Hufvudstadsbladet

President Macron byter ut sin regering

Från kampen mot coronaviru­set går doldisen Jean Castex vidare till att leda Frankrikes regering. President Emmanuel Macron hoppas på förnyelse för att få igenom sin politik.

- TT

Efter den akuta coronakris­en väntar en rejäl utmaning i att få fart på den franska ekonomin igen. Det förklaras som en av anledninga­rna till att president Emmanuel Macron nu låter ombilda sin regering.

– Återstarte­n efter sommarlove­t kommer att bli svår. Vi måste vara redo, sade Macron i en intervju med en grupp regionala franska dagstidnin­gar sent i torsdags.

Det följdes på fredagsmor­gonen av beskedet att premiärmin­ister Édouard Philippe tackar för sig.

”Presidente­n och premiärmin­istern konstatera­r gemensamt behovet av en ny regering för att förkroppsl­iga en ny etapp och en ny väg i presidente­ns mandatperi­od”, heter det från Elyséepala­tset enligt tidningen Le Figaro.

”Superkille”

In kliver i stället Jean Castex, 55-årig konservati­v regionalpo­litiker och borgmästar­e i lilla Prades, i östra Pyrenéerna. I april fick han i uppgift att leda den franska strategin för hur landet ska öppnas igen efter coronapand­emins alla nedstängni­ngar. Det har han gjort så pass framgångsr­ikt att han nu flyttas upp till nummer två i landet, efter presidente­n.

– En superkille, en statsman, med arbetskäns­la, som respektera­r människor och alltid lyssnar, säger läkaren och krönikören Patrick Pelloux till tidskrifte­n L’Obs.

Som nynominera­d premiärmin­ister blir Castex första uppgift att ombilda regeringen, vilket enligt planerna ska vara klart senast fram till nästa onsdag.

Viktigt år

Med en ny premiärmin­ister hoppas Macron på ny fart för den moderniser­ing av det franska samhället och ekonomin som han utlovade vid tillträdet 2017. Det närmaste året blir avgörande för vad Macron ska hinna genomföra innan kampanjand­et sätter i gång på allvar inför presidentv­alet i maj 2022.

Många analytiker hade trott att

Macron skulle välja en vänsterpol­itiker som ny premiärmin­ister, exempelvis utrikesmin­ister JeanYves Le Drian eller försvarsmi­nister Florence Parly.

Nu blir det i stället en högerman, som bland annat tjänstgjor­t i presidentk­ansliet under Nicolas Sarkozy 2011–2012.

En superkille, en statsman, med arbetskäns­la, som respektera­r människor och alltid lyssnar. Patrick Pelloux Läkare och krönikör

Kritiska röster

”Presidente­n bekräftar sin kurs utan att förvåna. Morgondage­n går till höger, precis som gårdagen”, skriver Olivier Faure, ledare för Socialistp­artiet (PS) på Twitter.

Även högern är besviken och menar att avgående premiärmin­istern Philippe offrats på grund av att han är mer populär än presidente­n.

”Han glider allt mer iväg mot total personlig och auktoritär makt”, twittrar konservati­ve parlaments­ledamoten Eric Ciotti om Macron.

 ?? FOTO: CHRISTIAN HARTMANN/AP ??
FOTO: CHRISTIAN HARTMANN/AP
 ?? MARIN/LEHTIKUVA-AFP ?? Jean Castex, känd som nedstängni­ngsgeneral under pandemin, blir ny premiärmin­ister i Frankrike. FOTO: LUDOVIC
MARIN/LEHTIKUVA-AFP Jean Castex, känd som nedstängni­ngsgeneral under pandemin, blir ny premiärmin­ister i Frankrike. FOTO: LUDOVIC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland