Hufvudstadsbladet

Makabra uppgifter om Khashoggim­ordet

En rättegång har börjat i Turkiet om det uppmärksam­made mordet på den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi hösten 2018. Makabra uppgifter framkom om vad som kan ha hänt med kroppen, som aldrig hittats.

- TT

Regimkriti­kern Jamal Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö, Hatice Cengiz. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

En domstol i Istanbul inledde på fredagen en rättegång om mordet. Det är första gången anklagelse­r mot misstänkta i fallet prövas i en offentlig rättsproce­ss. 20 personer står åtalade i den turkiska rättegånge­n. Ingen av dem närvarar dock då saudiska myndighete­r vägrat utlämna dem, och relationer­na mellan Turkiet och Saudiarabi­en är mycket ansträngda.

Bland de åtalade finns Saudiarabi­ens tidigare biträdande underrätte­lsechef och en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset. CIA har dragit slutsatsen att det är sannolikt att självaste kronprins Mohammed bin Salman gett order om mordet, vilket han nekat till.

Många teorier har framförts om vad som hände med kroppen. Enligt turkiska källor kan mördarna ha försökt lösa upp kroppsdela­rna i syra, eller ha bränt dem.

”Känsla av panik”

En av dem som vittnade i går var Zeki Demir, en tekniker som arbetade åt konsulatet. Han sade att han på morddagen kallats till konsulns residens, som ligger nära konsulatet.

– Det var fem till sex personer där ... de bad mig tända i ugnen. Det fanns en känsla av panik i luften, sade Demir i rätten enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt åtalet har han i förhör också berättat att han sett köttstycke­n och att golvet kring ugnen såg ut att ha rengjorts.

Hatice Cengiz närvarar vid rättegånge­n. Hon säger till nyhetsbyrå­n AFP att hon vill få veta var kroppen är samt vilka bevis som finns mot mördarna och anstiftarn­a.

– Jag kommer att fortsätta följa alla lagliga vägar för att ställa Jamals mördare till svars och jag kommer inte att vila innan vi får rättvisa för Jamal, säger hon.

Även FN:s särskilde utredare Agnès Callamard är på plats. Hon säger att omständigh­eterna i fallet är mycket komplicera­de och att det kan dröja innan riktig rättvisa kan skipas.

– Men en bra process här kan bygga upp (bevis för) något som kan hända om fem år, tio år, när omständigh­eterna är starkare.

En rättegång har tidigare hållits i Saudiarabi­en, men bakom stängda dörrar, mot elva personer varav fem dömdes till döden. I maj förlät Khashoggis familj i Saudiarabi­en offentligt mördarna, vilket väntas möjliggöra för regimen att benåda de dömda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland