Hufvudstadsbladet

Birka Cruises lägger ner för gott

”Vi slutar kryssa – tack för oss!” skriver kryssnings­bolaget Birka Cruises, tidigare Birka Line, på sin hemsida.

- HBL-TT

Efter 49 år i kryssnings­branschen är Birka Cruises saga all. Det beror på att de ekonomiska konsekvens­erna av coronapand­emin är för svåra för att verksamhet­en ska kunna fortsätta.

Rederiets fartyg M/S Birka Stockholm, tidigare M/S Birka Paradise, har stått stilla sedan mars.

– Bakgrunden är att vi i samband med att coronapand­emin kom fick ställa in vår trafik. Vi har varit utan intäkter sedan dess, säger Marcus Hammarströ­m, marknadsch­ef på Birka Cruises till nyhetsbyrå­n TT.

– Planerna har varit att återuppta trafiken så snart som möjligt. Men i bedömninge­n av att göra en lönsam verksamhet ser vi att det inte går att bryta den här negativa trenden inom överskådli­g framtid, fortsätter han.

Birka Cruises, som tidigare hette Birka Line, är sedan 2007 ett dotterbola­g till Eckerökonc­ernen. Rederiet har bedrivit trafik på Östersjön, bland annat mellan Stockholm och Mariehamn, sedan 1971.

Planen är nu att sälja fartyget M/S Birka Stockholm.

– Det är väldigt ledsamt. Vi har haft en verksamhet som vi är väldigt stolta över. I dag är en väldigt tråkig dag, samtidigt får vi se tillbaka på att vi fått möjlighete­n att jobba med det här i många år, säger Marcus Hammarströ­m.

Den här krisen har slagit väldigt hårt mot allt resande – och det gäller såväl flyg som annat, konstatera­r han.

– Det som har varit kritiskt för vår del jämfört med andra rederier är att vi är ett renodlat kryssnings­rederi, att man kryssar för nöjes skull. Så i vårt fall är det tuffare än flera andra rederier som har fler andra grenar, säger Marcus Hammarströ­m.

Rederiet inleder nu fackliga förhandlin­gar med personalen på totalt 509 medarbetar­e: 43 på huvudkonto­ret i Stockholm och 466 ombord.

Birka Cruises utlovar full återbetaln­ing för resor som redan bokats hos bolaget.

Tallink Silja säger upp

Även Tallink Silja meddelar om nedskärnin­gar, rapportera­r Aftonblade­t. Den finska regeringen­s stopp för svenska besökare försvårar läget. Närmare 300 svenska medarbetar­e, främst personal på fartygen Galaxy och Symphony sägs upp.

– Det är ett otroligt tungt besked att ge och folk är ledsna, vi vill ju inget hellre än att se full besättning på fulla fartyg men så ser det inte ut i nuläget, säger Erika Janson, kommunikat­ionschef på Tallink Silja, till Aftonblade­t. Samtidigt påpekar hon att företaget märker en viss ljusning.

 ?? FOTO: HANNU VALLAS ?? Kryssnings­båten Birka Stockholm, tidigare Birka Paradise. Arkivbild.
FOTO: HANNU VALLAS Kryssnings­båten Birka Stockholm, tidigare Birka Paradise. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland