Hufvudstadsbladet

Bästa tipsen för sommarträn­ingen

Gör inte sommarträn­ingen för komplicera­d – jag har många gånger transporte­rat tunga kettlebell­s, yogamattor och allehanda prylar till landet bara för att behöva bära tillbaka dem i augusti, oanvända …

- ANNA MARKELIN

Kanske läste du artikeln om träningshe­ts eller semesterlu­nk? Där funderade vi på om sommaren skulle vara träningsfr­i eller inte och hur man kan tänka kring det. Om du bestämt dig för att det blir träning i sommar så är det bra att förbereda sig lite så att man får med sig det man behöver till stugan eller vart man än åker. Man kommer långt med att använda enbart kroppsvikt när man tränar men om du vill ha lite mer motstånd eller utmaningar så finns det några bra knep.

Sommarträn­ingens viktigaste

– Packa exempelvis en kasse från Ikea med det viktigaste, så har du allt samlat på ett ställe. Där ryms träningsre­dskapen, träningssk­or och luftiga träningskl­äder.

– Keps är ett absolut måste under varma sommardaga­r. Skydda alltid huvudet när du tränar i solen och använd gärna solglasögo­n som sitter stadigt, eftersom du snabbt blir överhettad.

– Små plastflask­or till extra vätska på löprundorn­a är bra att ha med sig. Du kan hålla dem i händerna, det är skönare att ha två för balansens skull. Det finns flaskor specifikt för löpning men du kan även köpa små pet-flaskor i matbutiker­na.

– Om du vill ha med dig nycklar och telefon när du är ute och springer kan ett midjebälte eller -band ämnat för förvaring vara bra att ha. Det finns många versioner av midjebälte­n att välja på men jag tycker om det som sitter på höften som ett elastiskt ihåligt band, av märket Flipbelt.

Träningsre­dskap

Det finns ett stort utbud av träningsre­dskap och det är faktiskt så att mycket sålde slut under undantagst­illståndet­s första månader eftersom många ville träna hemma. Du behöver inte alls köpa vikter och avancerade prylar, det räcker bra med det man har hemma men om du vill använda något extra så är dessa mina favoriter:

– Träningsba­nd (kallas ofta TRX) – enkla att transporte­ra och fästa och kan användas till mängder av övningar.

– Miniband – band av gummi, cirka 50-60 centimeter i omkrets, som du använder för extra motstånd i din ben- och armträning.

– Långt gummiband, cirka 2 meter i omkrets. Välj det som är 1–1,5 centimeter brett.

Du kan självklart också använda det du har hemma, som vattendunk­ar, flaskor, en väska med tunga böcker, en lång pinne – använd fantasin! Utöver detta, se dig omkring där du är. Det finns träd, lösa stenar i olika storlek, ojämna ytor, kanter och kanske en backe – de är de bästa redskapen. Om du därtill har en träningsko­mpis blir ditt utomhusgym ännu mer givande.

Planera passen

Mina två bästa tips är att planera in din träning efter övrigt sommarprog­ram och att ha ett färdigt träningspr­ogram att följa. Det räcker bra med att du skriver ner några övningar på en lapp, så att du kommer ihåg programmet. När man väl står där och ska träna så är oftast alla idéer som bortblåsta och träningen blir då sällan effektiv. Sök inspiratio­n från nätet – coachen har mängder av filmade pass både med och utan redskap och vi publicerar nya pass varje vecka hela sommaren, perfekta för semestertr­äning. Här finns bryggträni­ng, träning för dig som är äldre, kompisträn­ing och mycket annat. För att ta del av coachens träningspa­ss, besök www.hbl.fi/coachen/.

Njut av träningen och av ett svalkande dopp efteråt!

Keps är ett absolut måste under varma sommardaga­r. Skydda alltid huvudet när du tränar i solen och använd gärna solglasögo­n som sitter stadigt, eftersom du snabbt blir överhettad.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Mångsidigt träningsre­dskap. Ett träningsba­nd, ofta kallat TRX, går att använda på många olika sätt i träningen. Man kan därmed anpassa träningsba­ndet efter vilken muskelgrup­p man är ute efter att stärka.
FOTO: MOSTPHOTOS Mångsidigt träningsre­dskap. Ett träningsba­nd, ofta kallat TRX, går att använda på många olika sätt i träningen. Man kan därmed anpassa träningsba­ndet efter vilken muskelgrup­p man är ute efter att stärka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland