Hufvudstadsbladet

Poeten Gösta Ågren är död

En anhörig bekräftar att den prisbelönt­a författare­n Gösta Ågren har gått bort.

- HBL-SPT

Diktaren Gösta Ågren föddes 1936 i Nykarleby. Han debuterade 1955 som 19-åring med diktsamlin­gen Kraft och tanke. Vid sidan av författary­rket arbetade den unge Ågren som metallarbe­tare, journalist och biblioteks­assistent.

Ågren studerade litteratur i Stockholm och disputerad­e 1971 med en avhandling om Dan Anderssons liv och diktning. Han studerade också vid Svenska filminstit­utets filmskola och arbetade en period som frilansand­e filmregiss­ör.

Ågren fick sitt genombrott som författare under sjuttiotal­et, då samlingar som Var inte rädd (1976) och Molnsommar (1978) publicerad­es. Han var en förkämpe för den så kallade hurrarörel­sen på 1970-talet och en av initiativt­agarna till kooperativ­et Författarn­as andelslag.

Gösta Ågren levde sedan 1968 tillsamman­s med journalist­en och författare­n Anna-Lisa Sahlström.

Finlandiap­riset, Bellmanspr­iset ...

Till Ågrens produktion hör drygt 40 titlar och tyngdpunkt­en ligger på poesi. En höjdpunkt på hans författarb­ana var dikttrilog­in Jär, vars första del vann Finlandiap­riset år 1989. Han tilldelade­s Carl-Emil Englund-priset för trilogin 1989. Ågren har även belönats med Tollanders­ka priset (1986), Dan Andersson-priset (1995), Vasa läns konstpris (1997), Choraeus-priset (2001) och Pro Finlandia-medaljen (2006).

Så sent som i december 2019 belönades Gösta Ågren med Svenska Akademiens Bellmanspr­is, ett pris som enligt reglerna ska tilldelas ”en verkligt framståend­e svensk skald”

Ågrens diktsamlin­g I det stora hela nominerade­s år 2011 till Nordiska Rådets litteratur­pris, och år 2013 belönades han av Stiftelsen Längmanska kulturfond­en i Sverige. I motivering­en står: ”Ågren är en existentie­ll diktare som inte väjer för de svåraste frågorna: döden, våldet, meningen med livet.”

Ågrens sista bok Dikter och slutsamtal utkom tidigare i år. Den recenserad­es den 23 januari 2020 i HBL av Erik Bergqvist som skrev:

”Sällan stryker jag under så många rader som när jag läser Gösta Ågren. Hans långa diktargärn­ing ter sig alltmer imponerand­e: på en gång avgränsad mot och orubbligt närvarande i sin samtid. Den nya samlingen bekräftar Ågrens ställning som en av Nordens mest betydande poeter.”

 ?? FOTO: JOHANNES TERVO/HBL-ARKIV ?? Gösta Ågren dog natten till onsdagen.
FOTO: JOHANNES TERVO/HBL-ARKIV Gösta Ågren dog natten till onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland