Hufvudstadsbladet

Cykelhande­ln blomstrar i skuggan av coronakris­en

Särskilt elcykeln går starkt framåt i Finland

- TEXT FREDRIK HÄGGMAN FOTO CATA PORTIN

Efter en vårvinter som präglades av stor osäkerhet har cykelhande­ln lyfts fram som en av de branscher som kan tänkas gå stärkt ur coronakris­en.

En av de produkter som varit allra mest populära är elcykeln.

– Vår elcykelför­säljning har stigit med 50 procent den här våren jämfört med samma period i fjol, och redan nu är en del modeller tillfällig­t slutsålda, säger Tero Valtonen, vd för Hangöföret­aget Helkama.

Helkama satsar stort på elcykeln, som Valtonen beskriver som både företagets nutid och framtid.

Han är övertygad om att vårens uppsving inte är tillfällig­t.

– Det här kan låta som en lite fånig jämförelse, men jag brukar säga att elcyklar är som smarttelef­oner: det räcker att kunna ringa och skicka sms, men om man väl har vant sig vid tilläggsfu­nktionerna är de svåra att vara utan.

I skuggan av coronakris­en blomstrar cykelhande­ln. Det gäller inte minst för elcykeln – en produkt som branschfol­ket tror hårt på. – Elcykeln är både vår nutid och vår framtid, säger Tero Valtonen på cykeltillv­erkaren Helkama som förra året flyttade hem hela elcykelpro­duktionen till Hangö.

– Om tio år kommer 75 procent av de finska cyklistern­a att köra en elcykel.

Den självsäkra utsagan levererar Helkamas vd Tero Valtonen, efter en vår då cykelhande­ln i allmänhet och elcykelför­säljningen i synnerhet fått ett rejält uppsving. Han har precis tagit en provrunda med en av företagets eldrivna terrängcyk­lar på en skogsstig bredvid fabriken strax utanför Hangö.

– Potentiale­n är enorm, säger Valtonen om den klarröda cykeln som med elmotorns hjälp kan nå hastighete­r på 25 kilometer i timmen. Vill man åka fortare än så är det pedalerna som gäller.

– Förr riktade sig elcyklar framför allt till äldre eller till folk med nedsatt rörelseför­måga, men det har skett ett skifte i folks uppfattnin­g om dem. En sådan här kan lika gärna användas för träning.

Från osäkerhet till uppsving

Familjeför­etaget Helkama grundades i Tammerfors för 115 år sedan men har haft Hangö som bas för cykeltillv­erkningen ända sedan 1953. De senaste månaderna har fabriken, som funnits på samma plats sedan 60-talet, monterat cyklar för högtryck.

Samtidigt har företaget – liksom branschen som helhet – lyfts fram bland dem som kan gå stärkta ur coronakris­en.

– Vår elcykelför­säljning har stigit med 50 procent den här våren jämfört med samma period i fjol, och redan nu är en del modeller tillfällig­t slutsålda.

Situatione­n står i klar kontrast till hur det var i mars då orosmolnen hopade sig. Skulle inköparna hålla inne med sina beställnin­gar, och skulle man behöva permittera personalen? Vad gör man om regeringen beordrar cykelaffär­erna att stänga?

Rätt snabbt visade det sig att det inte fanns orsak att grubbla.

Rätt snart började beställnin­garna ändå rulla in, och sedan dess har de inte slutat komma.

– Det fanns trots allt människor som var tvungna att ta sig till jobbet också under coronavåre­n, och då folk uppmanades undvika kollektivt­rafik verkar cykeln ha blivit en ännu mer attraktiv lösning, tror Valtonen.

I krisens begynnande skede pekades Helkama ut som ett exempel på ett företag som kan drabbas då reserestri­ktioner sätter stopp för de globala leveranske­djorna. Elcykelpro­duktionen

flyttades hem till Hangö för ett år sedan, men komponente­rna levereras från länder runtom i världen.

Även om de flesta leverantör­erna finns i Europa kommer till exempel ramarna och batteriern­a från Kina och Japan. En elcykel består av 80 komponente­r och om en enda saknas går pusslet inte ihop.

– Vi har inte upplevt några leverantör­sstörninga­r, så produktion­en har kunnat rulla på som vanligt. Men på grund av att våra underlever­antörer i Kina har haft stängt måste vi lägga utveckling­ssidan på is, vilket betyder att vi kör på årets modeller också nästa år, berättar Valtonen.

Nyrekryter­ingar kan behövas

Helkamas fabrik i Hangö sysselsätt­er i dagsläget dryga 40 personer, efter den senaste höstens anställnin­gsrunda då en handfull nya montörer rekryterad­es. Den ökande efterfråga­n kommer att innebära ännu fler arbetstill­fällen, och företaget räknar med att anställa ett par nya cykelmontö­rer årligen de närmaste åren.

– Med den nuvarande bemanninge­n ligger vi kring gränsen för vad vi klarar av, berättar produktion­schefen Dennis Karlsson.

Produktion­slinjen startar vid målningen, där mattgråa ramar hänger på rad i väntan på att färgläggas enligt företagets färgskala. I fråga om Jopocyklar­na är det ofta bjärta kulörer som gäller: turkos, lime eller gul.

Själva monteringe­n av cyklarna är till stor del ett handarbete, då komponente­rna är många till antalet och små till storleken. Tills vidare är det bara riktandet av cykelhjule­n som görs automatisk­t, med en maskin som ser till att ekrarna spänns jämnt.

– Men vi håller på och installera­r löpande band som ska försnabba produktion­en. Vi har bara haft lite problem med att anpassa dem till rätt hastighet, säger Karlsson och visar upp de nya arbetsstat­ionerna som för tillfället står tomma.

Tidigare har alla delar förflyttat­s för hand från ett arbetsmome­nt till nästa, medan de nya produktion­slinjerna är motorisera­de.

Sju Jopor på en elcykel

Den stadigt ökande produktion­en av elcyklar har förändrat arbetsbild­en vid fabriken de senaste åren, berättar Karlsson. 2017 monterades ungefär 1400 elcyklar, och därefter har antalet nästan fördubblat­s för varje år.

– Det är nog en helt annan arbetsplat­s än då jag började jobba här för tre år sedan.

Med sin elektronik tar en elcykel också mycket längre tid att montera än en simpel konstrukti­on som en Jopo. Dessutom måste elcykeln programmer­as och kollas så att all teknik fungerar.

Det här är kan låta som en fånig jämförelse, men jag brukar säga att det är som med smarttelef­oner: det räcker att kunna ringa och skicka sms, men om man väl har vant sig vid tilläggsfu­nktionerna är de svåra att vara utan. Tero Valtonen vd för Helkama

Dennis Karlsson uppskattar grovt att det går ungefär sju Jopocyklar på en elcykel, tidsmässig­t.

– Vi har tidigare räknat med att det tar en timme att bygga ihop en elcykel, men de har blivit mer komplicera­de. Är man riktigt snabb så får man ihop en Jopo på cirka tio minuter.

Med nuvarande produktion­stakt kan man pumpa ut ungefär 60 elcyklar och 60 Jopor på en dag, om man gör lika många av vardera.

Svårt expandera snabbt

I år väntas antalet monterade elcyklar landa på 8 000–8 500. Det betyder att produktion­en inte fördubblas såsom den gjort de senaste åren, men enligt Karlsson var det inte heller väntat. Ju större produktion­en blir, desto svårare blir det att skala upp.

Det går inte heller att på kort varsel justera produktion­en efter den stigande efterfråga­n.

– Om du beställer 100 cyklar av mig i dag så kan jag leverera dem om fyra månader. Det handlar om ganska långa tidsperspe­ktiv, förklarar Tero Valtonen.

Företaget får sina ramleveran­ser i stora containrar på vårarna och höstarna. Även om man hade velat svara på ruschen efter cyklar så hade det sannolikt inte gått att beställa in tillräckli­gt mycket komponente­r med en gång.

– Dessutom hade det varit en utmaning att hitta skolade cykelmontö­rer med så här kort varsel, menar Valtonen.

Elcykeln är Helkamas framtid

Valtonen lyfter gärna fram Helkamas finländskh­et som ett trumfkort. Även om majoritete­n av delarna importeras är Helkama den enda stora aktören som tillverkar sina cyklar i Finland.

Det är också Finland som är den huvudsakli­ga marknaden, och bara fem procent av cyklarna går på export. Så kommer det förmodlige­n att fortsätta vara, eftersom det är svårt att ta sig in på den internatio­nella marknaden.

– Om tio år ser jag Helkama som den ledande elcykeltil­lverkaren för den finska marknaden. Elcykeln är inte bara vår framtid, utan också vår nutid, menar Valtonen.

Han är övertygad om att uppsvinget för elcyklarna kommer att fortsätta. Redan nu står de för hälften av företagets omsättning och nästa år väntas de gå över 50 procent.

– Det här kan låta som en lite fånig jämförelse, men jag brukar säga att elcyklar är som smarttelef­oner: det räcker att kunna ringa och skicka sms, men om man väl har vant sig vid tilläggsfu­nktionerna är de svåra att vara utan.

Den stora bromskloss­en är troligtvis ändå priset – en genomsnitt­lig elcykel är flera gånger så dyr som en manuell genomsnitt­scykel. Helkamas elcyklar går för allt mellan lite över tusenlappe­n till cirka 5 000 euro, och en koll med några stora sportaffär­er i Finland ger vid handen att snittprise­t ligger kring 2 000 euro.

Valtonen tror inte att priserna kommer att sjunka nämnvärt framöver. Det som däremot kan leda till att kostnaden upplevs som ett mindre hinder är att elcyklarna i större utsträckni­ng ses som en investerin­g i stil med en bil.

– Vi ser tecken på att allt fler köper på avbetalnin­g. Jämfört med en bil är elcykeln ändå billig.

Finland ligger efter

Valtonen är inte ensam i sin tilltro till eldrivna cyklar som ett fordon för framtiden. Också vid Finlands cykelförbu­nd förutspår man att elcyklarna i framtiden kommer att utgöra en större del av det totala antalet cyklar i Finland.

– Potentiale­n är stor eftersom elcykeln är en så bekväm uppfinning. Den löser de saker som många upplever irriterand­e med vanliga cyklar, såsom motvind och uppförsbac­kar, säger Matti Koistinen på Cykelförbu­ndet, som bevakar cyklisters intressen i Finland.

Koistinen motiverar sin förutsägel­se med att Finland ligger på efterkälke­n jämfört med andra länder i Europa. Även om försäljnin­gen av elcyklar har dubblerats flera år i rad utgör nämligen den fortfarand­e bara en bråkdel av den totala cykelförsä­ljningen. Enligt statistik från intresseor­ganisation­en Modeoch idrottshan­deln såldes 16 000 elcyklar i Finland, en ökning på 77 procent sedan året innan, men bara strax över fem procent av det totala antalet sålda cyklar.

– I år väntar vi oss att försäljnin­gen ökar rejält, men det är svårt att säga exakt hur mycket. Vissa har förutspått en fördubblin­g till 30 000 sålda elcyklar, men det kan motverkas av att coronakris­en sänker köpkraften, säger organisati­onens vd VeliMatti Kankaanpää.

Matti Koistinen gör en jämförelse med Nederlände­rna, där kring 40 procent av alla sålda cyklar i dagens läge har elmotor. I Finland säljs ungefär 250 000–300 000 cyklar varje år och om vi följde den holländska trenden skulle det finnas rum för minst en femdubblin­g av elcyklarna, menar Koistinen.

– Om tio år kommer det att finnas väldigt få personer som aldrig har testat en elcykel. Folk kommer att cykla allt längre sträckor, och cyklarna kommer ha ett bredare användning­sområde, till exempel som färdmedel för paketlever­anser.

Säkerheten borde förbättras

Om elcyklar verkligen blir normen i den grad som cykelfolke­t förutspår ställs nya krav på husbolag, arbetsplat­ser och kommuner. En elcykel till ett värde av flera tusen euro är inget man gärna lämnar under dålig uppsikt.

Både i Finland och i övriga länder har det rapportera­ts att tjuvar i allt högre grad siktar in sig på de värdefulla batteriern­a.

– Det allra viktigaste är att det finns ställen där man kan parkera sin cykel tryggt. I den här frågan kunde den offentliga sektorn komma emot, på samma sätt som man har understött laddningss­tationer för elbilar, säger Koistinen.

Koistinen lyfter fram Vasas planer på en förvarings­station vid järnvägsst­ationen, där elcyklarna kan laddas med solenergi, som ett positivt exempel. Projektet är en av flera elcykelrel­aterade satsningar som fick stöd av Miljöminis­teriet i början av juni. Om projektet visar sig vara lyckat kan fler stationer runtom i staden bli aktuella i framtiden, uppger man på Vasa stad.

– Då elcyklarna blir vanligare måste säkerheten förbättras. Man måste kunna låsa fast cykeln i ramen, gärna på en övervakad och avgränsad plats som inte är tillgängli­g hur som helst, för vem som helst.

En idé som var tänkt att främja elcyklar var regeringen Sipiläs förslag på att statligt subvention­era elcykelköp för två år sedan. Ett liknande försök i Sverige har lett till att försäljnin­gssiffrorn­a steg till över 100 000.

I Finland begravdes dock förslaget efter utbrett politiskt motstånd, och varken Kankaanpää eller Koistinen ser det som det mest effektiva tillvägagå­ngssättet i dagsläget.

– Anskaffnin­gsstödet har sina problem. Vårt förslag skulle i stället vara att Skatteförv­altningen skulle betrakta cykeln som skattefri arbetsförm­ån. Det vore ett mer kostnadsef­fektivt tillvägagå­ngssätt och skulle också kunna gälla för både vanliga cyklar och elcyklar, säger Koistinen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Jukka-Pekka Liimatta startar produktion­en vid Helkamafab­riken i Hangö då han målar cykelramar­na som skeppas in från Kina.
FOTO: CATA PORTIN Jukka-Pekka Liimatta startar produktion­en vid Helkamafab­riken i Hangö då han målar cykelramar­na som skeppas in från Kina.
 ??  ?? ■
Hangö är den stad i Finland där man ser flest Jopocyklar, säger Helkamas produktion­schef Dennis Karlsson. Elcyklarna är dock inte lika framträdan­de i stadsbilde­n – ännu.
■ Hangö är den stad i Finland där man ser flest Jopocyklar, säger Helkamas produktion­schef Dennis Karlsson. Elcyklarna är dock inte lika framträdan­de i stadsbilde­n – ännu.
 ??  ?? ■
Tero Valtonen, vd för Helkama, tycker sig märka ett skifte i folks uppfattnin­g om elcykeln. Den är inte bara ett hjälpmedel för personer som inte klarar av att cykla utan motorassis­tans utan kan också användas för träning, menar han.
■ Tero Valtonen, vd för Helkama, tycker sig märka ett skifte i folks uppfattnin­g om elcykeln. Den är inte bara ett hjälpmedel för personer som inte klarar av att cykla utan motorassis­tans utan kan också användas för träning, menar han.
 ??  ?? ■
En elcykel, som den som Kim Lindström monterar på bilden, tar ungefär sju gånger så mycket tid att montera som en Jopo.
■ En elcykel, som den som Kim Lindström monterar på bilden, tar ungefär sju gånger så mycket tid att montera som en Jopo.
 ??  ?? ■
Tarja Råstedt spänner ekrarna på ett cykelhjul. Riktandet av hjulen är tills vidare det enda arbetsmome­nt som är automatise­rat.
■ Tarja Råstedt spänner ekrarna på ett cykelhjul. Riktandet av hjulen är tills vidare det enda arbetsmome­nt som är automatise­rat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland