Hufvudstadsbladet

Hamilton: ”Viktigt att vi är enade”

Försenad premiär, kortare säsong och ett stall som kör med svarta bilar för att ta avstånd från rasism och diskrimine­ring. Formel 1-säsongen påverkas av världshänd­elserna. – Det är viktigt att vi är enade, säger regerande världsmäst­aren Lewis Hamilton inf

- ANDERS WALLIN/TT sport@hbl.fi

Mercedes silverbila­r har fått en ny färg. Den här säsongen kommer förarna Lewis Hamilton och Valtteri Bottas köra i svart – och med det kommer ett tydligt budskap.

– Rasism och diskrimine­ring har ingen plats i vårt samhälle, i vår idrott eller i vårt stall. Det här är en grundlägga­nde tro för Mercedes. Men att ha rätt tro och rätt tankesätt räcker inte om vi är tysta, säger stallchefe­n Toto Wolff till F1:s webbplats.

– Vi vill använda vår röst och vår plattform till att stå upp för respekt och jämlikhet, och ”Silver Arrow” kommer att tävla i svart hela 2020.

”Upplevt rasism

– Jag har personlige­n upplevt rasism i mitt liv och sett min familj och vänner uppleva rasism, och jag talar från hjärtat när jag vädjar om förändring, säger Lewis Hamilton.

– Det är viktigt att vi tar tag i det här och använder det för att utbilda oss, oavsett om det handlar om individer, varumärken eller företag, för att göra de förändring­ar som krävs när det gäller att säkerställ­a jämlikhet och inkluderin­g.

Påverkas av pandemin

Det är inte bara ”Black lives matters” som formar delar av formel 1.

Även coronapand­emin har påverkat säsongen som drar i gång med GP-tävlingen i österrikis­ka Spielberg till helgen.

I dagsläget består schemat av åtta deltävling­ar – en vanlig säsong är det 21 GP-race runt om i världen – men förhoppnin­gen är att kunna addera flera tävlingar under säsongens gång. Enligt ordförande Chase Carey är tanken att det ska bli mellan 15 och 19 deltävling­ar. Dessutom kommer racet att köras inför tomma läktare.

Även om det är mycket som kommer att justeras under säsongens gång, så är en sak lika säker som tidigare: Mycket kommer att kretsa kring en 35-årig britt.

När Lewis Hamilton i fjol knep sin tredje raka F1-titel klev han upp på totalt sex stycken – vilket innebär att han vid en ny triumf tangerar tyske Michael Schumacher­s rekord på sju världsmäst­artitlar.

– Vi förbereder oss på bästa möjliga vis för vad som kommer att bli den svåraste säsongen som F1 och vi alla har upplevt, säger han till stallets webbplats.

 ?? FOTO: AP/DARKO BANDIC ?? Lewis Hamilton har fått ny färg på sin bil. Den här säsongen kör den regerande mästaren i en svart Mercedes.
FOTO: AP/DARKO BANDIC Lewis Hamilton har fått ny färg på sin bil. Den här säsongen kör den regerande mästaren i en svart Mercedes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland