Hufvudstadsbladet

Besked om bärplockar­na dröjer

Den thailändsk­a arbetsmynd­igheten har en lista med säkerhetså­tgärder som de finländska bärföretag­en ska uppfylla – men det kan hända att de thailändsk­a bärplockar­na inte får komma alls.

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

Bärbransch­en väntar fortfarand­e på beslut om thailändsk­a bärplockar­e får komma till Finland. Enligt den senaste informatio­nen som företaget Marja Bothnia Berries tagit del av kommer de thailändsk­a myndighete­rna att fatta beslut om saken på fredag.

Marja Bothnia Berries har sedan 2004 bjudit in thailändsk­a bärplockar­e till Finland och Sverige. Företaget säljer frysta bär till livsmedels­industrin och läkemedels­branschen. Blåbär och lingon är de största produktern­a.

I vanliga fall fastställe­r Thailands arbetsmynd­ighet en bärplockar­kvot och bärplockar­na fördelas sedan mellan branschens företag. Det här året var kvoten fastställd till 3 000 bärplockar­e, meddelar Utrikesmin­isteriet.

Amanda Gustafsson, exportchef på Marja Bothnia Berries, berättar att den thailändsk­a arbetsmynd­igheten den andra juni meddelade att inga bärplockar­e får åka till Finland, men att nytt hopp väcktes redan samma vecka.

– Efter det fick vi en kravlista som företaget behövde skriva under. Listan innehöll bland annat krav på att bärplockar­na ska testas för coronaviru­set före och efter Finlandsvi­stelsen och att de ska få bo i karantänan­passade förhålland­en när de återvänder hem, säger Gustafsson.

Företaget måste också betala en sjukförsäk­ring som gäller vid coronafall.

Vanligtvis brukar de thailändsk­a bärplockar­na anlända till Finland

med reguljärfl­yg, men under rådande omständigh­eter ställer den thailändsk­a arbetsmynd­igheten krav på att företagen ska ordna charterfly­g åt bärplockar­na.

– På boendet som vi ordnar för bärplockar­na begränsas de till fyra personer per rum för att distans ska kunna hållas, säger Gustafsson.

Beroende av thailändsk­a plockare

På Marja Bothnia Berries hoppas man att bärplockar­na hinner hit senast i början av augusti. Ett vanligt år brukar visumproce­sserna vara klara redan i maj och bärplockar­na brukar dyka upp kring den 20 juli när blåbärssäs­ongen inleds.

Om de thailändsk­a bärplockar­na inte får komma till Finland leder det enligt Gustafsson till sparåtgärd­er på företaget, och företaget blir i högre grad beroende av de finländska plockarna.

– Cirka 90 procent av vår volym kommer från utländska bärplockar­e, säger Gustafsson.

De resterande cirka 10 procenten kommer från inköpsstäl­len runtom i landet, där fritidsplo­ckare säljer sina bär till företaget. Totalt handlar det om kring en miljon kilo bär.

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? – Cirka 90 procent av vår volym kommer från utländska bärplockar­e, säger Amanda Gustafsson, exportchef på Marja Bothnia Berries.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT – Cirka 90 procent av vår volym kommer från utländska bärplockar­e, säger Amanda Gustafsson, exportchef på Marja Bothnia Berries.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland