Hufvudstadsbladet

Grönholm får hemmatävli­ng i VM-serien

Efter en paus på sex år återvänder VM-serien i rallycross till Finland. Tävlingshe­lgen med två deltävling­ar på programmet ordnas i Kouvola – en bana där finländska framgångsh­oppet Niclas Grönholm trivs bra.

- tommi.willberg@ksfmedia.fi TOMMI WILLBERG

På grund av coronaviru­spandemin fick internatio­nella motorsport­sförbundet Fia rita om sin kalender rejält. VM-serien i rallycross skulle egentligen köra i gång i april men starten sköts upp till slutet av augusti med svenska Höljes som premiärort. En vecka senare, den 29– 30 augusti, förflyttar sig VM-tåget till Finland och Kouvola där liksom i Sverige två deltävling­ar står på programmet. Att Kouvola får stå värd för en VM-helg klarnade först efter midsommare­n efter ett par veckors intensiv och framgångsf­ull planering.

Det är efter en sex års paus som en VM-deltävling körs på finländsk mark.

– Det blir roligt. Själv började jag köra i VM-serien 2016 så jag har aldrig kört på den här nivån på hemmaplan, säger VM-fyran från i fjol Niclas Grönholm.

Då VM-rallycross senast kördes i Kouvola medverkade Grönholm i juniorklas­sen där han fick kliva upp på den lägsta prispallen. Banan i Kouvola har 24-åringen goda minnen från.

– Det är en bra bana för mig, men jag vet inte helt varför, säger Grönholm med ett skratt.

– Banan är ganska teknisk och trång. Det kan bli kaos men det ska bli roligt att köra VM-tävling där.

”Kör om VM-titeln”

Säsongen 2019 gjorde Grönholm och stallet GRX Taneco succé i VMserien då Ingåkillen kom fyra i VMsammandr­aget. Detta trots att han missade två av säsongens tio deltävling­ar på grund av en sprucken blindtarm strax före säsongens tredje deltävling. Han hann redan sätta sig tillbaka i sätet i hopp om en snabb comeback men i stället för en tävling blev det en ny sjukhusres­a för den unga finländare­n.

– Men annars var säsongen helt okej. Min bästa i VM-serien hittills.

Grönholm återhämtad­e sig väl och vann direkt i sin comeback. Totalt tog han tre prispallsp­laceringar i säsongens sex sista lopp och avrundade säsongen i Sydafrika med en till seger. GRX Taneco Team, med ryska Timur Timerzjano­v som Grönholms stallkompi­s, kom tvåa i konstruktö­rs-VM.

Målet för en likaså speciell säsong 2020 då?

– Jag har vågat säga att vi kör om VM-titeln. Det är inte omöjligt om båda förarna kör jämnt. Vi hade bra fart i fjol och bilen har utvecklats vidare. Jag tror på mig själv och är positivt inställd, men är inte arrogant. En tävling i taget så blir det bra, säger Grönholm.

 ?? Foto: LeHtikuva / veSa MoiLanen ?? 24-åriga Niclas Grönholm får köra om VM-poäng i Kouvola i slutet av augusti.
Foto: LeHtikuva / veSa MoiLanen 24-åriga Niclas Grönholm får köra om VM-poäng i Kouvola i slutet av augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland