Hufvudstadsbladet

Volkswagen Golf digitalise­rades

Generation åtta av Volkswagen Golf ser i hög grad ut som tidigare men har fått ett anmärkning­svärt digitalt lyft. De flesta traditione­lla knapparna har ersatts med pekskärm, beröringsk­änsliga knappar och skjutbara digitala reglage.

- TEXT & FOTO BO INGVES nyheter@hbl.fi

Till en början känns det som lite för mycket av det goda, men när man väl fått flyt i användning­en av de digitala reglagen blev i alla fall mycket förlåtet. De fysiska knapparna har ersatts på ett riktigt lyckat sätt. Till exempel värme och ljud kan styras direkt från instrument­panelen genom att dra med fingret på den beröringsk­änsliga delen.

Samtidigt innebär digitalise­ringen att det gäller att noggrant bekanta sig med alla finesser i bilen, vilket kanske inte alla förare skulle bry sig om. Den digitala mätartavla­n är av nyaste snitt och innehållet kan ställas in på en mängd olika sätt. Bilen har som standard adaptiv farthållar­e, ACC, som också hanterar kökörning. Någon bugg fanns i systemet eftersom farthållar­en en gång plötsligt upphörde att fungera och krävde omstart av bilen.

Rolig att köra

Bilen har automatbro­ms som kan bromsa in bilen också i högre hastighete­r än stadstrafi­k. Det märkliga var att bilen verkade reagera på framförvar­ande bilar och bromsa in automatisk­t också då ACC:n tillfällig­t var ur spel.

Volkswagen har haft lite strul med digitalise­ringsproce­ssen som bland annat ledde till att leveranser­na av Golf försenades. Det största felet var att det lagstadgad­e säkerhetss­ystemet E-Call, som automatisk­t larmar om en olycka, inte fungerade i alla bilar. Nu har programvar­an uppdaterat­s så att det är fritt fram för leveranser igen.

Bilen är riktigt rolig att köra och är huvudsakli­gen hyfsat tystlåten, också på motorväg. Bilen var dock känslig för underlaget och kunde bullra rejält också i lägre hastighet på vägar med dålig beläggning. Överlag känns bilen i alla fall välbyggd, så att till exempel vindljuden hålls utanför bilen.

Bäst till sin rätt kom bilen på kurvig landsväg där motorn reagerade snabbt på gasfoten, styrningen var precis och fjädringen åt omärkligt upp vägens ojämnheter. I landsvägsh­astighet räckte motorn bra till för omkörninga­r.

De lite korta framsätena stödde inte låren och gav inte särskilt bra sidostöd, vilket var obekvämt åtminstone för passagerar­e på kurvigare vägar. Annars satt man bra i sätena också på lite längre sträckor. Baksätet är överraskan­de rymligt medan bagageutry­mmet är på typiska 380 liter. För den som regelbunde­t har större transportb­ehov gäller det att vänta på farmarvers­ionen.

Den provkörda versionen var 1,5 eTSI MHEV där ett 48-volts mildhybrid­system som är integrerat i generatorn stöder bensinmoto­rn vid tillfällig­a effektbeho­v. Bilen var också en jäkel på att rulla fritt när man släppte gasen och den sjuväxlade dubbelkopp­lingsautom­aten och motorn kopplades bort. I det fallet sköter i stället mildhybrid­ens 48-volts lijon-batteri om bilens elförsörjn­ing. När gaspedalen igen trampades ner drog generatorn i gång motorn lika omärkligt som när start-stop-systemet stängde av och startade motorn vid trafikljus.

Välutrusta­d

Som standard ingår i bilen bland annat trådlös laddning av mobiltelef­on, automatisk luftkondit­ionering, adaptiv farthållar­e och aktiv filhållnin­gsassisten­t, navigation, regnsensor, röststyrni­ng av infotainme­ntsystemet och digital mätartavla. För drygt 3 000 euro mera ger utrustning­snivån Style bland annat elektriskt styrt förarsäte, bättre LEDstrålka­stare med långljusas­sistent, större lättmetall­fälgar och dödavinkel­nvarnare.

Modellutbu­det omfattar tillsvidar­e endast halvkombiv­ersionen med antingen manuellt växlad bensinmoto­r på 110 eller 150 hk eller en dieselmoto­r på 115 hk samt den automatväx­lade mildhybrid­versionen på 150 hk. Prisinterv­allet är mellan 24 200 och 33 700 euro beroende på motor och växel. Mot hösten kommer farmarvers­ionen som har ett klart större bagageutry­mme. Bilen kommer också som laddhybrid och i gasutföran­de.

 ??  ?? Det kan vara svårt att vid första anblicken skilja nya Volkswagen Golf från den förra generation­en.
Det kan vara svårt att vid första anblicken skilja nya Volkswagen Golf från den förra generation­en.
 ??  ?? Instrument­panelens glidreglag­e fungerar överraskan­de bra men ljudvolyme­n är lättare att ställa in från ratten.
Instrument­panelens glidreglag­e fungerar överraskan­de bra men ljudvolyme­n är lättare att ställa in från ratten.
 ??  ?? Baktill är det överraskan­de gott om utrymme medan bagageutry­mmet är på i den här storlekskl­assen typiska 380 liter.
Baktill är det överraskan­de gott om utrymme medan bagageutry­mmet är på i den här storlekskl­assen typiska 380 liter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland