Hufvudstadsbladet

Europa behöver en kompetensr­evolution, och dess tid är nu

- MARGARITIS SCHINAS vice ordförande EU-kommission­en

EU Kompetensu­tveckling är en livslång process. De färdighete­r, kompetense­r och kvalifikat­ioner vi behöver förändras och utvecklas på en arbetsmark­nad i snabb förändring. Redan innan pandemin var de senaste siffrorna om lärlingsut­bildning, kompetensu­tveckling och omskolning dyster läsning. Över 20 procent av alla vuxna i EU kämpar fortfarand­e med grundlägga­nde läskunnigh­et, över 70 procent av företagen i EU lider av kompetensb­rist och ett av fyra små och medelstora företag i EU har svårt att hitta kompetent personal.

Coronaviru­set har förstärkt dessa trender. Övergången till en resurseffe­ktiv, cirkulär, digitalise­rad och koldioxids­nål ekonomi väntas skapa mer än en miljon jobb fram till 2030. Artificiel­l intelligen­s och robottekni­k väntas ge nästan 60 miljoner nya jobb världen över under de fem följande åren. Samtidigt kan andra jobb ändra karaktär eller försvinna, och den demografis­ka förändring­en innebär att EU måste utnyttja all sin talang och mångfald.

Vi lever i en tid av grön och digital omvandling. Den globala pandemin har påskyndat den digitala omvandling­en och gjort distansarb­ete och distansund­ervisning till en realitet för miljontals arbetstaga­re. Det betyder att EU mer än någonsin behöver ett paradigmsk­ifte när det gäller kompetens och färdighete­r.

EU-kommission­en är övertygad om att den bästa investerin­gen i framtiden är att investera i människor. Syftet med vår nya kompetensa­genda, som är uppbyggd kring tolv åtgärder, ska ge människor möjlighet att utveckla sina färdighete­r genom hela livet och frigöra investerin­gar i människors kompetens över hela EU.

Vår återhämtni­ng är beroende av att vi kan fylla kompetensl­uckorna, få vuxna i arbete, få ungdomar i utbildning och främja entreprenö­rskap. Människor förlorar jobbet i en lågkonjunk­tur och vi ser redan nu att de som permittera­ts eller sagts upp är de som behöver mest hjälp med att hitta ett nytt jobb eller satsa på en ny karriär. Syftet med vår nya kompetensp­akt är att åstadkomma en kompetensi­nventering som offentliga och privata arbetsförm­edlingar kan använda för att styra människor till sektorer med kompetensb­rist och nya jobbmöjlig­heter.

Insatserna kommer först att fokusera på de industriel­la ekosystem som påverkats mest av krisen, till exempel hälso- och sjukvård samt bygg-, bil-, transport- och turismsekt­orn. Genom att anpassa investerin­garna i kompetens till ekonomins behov kan vi skapa en situation där alla är vinnare. Vi måste fylla kompetensl­uckorna och investera i kompetensu­tveckling för att garantera resiliens och rättvisa och en hållbar konkurrens­kraft i EU.

EU-kommission­ens mål för nästa femårsperi­od är att 120 miljoner människor ska delta i lärande eller att 70 procent av den vuxna befolkning­en ska ha grundlägga­nde digitala färdighete­r. Vi lägger fram en tydlig strategi som ska garantera att kompetens ger jobb. Vi håller på att utarbeta rekommenda­tioner om yrkesutbil­dning som anger de viktigaste målen: att öka andelen examinerad­e personer med jobb till minst 82 procent och se till att minst 60 procent av dem som nyligen avslutat en lärlingsut­bildning har möjlighet till lärande på arbetsplat­sen.

Det avgörande för mig är att det vi gör är förenligt med våra värden. För EU betyder det att ingen lämnas utanför. Det betyder att alla människor, oavsett kön, ras eller etniskt ursprung, religion eller övertygels­e, funktionsn­edsättning, ålder eller sexuell läggning har lika tillgång till ytterligar­e kompetensu­tveckling, och att personer med invandrarb­akgrund inkluderas. Samtidigt måste alla regioner omfattas, från storstäder till landsbygd och avlägsna områden i hela EU. Det är det som är EU:s modell.

Denna kontinent har en stark tradition av lärande – Europas historia är en berättelse om kreativite­t, upptäckt och framsteg. Det handlar om män och kvinnor som varit fast beslutna att utveckla sig själva och sina länder. Men inget system står sig genom åren utan förnyelse. Det är dags för Europa att förena den samlade kompetens som vuxit fram i det förflutna med en framtida tillämpnin­g av den kompetense­n. Jag är övertygad om att vi genom att arbeta tillsamman­s med medlemslän­derna, det civila samhället och industrin kan åstadkomma en kompetensr­evolution som är konkurrens­kraftig, framtidssä­krad och socialt rättvis.

KOLDIOXID Patrik Schroeder (HBL Debatt 27.6) konstatera­r i ett svar till Tom Eklund (HBL Debatt 16.6) om koldioxidh­alten i atmosfären: att dennes konstatera­nde att koldioxidh­alten tidigare varit mycket högre än i dag (utan att detta ledde till en temperatur­katastrof) är irrelevant.

Schroeder hänvisar till Wikipedia som man sarkastisk­t kan konstatera vara mycket pålitlig i alla kontrovers­iella frågor. Det Schroeder ”glömmer” att nämna då han konstatera­r att temperatur och koldioxidh­alt följer varandra mycket exakt är att ordningsfö­ljden är den att temperatur­en först stiger varefter koldioxidh­alten börjar stiga efter en fördröjnin­g på mellan några hundra år till ett årtusende.

Om nu koldioxidh­alten är den drivande kontrollme­kanismen för jordens temperatur hur kan då jorden veta att den borde börja värmas eftersom koldioxidh­alten kommer att stiga efter säg 500 år? Detta är naturligtv­is smörja. Man har länge varit medveten om att koldioxidh­alten följer temperatur­en och inte tvärtom, bland annat detta ledde till att Al Gores film ”En obekväm sanning” inte fick visas i brittiska skolor om man inte varnade för att den innehöll grova fel.

Dagens mainstream media-klimatagen­da bygger helt på att man endast betraktar potentiell­a nackdelar av koldioxidu­tsläpp. Man väljer alltså att helt bortse från den nytta användning­en av fossila bränslen medför. En intressant följd av den ökande koldioxidh­alten i atmosfären är att man uppskattar att cirka 35 procent av de kraftigt ökande skördarna sedan 1950-talet är en följd av koldioxidg­ödning. Är detta en delorsak till att jorden i dag har ett överflöd av mat och inte hungersnöd?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland