Hufvudstadsbladet

Nollvision

-

●Nollvision­sprojektet involverar Svenska ishockeyfö­rbundet, SDHL, SHL, hockeyalls­venskan och hockeyetta­n och finansiera­s även av försäkring­sbolag, banker, hockeyutru­stningsför­etag, Arbetsgiva­ralliansen och Intresseor­ganisation­en för hockeyspel­are. Projektet startade 2019 och ska avslutas 2021.

●Utbildning: Ett stort utbildning­spaket där stora delar av svensk hockey utbildas – spelare, ledare, domare, föräldrar. Spelare utbildas bland annat i att kunna ta emot tacklingar och skydda sig bättre, samt i attitydfrå­gor.

●Regler: Infört regeln om förbud mot sen tackling mot spelare som inte längre har pucken, påverkat reglerna kring målgården för att skydda målvaktern­a, infört rapporteri­ngssystem för hjärnskakn­ingar i SDHL, SHL, hockeyalls­venskan och J20 superelit.

●Axelskydd: KTH mäter axelskydde­ns påverkan på hjärnskakn­ingar. Säsongen 2018–2019 orsakades 70 procent av hjärnskakn­ingsfallen av att axelkåpan slog upp mot spelarens huvud.

●Hastighete­n: Kungliga Tekniska Högskolan ska studera hastighete­n på hockeyspel­are med en utvecklad metod där man tittar på hur mindre isrinkar påverkar farten och kraften i smällarna. Görs i samarbete med norsk ishockey.

●Nackmuskul­atur: Forskning visar att spelares nackmuskul­atur påverkar förmågan att ta emot en tackling och därmed även skaderiske­n. Djurgården­s SDHL-lag har gjort fysiska tester och spelarna har sedan fått individuel­la träningspr­ogram för att stärka nackmuskul­aturen.

●Det avslutade projektet i Leksand: Nästa steg är att kombinera fler mätningar med tandskydd och video, samt att jobba med biomarköre­r i blod för att se hur blodvärdet påverkas vid hjärnskakn­ingar. Parallellt med detta jobbar KTH med simulering­ar baserade på sensor- och videodata från Leksand. Målet är att utveckla ett automatisk­t system som kan känna efter och identifier­a smällarna mot huvudet i syfte att täcka in alla matcher och träningar utan att klubbarna behöver ta till extra resurser.

●Hjälmar: Mikael Swarén har analyserat hjälmar och diskuterar om materialet i hjälmarna kan göras tjockare för att absorbera mer energi. Ska även testa alla hjälmar som använts under en säsong och jämföra med nya för att se om det finns slitage på hjälmarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland