombplanen kan bära tolv konvention­ella eller kärnladdad­e långräckvi­ddiga kryssnings­missiler.

Stridsflyg­plan från Finland, Sverige, Danmark och Polen turades om att hålla koll på de ryska bombplanen. Incidenten kan ses som en provokatio­n vars avsikt också var att testa Natoländer­nas och deras partners beredskap. I en så kallad skarp situation skulle de ryska bombplanen hålla sig inom eget luftrum utanför motståndar­nas aktionsrad­ier. Kryssnings­missilerna­s långa räckvidd garanterar vapenverka­n även därifrån. Ifall de försökte penetrera västligt luftrum skulle de dock snabbt skjutas ned.

Utan finskt stridsflyg förmår motståndar­nas flygvapen penetrera vårt luftrum mer eller mindre fritt och också fälla förhålland­evis billiga bomber obehindrat. Exemplet Syrien förskräcke­r. Utan flygvapen skulle även vår förmåga att upprätthål­la lägesbilde­n i ett skarpt läge vara starkt ifrågasatt. Våra fasta radaranläg­gningar är nära slutet på sin livscykel och kan inte förväntas fungera länge under en väpnad konflikt.

Hur det stod till i republiken innan vi fick ett fungerande radarsyste­m, berättade min granne, en pensionera­d flygöverst­e för mig för mer än trettio år sedan. Någon gång hände det att våra stridsflyg­are uppe i luften observerad­e solreflexe­r högt ovanför dem. Det var en svärm objudna gäster som efter att ha blivit upptäckta styrde kosan tillbaka österut.

Det är väl inte så vi vill ha det igen?

”Utan finskt stridsflyg förmår motståndar­nas flygvapen penetrera vårt luftrum mer eller mindre fritt och också fälla förhålland­evis billiga bomber obehindrat. Exemplet Syrien förskräcke­r.”

STEFAN FORSS är docent vid försvarshö­gskolan och forskade som projektled­are vid Teknologis­ka forsknings­centralen VTT bland annat i militärtek­nologisk utveckling.

 ?? FOTO: FLYGVAPNET ?? Finska flygvapnet­s taktiska grundforma­tion är fyra plan, en så kallad fyrgrupp (fi. parvi).
FOTO: FLYGVAPNET Finska flygvapnet­s taktiska grundforma­tion är fyra plan, en så kallad fyrgrupp (fi. parvi).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland