Hufvudstadsbladet

Gripandet av Epsteins assistent ger offren hopp om rättvisa

Männen i kretsen kring sexbrottsl­ingen och miljardäre­n Jeffrey Epstein har anledning att bäva efter att Ghislaine Maxwell anhållits. Men Epsteins offer kan äntligen hoppas på att brotten mot dem prövas i domstol.

- annika.hallsten@ksfmedia.fi ANNIKA HäLLSTEN

Jeffrey Epsteins självmord i fängelset i New York i augusti 2019 var ett hårt slag mot de kvinnor som hade vågat träda fram och berätta om hur de utnyttjats sexuellt av Epstein och hans assistent Ghislaine Maxwell.

Ghislaine Maxwell gick under jorden och var spårlöst försvunnen. När FBI hittade henne i en lyxig villa i New Hampshire på torsdagsmo­rgonen amerikansk tid, väcktes hoppet hos offren.

Maxwell häktades på torsdagskv­ällen och sitter nu i förvar i New York, i väntan på rättegång. De åtalspunkt­er som avslöjats i bland annat The Guardian är fruktansvä­rd läsning.

På uppdrag av Jeffrey Epstein raggade Ghislaine Maxwell upp minderårig­a flickor som verkade sköra och lättmanipu­lerade och tog sig an dem. Hon lyckades lura dem att hon var en väninna och tillsamman­s med Epstein bjöd hon, i det inledande skedet, flickorna på restaurang och bio och betalade för deras shopping.

När flickorna hade fått förtroende för Maxwell och uppfattade henne som en storasyste­r inleddes fas två av inskolning­en, den som handlade om sex med Jeffrey Epstein.

Enligt åtalspunkt­erna brukade Ghislaine Maxwell klä av sig och massera Epstein inför flickorna. Därefter uppmanades de att följa hennes exempel, nakna och under Maxwells överinseen­de. Massagen övergick i att Jeffrey Epstein utnyttjade de skyddslösa flickorna sexuellt.

Åklagaren Audrey Strauss beskriver Ghislaine Maxwells roll som avgörande då det gällde att tillfredss­tälla Jeffrey Epsteins behov av unga, försvarslö­sa flickor.

– Ghislaine Maxwell gillrade en fälla för flickorna. Hon låtsades vara deras vän och en person de kunde lita på, sade Strauss på en presskonfe­rens

i New York på torsdagskv­ällen.

Prins Andrew i blåsten

För offren är det en lättnad att Ghislaine Maxwell nu arresterat­s. Men för många av de män, som tack vare Epstein och Maxwell kunde ägna sig åt sexuellt utnyttjand­e av minderårig­a, är nyheten ovälkommen.

En av dem är brittiske prins Andrew.

Prins Andrew har bevisligen umgåtts med både Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell och han anklagas för att ha våldfört sig sexuellt på åtminstone en minderårig, Victoria Giuffre.

På ett foto taget hemma hos Ghislaine Maxwell i London håller prinsen armen om Giuffres midja.

– Vi uppmanar prins Andrew att ta kontakt med oss och att komma hit till New York och vittna, sade åklagaren Audrey Strauss efter att hon låtit arrestera Ghislaine Maxwell.

Prins Andrew har nekat till anklagelse­rna om att han skulle ha utnyttjat Victoria Giuffre sexuellt. Prinsens advokater säger att de har varit i kontakt med USA:s justitiemi­nisterium och velat slå fast ett datum då prinsen skulle ge sin version av vad som hände.

Ghislaine Maxwell greps utan dramatik. Enligt FBI hade man länge spanat på henne, men hur hon kunde hålla sig undan i nästan ett år är en gåta. FBI beskriver Maxwells sista månader i frihet som ”ett privilegie­rat liv”.

Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell lärde känna varandra under första halvan av 1990-talet och hade uppenbarli­gen en kort intim relation. Ghislaine Maxwell är dotter till den brittiske mediemogul­en Robert Maxwell.

 ?? FOTO: LAURA CAVANAUGH ?? Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein. Paret hade en intim relation på
■ 1990-talet men den övergick i en affärsmäss­ig relation – enligt åtalet skolade Maxwell upp minderårig­a flickor till att låta sig bli sexuellt utnyttjade av Epstein.
FOTO: LAURA CAVANAUGH Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein. Paret hade en intim relation på ■ 1990-talet men den övergick i en affärsmäss­ig relation – enligt åtalet skolade Maxwell upp minderårig­a flickor till att låta sig bli sexuellt utnyttjade av Epstein.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland