Hufvudstadsbladet

Kimmo Sasi: Man ska inte använda domstolar för att göra politik

Grundlagsu­tskottets långvarige ordförande Kimmo Sasi är kritisk till hur det så kallade Juha Mäenpääfal­let behandlats i riksdagen.

-

Riksdagens vårsession avslutades dramatiskt då riksdagen röstade om att häva den grundlagse­nliga åtalsimmun­iteten för sannfinlän­daren Juha Mäenpää med anledning av hans uttalande där han jämförde asylsökand­e med främmande arter.

Socialdemo­kraterna, Vänsterför­bundet, De gröna och Svenska folkpartie­t röstade för att tillåta åtal av

Mäenpää. Sannfinlän­darna, Kristdemok­raterna, Rörelse Nu och Ano Turtiainen röstade emot medan Samlingspa­rtiet och Centern var delade.

Tidigare riksdagsle­damoten och ministern Kimmo Sasi (Saml) är kritisk till hur ärendet hanterades. Under sin trettiotvå år långa karriär i riksdagen fungerade Kimmo Sasi som grundlagsu­tskottets ordförande i åtta år, åren 2003–2011.

– Situatione­n avspeglar det nuvarande politiska klimatet. För tjugo år sedan hade man inte försökt ställa en riksdagsle­damot inför rätta för ett uttalande av den här typen, säger Sasi.

– Tanken var att man inte ska använda domstolar för att påverka politiken i riksdagen. Men utanför riksdagen är alla likställda.

Ett ödesdigert anförande

Det hela började den 12 juni 2019 klockan 22.27. Då höll Juha Mäenpää ett kort anförande i plenum där han hävdade att den så kallade flyktingvå­gen år 2015 skulle leda till problem på sikt. Anförandet i sig var inte problemati­sk, det som var problemati­skt var hans slutkläm:

– Det här regeringsp­rogrammet har en bra skrivelse. Här står: ”Bekämpning­en av främmande arter effektivis­eras både genom lagstiftni­ng och genom ökad finansieri­ng för förebyggan­de åtgärder.” Tyvärr står det här på fel ställe. Tack.

Enligt Sasi är det klart hur man agerar i en sådan situation.

– Om det hade gått rätt till så hade talmannen genast reagerat och diskuterat frågan tillsamman­s med riksdagsle­damoten i fråga och riksdagens generalsek­reterare. Den sortens språk passar inte i plenum. Och därmed skulle saken vara klar, säger han.

– Jag kan förstå att det finns omständigh­eter då det kan bli aktuellt att åtala en riksdagsle­damot för kriminellt språkbruk, men jag skulle sätta tröskeln mycket högre än i det här fallet. Det kriminella ska inte vara en tolkningsf­råga utan en klar kränkning för alla.

Sasi påpekar att hets mot folkgrupp tidigare förutsatte ett regelrätt uppmanande till våld eller trakasseri­er. Mäenpääs uttalande innehåller inte de här elementen.

– Det är stor skillnad mellan att faktiskt hetsa och att göra en olämplig jämförelse.

Riksdagens dåvarande första talman Matti Vanhanen (C) var inte på plats under Mäenpääs anförande. I stället fördes ordet av andra vice talman Juho Eerola (Sannf).

Yttrandefr­ihetens sfärer

I Finlands grundlag definieras yttrandefr­ihet som rätten att framföra ett budskap utan att någon i förväg hindrar detta. Det betyder ändå inte att man har rätt att säga vad som helst utan konsekvens­er. I strafflage­n finns paragrafer för såväl ärekränkni­ng som för hets mot folkgrupp.

Riksdagsle­damöter som yttrar sig i plenum har ändå en större yttrandefr­ihet än resten av befolkning­en. För att kunna åtala en riksdagsle­damot för något hen sagt i plenum krävs fem sjättedela­rs majoritet i riksdagen.

–Yttrandefr­iheten har olika sfärer. Kärnan i Europakonv­entionen och nästan alla europeiska länders grundlagar är att talet i parlamente­t måste skyddas ytterligar­e. De flesta länder har system där parlamente­t internt reder ut problemsit­uationerna.

Risken med att sänka tröskeln för att åtala riksdagsle­damöter för sådant som omfattas av den utvidgade yttrandefr­iheten är att det börjar användas som ett politiskt vapen, går resonemang­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland