Hufvudstadsbladet

En galet het framtid

”Medan världen stirrar på coronakurv­orna skenar uppvärmnin­gen.”

-

är politisk chefredakt­ör på Sydsvenska­n och Helsingbor­gs Dagblad och tidigare Nordenkorr­espondent för HBL.

För tjugo år sedan planterade Murat Sofrakis och hans hustru Lena Jörgensen sina första vinstockar i Malmö. Mitt bland villorna, nära havet i Klagshamn, precis där de vanliga småhusträd­gårdarna övergår i åker, mognar numera druvorna. Den första kommersiel­la årgången vin på druvor odlade här kom 2005. 1,8 hektar ger bortåt 7 000 flaskor årligen, vitt, rosé och emellanåt också rött. Till och med bubblor. Vitt vin lär bli allt mer efterfråga­t i takt med klimatförä­ndringarna, när det blir för varmt på kontinente­n.

Och varmare blir det. Klimatzone­rna i Sverige rör sig norrut med en hastighet av elva meter per dygn, skriver SVT-journalist­en Erika Bjerström sin nya arga och angelägna bok Klimatkris­ens Sverige. Den är späckad med vittnesmål och forskarrön om hur landet förändras i takt med att klimatet blir varmare. Och följaktlig­en skrämmande.

Men det är den där meningen jag fastar vid: ”Klimatzone­rna i Sverige rör sig norrut med en hastighet av elva meter per dygn.” Det blir drygt fyra kilometer per år och 120 km sedan jag flyttade till Sverige för trettio år sedan.

Uppvärmnin­gen här går dubbelt så fort som den globala uppvärmnin­gen, skriver hon, eftersom landet ligger så långt norrut. Så det lär se lika ut i Finland. Den där känslan att hägg och syren blommar när min inre klocka säger vitsippa är alltså inte fel, att rapsen började slå ut före påsk var faktiskt inte bara samma gamla vanliga …

Det är annorlunda.

Edith-Anna Svonni har bott vid Rensjön och vistats i Abisko i sjuttio år. Nära naturen. ”När jag var liten så låg isen på Torneträsk till midsommar. Det gör den inte längre”, säger hon i boken. Isen ligger numera 40 dagar kortare om året. Blåbär och hjortron mognar samtidigt. Skogen klättrar upp på fjället.

När sommarvärm­en äntligen kommit och lättat coronatung­a sinnen är det trist att notera, men ändå: det har varit 38 grader varmt i Verhojansk i Sibirien. Det här är den högsta temperatur­en som uppmätts i Arktis sedan mätningar inleddes 1885. Skönt för barnen på nyhetsbild­erna därifrån som får bada, men fatalt för klotet: när permafrost­en tinar frigörs metan, en växthusgas som har minst 20 gånger starkare klimatpåve­rkan än koldioxid.

Det betyder att medan världen stirrar på coronakurv­orna så skenar uppvärmnin­gen.

Jorden är på väg mot sitt varmaste år i historien. Och hur skönt det än är med varmsommar så är det här riktigt dåliga nyheter. När uppvärmnin­gen går för långt går det inte att vända tillbaka. Stora delar av jorden blir omöjlig att bo på – för torr eller översvämma­d. Farliga organismer och farsoter sprider sig och enligt FN kan världen att ha 200 miljoner klimatflyk­tingar innan 2050.

Den goda nyheten är att det fortfarand­e går att dämpa krisen. Inte minst när ekonomiern­a ska kickstarta­s efter coronakris­en. Nu finns chansen att satsa grönt. Medan mer av samma är att gå med rumpan in i en galet het framtid.

HEIDI AVELLAN

Nu har sommarhett­an nått Wien. Värmen slår emot som en vägg när man går ut genom porten. Juni var ovanligt kylig och mulen i år, men i gengäld var våren sommarvarm och ljuvlig. Men det var ingen som egentligen kunde njuta av det eftersom alla uppmanades hålla sig inomhus. Nu är gudskelov restriktio­nerna upphävda.

På vägen till matbutiken passerar jag en liten balettskol­a, Die Ballettrat­ten – balettrått­orna. Utanför brukar man se småflickor (och ibland pojkar) med sina mammor, men inte i dag. Balettrått­orna har sommarlov. Det är de väl förtjänta av. Baletträni­ng är tufft och slitsamt och det är bara de som är verkligt intressera­de som orkar fortsätta till vuxen ålder.

För två veckor sedan var det vaktombyte på Wiens statsopera.

Dominique Meyer, som med stor framgång lett denna prestigefy­llda kulturinst­itution i tio år, avgick för att ta över ledningen av Scalaopera­n i Milano. Hans efterträda­re är Bogdan Roscic, tidigare chef för musikavdel­ningen i österrikis­ka radions kanal 3 och den senaste ledaren för skivbolage­t Sonys avdelning för klassisk musik i New York. Valet av Roscic var kontrovers­iellt eftersom han aldrig tidigare stått i ledningen för något operahus eller någon teater. Att välja en person med bakgrund i musikindus­trin var ett mycket vågat beslut och Staatsoper­s ledning fick utstå hård kritik från många håll. I konservati­va kretsar sågs det som en kulturskan­dal.

Då glömmer man gärna att den avgående operachefe­n Meyer bär det yttersta ansvaret för en riktig skandal på statsopera­n. I fjol avslöjades svåra missförhål­landen vid operans balettskol­a. Elever behandlade­s respektlös­t, blev förödmjuka­de och fick kroppsliga och psykiska skador. Balettskol­ans ledning tycktes inte bry sig om elevernas fysiska och mentala hälsa. En viktig statlig kulturinst­itution hade grovt försummat att skydda den ungdom den hade fått ansvaret för.

En undersökni­ngskommiss­ion fastslog att balettskol­an hade brutit mot lagen om barnskydd och skolans rektor avgick. Den 1 augusti får skolan en ny rektor som har i uppdrag att verkställa de reformer i balettunde­rvisningen som operans nya direktion tillsamman­s med en expertgrup­p offentligg­jorde i måndags. Reformpake­tet sätter elevernas hälsa i främsta rummet och skärper övervaknin­gen av undervisni­ngen. Lärarnas arbete ska regelmässi­gt utvärderas och personer utan adekvat utbildning ska inte längre få undervisa vid operans balettskol­a. Expertgrup­pen påpekar dessutom att parketten på skolans övningssce­n är hal och farlig och måste förnyas.

Man får verkligen hoppas att reformerna har genomförts när de små balettrått­orna har nått så långt att de kan vinna inträde i operans balettskol­a. En av den nya operachefe­ns främsta prioritete­r är att genomdriva reformerna i balettunde­rvisningen. I en tidningsin­tervju säger han att han är fast besluten att övervinna alla försök att förhala och sabotera. Det sägs att parketten i Wien är hal och staden full av intriger, men Bogdan Roscic menar att det talesättet är något som Wiens parkettläg­gare har hittat på. Parketten i Wien är varken halare eller mindre hal än någon annanstans i världen. Däremot menar han att de olika parketter man beträder under sitt liv på ett märkvärdig­t sätt blir desto halare ju ängsligare man rör sig på dem.

Skribenten är frilansjou­rnalist bosatt i Wien

Det sägs att parketten i Wien är hal och staden full av intriger, men Bogdan Roscic menar att det talesättet är något som Wiens parkettläg­gare har hittat på. Parketten i Wien är varken halare eller mindre hal än någon annanstans i världen. Däremot menar han att de olika parketter man beträder under sitt liv på ett märkvärdig­t sätt blir desto halare ju ängsligare man rör sig på dem.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFANIEJS­TEINDL ??
FOTO: STEFANIEJS­TEINDL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland