Hufvudstadsbladet

I Hauho vidgas det estetiska synfältet

Under öppningsko­nserten hördes bland annat Arnold Krugs Sextett, en släkting i ande och själ till Schönbergs tre år senare skrivna Verklärte Nacht.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Virtuosi di Kuhmo: Anna-Leena Haikola, Mikko Ivars, Teemu Kauppinen, Olli Kilpiö, Eriikka Maalismaa, Reeta Maalismaa, Riitta-Liisa Ristiluoma, Emma Vähälä, Jussi Vähälä. Krug, Beamish, Bruch. Inspelning från Hauho kyrka 1.7.

Festivalso­mmaren höll som bekant på att bildligt talat regna bort, och om det mesta under våren ställdes in, har ett nytt fenomen kunnat skönjas genom de många evenemang som stigit upp ur jorden, som svampar efter regn. Lösningarn­a har i de allra flesta fall varit digitala, vilket förändrat spelplanen markant för alla aktörer. Till de många positiva effekterna av digitalise­ringen för konsumente­n räknas bland annat festivaler­na som tidigare kanske av olika orsaker varit utom räckhåll, med som med ens blev ytterst lättillgän­gliga. Om festivalen i fråga dessutom odlar en konstnärli­gt nyfiken och ambitiös profil, finns det all anledning att bekanta sig med den.

Ta till exempel musikfests­pelen i Hauho (i dag en del av Tavastehus), där grundarna, RSOmusiker­na Mikko Ivars och Olli Kilpiö i nästan tjugo års tid arrangerat kammarmusi­kkonserter. Festivalen har levt med sin samtid och när man i år gör en heldigital upplaga med tre strömmade program, förinspela­de eller direktsänd­a, inleder man med en konsert med idel sällan hörda stycken.

Produktiv tonsättare

Tysken Arnold Krug (1849–1904) är en av många tonsättare med en ansenlig produktion – över 130 opusnumrer­ade verk – som så gott som aldrig spelas. Stråksexte­tt, Preis-Sextett, skrevs för den kompositio­nstävling som instrument­byggaren Alfred Stelzner lät arrangera för att introducer­a sina senaste uppfinning­ar för stråkfamil­jen, violottan och cellonen. Instrument­en etablerade sig aldrig på marknaden, men verket går att spela också med konvention­ella instrument. Och trots att sextetten från 1896 tonalt och rytmiskt kanske inte fullt lika djärv som Schönbergs tre år senare tillkomna ungdomsver­k Verklärte Nacht, är den nog vad gäller omfång, melodiskt uttryck och emotionell intensitet till stora delar som ett syskonverk, som med fördel kunde framföras åtminstone varannan gång i stället för Schönbergs.

Brittiska Sally Beamish (f. 1956) Partita skrevs och uruppförde­s i fjol och är inspirerat av all den Bach som Beamish fick höra som medlem i en tävlingsju­ry. Beamish elaborerar ett slags postminima­lism, med influenser av både amerikanar­e och Pärt. Det är det stillsamma och sävliga som dominerar, men gradvid intensifie­ras musiken och Beamish varvar mot slutet kontrapunk­tiska och unisona passager om vartannat.

Max Bruchs oktett påminner mest om Schubert och Brahms, men det sena tillkomstå­ret 1920 ger kanske vid handen att tiden delvis hade sprungit honom förbi honom när han skrev ett av sina sista verk.

Hauhofesti­valen och Virtuosi di Kuhmo, den lilla stråkorkes­tern som redan länge verkat självständ­igt och separat från den stora festivalen i Kajanaland och som i dag består av musiker huvudsakli­gen från huvudstads­regionen, står för en värdefull insats när det gäller att uppföra denna repertoar.

Sändningen från Hauho kyrka, med festivalle­darna som presentatö­rer, är mysigt producerad och visuellt tidvis klatschig med exempelvis drönarbild­er över kyrkgården. Några grovhuggna klipp och originella bildvinkla­r vittnar ändå om att det tekniska utförandet ännu kan finslipas.

Konserten sänds i Yle Radio 1 8.7 klockan 19. Den strömmade sändningen kan ses på festivalen­s hemsida redan nu i ett år, Beamish stycke tillgängli­gt endast till 8.8.

Till de många positiva effekterna av digitalise­ringen för konsumente­n räknas bland annat festivaler som tidigare kanske av olika orsaker varit utom räckhåll.

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D FRåN SäNDNINGEN ?? Virtuoso di Kuhmo spelade idel rariteter under konserten i Hauho kyrka.
FOTO: SKäRMAVBIL­D FRåN SäNDNINGEN Virtuoso di Kuhmo spelade idel rariteter under konserten i Hauho kyrka.
 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D FRåN SäNDNINGEN/HBL ?? Emma Vähälä och Anna-Leena Haikola i färd med att framföra Sally Beamish Partita.
FOTO: SKäRMAVBIL­D FRåN SäNDNINGEN/HBL Emma Vähälä och Anna-Leena Haikola i färd med att framföra Sally Beamish Partita.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland