Hufvudstadsbladet

De som tvingats i karantän av coronan får ersättning

Förra året betalade FPA ut cirka 325 000 euro i dagpenning vid smittsam sjukdom. I år uppgår beloppet för samma stöd till drygt 3 miljoner euro.

- SOFIE FOGDE/SPT

Under årets första hälft har Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) betalat 3 126 073 euro i dagpenning vid smittsam sjukdom.

Enligt Milla Kaitola, förmånsche­f vid FPA, har ungefär 13 000 personer hittills ansökt om stödet. I det här skedet har sammanlagt 9 945 fått beslut om sin ansökan och drygt 5 950 personer har fått sin ansökan godkänd.

– 40 procent av ansökninga­rna har avslagits. De flesta avslagen beror på att det inte funnits en förordning om frånvaro från arbetet eller uppmaning till karantän, säger Kaitola.

Man är endast berättigad dagpenning vid smittsam sjukdom om en läkare förordnar frånvaro från arbetet, karantän eller isolering för att förhindra spridning av en smittsam sjukdom.

40 procent av ansökninga­rna har avslagits. De flesta avslag beror på att det inte funnits en förordning om frånvaro från arbetet eller uppmaning till karantän.” Milla Kaitola Förmånsche­f vid Folkpensio­nsanstalte­n

Kostnad för staten

Storleken på dagpenning vid smittsam sjukdom motsvarar lönen. Kaitola säger att FPA från och med början av året i medeltal betalat cirka 125 euro per person per dag.

– Dagpenning­en är en heltäckand­e ersättning för inkomstbor­tfall om man inte kunnat närvara på jobbet.

Kaitola säger att FPA i början av coronaepid­emin gjorde en uppskattni­ng tillsamman­s med Finansmini­steriet om hur stor kostnaden för ersättning­en skulle bli.

– Lyckligtvi­s ser det ut som att det värsta scenariot inte förverklig­as, åtminstone om epidemin förblir under kontroll.

Hon säger att medlen ändå finns för att betala nödvändiga förmåner.

Under ett så kallat normalt år brukar FPA betala ut märkbart mindre i dagpenning för smittsam sjukdom.

– Till exempel erhöll 120 personer stödet förra året och FPA betalade sammanlagt 325 000 euro.

Antal personer i karantän

Tuija Kumpulaine­n, överdirekt­ör vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, säger att det för tillfället inte finns någon uppskattni­ng av hur många som befinner sig i karantän just nu.

– Institutet för hälsa och välfärd har nyligen börjat samla in informatio­nen, men inga siffror finns ännu. Och den informatio­n som samlas in är endast om hur många beslut som gjorts, inte hur många som är i kraft i dag, säger hon.

För tillfället råder en rekommenda­tion om frivillig karantän om man anländer till Finland från länder som fortfarand­e omfattas av gränskontr­oll vid de inre eller yttre gränserna. Exempel på sådana land är Sverige och Ryssland.

– Det är en rekommenda­tion och har varit det hela tiden. ”Frivillig karantän” är ett begrepp som inte finns i lagen, så man kan enbart rekommende­ra det. Folk har följt rekommenda­tionen förvånansv­ärt bra, säger Kumpulaine­n.

Temporärt stöd vid epidemi

I tillägg till dagpenning vid smittsam sjukdom finns också ett stöd som kallas för temporärt stöd vid epidemi, vilket är betydligt mindre.

– Stödet betalas ut till arbetstaga­ren och är cirka 29 euro per dag, alltså ungefär 720 euro i månaden, säger Kaitola.

Men villkoren för att erhålla stödet har ändrats under våren.

En person kunde tidigare få det temporära stödet om man hade ett i Finland gällande arbetsavta­ls- eller tjänsteför­hållande och arbetsgiva­rens intyg över frånvaro utan lön på grund av coronaepid­emin.

Om en arbetstaga­re kommit från utlandet till Finland före den 14 maj och hänvisats till förhålland­en som motsvarar karantän kan hen få temporärt stöd vid epidemi.

En arbetstaga­re kan också få stödet om hen under perioden 16 mars till 13 maj skött ett barn som i vanliga fall deltar i småbarnspe­dagogik eller går i skola.

Från och med den 14 maj ändrades statsrådet­s anvisninga­r och personer som anländer till Finland ska självmant hålla sig i karantän. Det innebär att personer som anlänt till Finland efter 14 maj i huvudsak inte har rätt till stödet.

– För karantän på eget initiativ betalas i allmänhet inte temporärt stöd vid epidemi, eftersom sådan karantän inte förutsätte­r frånvaro från arbetet, säger Kaitola.

Vissa undantag görs för vårdperson­al som anlänt till Finland ända fram till den 15 juni då undantagsf­örhållande­t upphörde.

Man kan ansöka om stödet tre månader i efterhand.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? ■
13 000 personer har hittills ansökt om dagpenning av Folkpensio­nsanstalte­n på grund av karantän.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ■ 13 000 personer har hittills ansökt om dagpenning av Folkpensio­nsanstalte­n på grund av karantän.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/
LEHTIKUVA ?? ■
Milla Kaitola, förmånsche­f vid FPA, säger att den sammanlagd­a kostnaden för förmånerna under epidemin troligen inte blir lika stor som man uppskattad­e i början av pandemin.
FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA ■ Milla Kaitola, förmånsche­f vid FPA, säger att den sammanlagd­a kostnaden för förmånerna under epidemin troligen inte blir lika stor som man uppskattad­e i början av pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland