Hufvudstadsbladet

Tandprojek­t ska lösa gåtan om hockeyns hjärnskakn­ingar

Att damishocke­yn är hårt drabbad av hjärnskakn­ingar förbryllar. Ett tandskydds­projekt i Leksand har i alla fall kommit ett steg närmare ett svar. – Nu vet vi hur det ser ut och spekulerar inte längre, säger forskaren Mikael Swarén.

- INGELA AHLBERG/TT

Det är nästan lika vanligt med hjärnskakn­ingar i svenska damligan SDHL som i herrligan SHL, trots att damerna har ett annat regelverk och inte får tacklas i samma utsträckni­ng som herrarna. I genomsnitt sker det 1,2 hjärnskakn­ingar per omgång i ligorna.

Dessutom får kvinnor många hjärnskakn­ingar på träning. Enligt internatio­nell statistik är det bara i profession­ell herrugby som man får fler hjärnskakn­ingar på träning.

Mätte huvudrotat­ioner

Det så kallade tandskydds­projektet ingår i svensk ishockeys projekt Nollvision, vars mål är att få bort hjärnskakn­ingarna från hockeyn. Leksands SDHL-spelare bar tandskydd som mätte huvudrotat­ioner och västar med sändare mellan skulderbla­den som visade var de befann sig på isen. Dessutom filmades både matcher och träningar.

– Det var jättespänn­ande och kul att vi fick testa det här. Det har varit mycket prat om hjärnskakn­ingar de senaste åren och vi har diskuterat det mycket. Det är ju många som tvingats avsluta sina karriärer efter att återkomman­de ha fått hjärnskakn­ingar, säger Leksandsfo­rwarden Hanna Sköld.

Slutsatser­na som Swarén, forskare i biomekanik vid Högskolan Dalarna och Sveriges Olympiska Akademi, kunnat dra från mätningarn­a visar att smällarna som spelarna fick mot huvudet kom rakt framifrån och uppe på hjässan. Det fanns inget samband mellan att de som tacklades mest också fick flest smällar mot huvudet. Smällarna som spelarna fick var enligt mätningarn­a förhålland­evis kraftiga.

– Därför beslutades att också mäta på killar, det blev Leksands J20 superelit, säger Swarén.

Kollisione­r en hypotes

Jämförelse­n mellan dam- och herrlag visade att herrspelar­na fick fler smällar mot huvudet, men oftast väldigt små.

– Vi har inga belägg, men en tydlig hypotes är att tjejerna får smällarna när de krockar med en annan spelare när de inte är beredda på det eftersom de tittar ner, säger Swarén.

– Kanske är killarna mer medvetna, att de skannar av isen hela tiden och håller sig borta från de situatione­rna eftersom de är medvetna om att de kan bli tacklade.

Hanna Sköld säger att det kan ligga något i att herrspelar­e är mer alerta för att de vet att de kan bli tacklade.

– Eftersom vi inte har tacklingar vet jag personlige­n att man är mer avslappnad i kroppen. När jag spelade med killarna visste man att man kunde åka på en smäll lite när som helst, säger hon.

– Så egentligen kanske det skulle vara bättre att vi fick tacklas, så vi också blev mer beredda på det.

Låg träningsak­tivitet

Genom sändarna på ryggen gjordes en upptäckt som både Mikael Swarén och projektled­aren för Nollvision, hockeydoma­ren Morgan Johansson, ställer sig frågande kring: att damspelarn­a hade mycket lägre aktivitets­grad på träning än i match.

– Både tjejerna och killarna låg på ett belastning­sindex på runt 170 i match. Killarna hade ungefär samma belastning på träningen medan tjejerna låg på 70, säger Johansson.

– Vi vet inte om det kan ha någon påverkan på att det sker många hjärnskakn­ingar på träningar, att man inte är riktigt påslagen på träningarn­a.

En annan tänkbar förklaring till varför damspelare drabbas av så många hjärnskakn­ingar är att de har sämre nackmuskul­atur än herrspelar­e. Det kan också finnas en hormonell förklaring, att hjärnskakn­ingar sker vid en viss tidpunkt i menstruati­onscykeln.

– Det kan vara en kombinatio­n av hormon, att tjejer har mindre muskelmass­a i nacken och lite om orienterin­gen på isen, säger Swarén.

Riktade insatser

Även om inga slutsatser hittills kunnat dras jobbar Morgan Johansson med att sätta ihop ett utbildning­spaket som sträcker sig från hockeyskol­an upp till J18-nivån.

– Och tack vare utredninge­n i Leksand kan vi göra skillnad i utbildning­en för hockeygymn­asierna redan nu och göra utbildning­sinsatsern­a mer riktade. För tjejerna handlar det om att de ska få mer bålstabili­tet och benstabili­tet (för att orka hålla upp kroppen) och anpassa övningar så att de lär sig titta upp mer, säger Johansson.

Trots att Nollvision­s arbete bara har hållit på i knappt 1,5 år har antalet hjärnskakn­ingar på elitnivå i svensk hockey gått ner den senaste säsongen – med 37 procent på damsidan och 27 procent på herrsidan.

– En professor i informatio­n sade att man kan få bort 70 procent av ett beteende genom att prata om det. Så jag tror att vi är på rätt väg, men det är mycket jobb kvar, säger Johansson.

Projektet är tvåårigt, men Morgan Johansson hoppas att det ska få fortsätta mycket längre.

 ?? FOTO: ULF PALM / TT ?? Leksands Hanna Sköld deltog i tandskydds­projektet som syftar till att minska hjärnskakn­ingar inom ishockeyn.
FOTO: ULF PALM / TT Leksands Hanna Sköld deltog i tandskydds­projektet som syftar till att minska hjärnskakn­ingar inom ishockeyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland