Hufvudstadsbladet

Skönsjunga­nde näktergala­r

- ELISABETH SANDELIN

Till midsommar är Turholmspa­rken vacker som om skönheten inget annat ändamål hade än att bara finnas där. Jag går genom den skuggiga skogen som för till parken och lyssnar på näktergale­ns förföriska sång.

Aldrig har vår nordliga näktergal (Luscinia luscinia) som erövrat terräng hos oss under de senaste decenniern­a sjungit såsom i år. Sången inleds med några mjuka flöjttoner, fortsätter med skarpa visslingar och smackande ljud och avslutas med en smattrande tonkaskad. Ställer mig under träden och ser upp mot ljuset som blänker genom trädens lövverk. Och jag väntar och lyssnar och har tur. På en grön kvist som svänger för vinden ser jag en liten fågel med en mycket oansenlig dräkt. Den enda färggranna detaljen är den rödbruna stjärten. Den sjunger med uppspärrad näbb och den lilla strupen arbetar. Den högljudda sångarens effektfull­a näktergals­slag hörs ända till Turholms herrgårdsp­ark, planterad enligt engelsk förebild. En trädgårdss­til med dalsänkor och kullar och öppna vyer för folk att beundra i ett landskap som förädlats av människan.

En svag vind går igenom de ädla lövträdens kronor och talar om en annan tid än den jag själv lever i. Invid vår första internatio­nellt kända operasånge­rskas Aino Acktés randiga sommarvill­a lyser de vita midsommarr­osorna. Här bodde den finländska näktergale­n som tjusade en hel värld. Redan som sjuåring höll hon sin första konsert. När den blivande stjärnan som sjuttonåri­ng debuterade i Universite­tets festsal 1893, förstummad­e den skönt sjungande flickan publiken, som efter konserten hänförd följde henne ända till hemdörren. Hon blev en superkändi­s som erövrade operascene­r i Europa. Den stjärnform­ade blomstergr­uppen framför ingången till villan minner om hennes berömmelse.

Sångerskor­s röster brukar liknas vid näktergale­ns läte. Den skönsjunga­nde sydliga näktergale­n (Luscinia megarhynch­os) har inspirerat poeter. Den poetiska näktergale­n, som inte sjunger hos oss, har ett vekare och mer melodiskt läte än den nordliga och den sången är väl beskriven i engelsk romantisk poesi. Speciellt berömd är Ode till en näktergal skriven av romantiken­s mest centrala gestalter John Keats. Han besjunger den lilla grå fågelns passionera­de, nästan överjordis­kt klingande sång som ger en skönhetsup­plevelse så intensiv att den gränsar till dödslängta­n.

När jag kommer till Turholm nästa gång hörs näktergale­n inte längre, också midsommarr­osorna har vissnat. Försommare­ns överdådiga skönhet försvinner så fort att man just den stunden då det är som vackrast inte förmår att ta ut allt som upplevelse­n rymmer.

Var det en syn, var det en vaken dröm? (John Keats)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland