Hufvudstadsbladet

England öppnar upp

En stor del av det engelska samhället återöppnar inom kort och resenärer från ett 60-tal länder, inklusive Finland, är snart välkomna igen.

- TT-AFP

Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Omkring 60 länder och territorie­r finns på listan som släpptes på fredagen över länder som undantas från de tidigare reglerna, men inte Sverige. Däremot finns Finland, Norge, Danmark, Island, Polen och samtliga tre baltiska länder med på listan, rapportera­r Sky News.

”Oavsett om du är semesterfi­rare redo att resa utomlands, eller företagare som är mån om att slå upp portarna igen, är det här goda nyheter för den brittiska befolkning­en och för brittiska företag”, säger transportm­inister Grant Shapps i ett uttalande innan listan släpptes.

Sveriges inrikesmin­ister Mikael Dambergs medarbetar­e säger till TT att ministern inte vill kommentera listan.

Lättnaden i karantänsr­eglerna sammanfall­er med att en stor del av det engelska samhället öppnar. På lördagen slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonge­r, museum, biografer, restaurang­er och hotell.

Den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson manar invånarna att agera ansvarsful­lt och säger att regeringen är beredd att åter stänga verksamhet­er, om antalet coronasmit­tade skulle börja öka kraftigt igen.

– När vi tar det här steget, det största steget hittills på vägen till återhämtni­ng, uppmanar jag den brittiska allmänhete­n att göra det på ett säkert sätt, säger Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland