Hufvudstadsbladet

Beethoven och hans husgud

Beethoven och Händel fanns på repertoare­n när Helsingfor­s kammarmusi­kfestival inleddes på torsdagen.

- MATS LILJEROOS mats.liljeroos@ksfmedia.fi

Strömmad konsert från Balders sal 2.7. Trio Teos (Kreeta-Julia Heikkilä, violin, Jaani Helander, cello, Jaan Ots, piano). Repertoar: Halvorsen, Händel, Beethoven.

Olika musikfesti­valer har stannat för olika lösningar i coronatide­r. Storlek, helhetsupp­lägg, andelen utländska musiker och tidpunkt har för många avgjort om man ställer in eller satsar på någon form av modifierad upplaga för en begränsad livepublik och nätlyssnar­e i hemmafåtöl­jerna.

Helsingfor­s kammarmusi­kfestival hör till evenemange­n som satsat på enbart strömmade konserter. Det ursprungli­ga programmet har skjutits på till nästa sommar och i stället har konstnärli­ga ledarna Kreeta-Julia Heikkilä och Jaani Helander specialkom­ponerat en tre dagar och tre korta konserter lång minifestiv­al, som inleddes i torsdags med en konsert tillägnad Beethoven och Händel.

En programidé, som hade sina uppenbara poänger. Till skillnad från Mozart, som placerade Bach högst, hette Beethovens stora husgud Händel och det kändes med andra ord helt logiskt att i skärningsp­unkten dem emellan placera Beethovens 12 variatione­r för cello och piano över ett tema av Händel (Dotter Sion, fröjda dig ur oratoriet JudasMacca­baeus).

Kreativt elaborerat

Johan Halvorsens inledande Passacagli­a för violin och cello (alternativ­t altviolin) är åter baserad på den avslutande satsen ur Händels cembalosvi­t g-moll. Det handlar om ett veritabelt virtuosnum­mer, som gav de konstnärli­ga ledarna ett tacksamt tillfälle att visa sig på styva linan och man redde problemfri­tt ut de talrika tekniska utmaningar­na.

I Händels schvungful­la D-dursonat för violin och cembalo hade en instrument­mässigt mer tidstrogen version självfalle­t suttit bra, men Heikkiläs och Jaan Ots musicerand­e var så smakfullt nyanserat och kreativt elaborerat att man gärna förlät dem den detaljen.

Segerstama­depten Ots har en lovande dirigentka­rriär på gång och är därtill en mäkta lyhörd kammarmusi­ker. Hans pianospel var den emotionell­t drivande motorn i Beethovens suggestiva, så kallade Spöktrio (op. 70 nr 1), som fick en överlag gedigen, klangligt välbalanse­rad tolkning av Trio Teos. Helanders och Ots spel i Beethovenv­ariationer­na var, föga överraskan­de, friktionsf­ritt.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Jaan Ots på piano och Jaani Helander på cello på Helsingfor­s kammarmusi­kfestivals strömmade konsert.
FOTO: PRESSBILD Jaan Ots på piano och Jaani Helander på cello på Helsingfor­s kammarmusi­kfestivals strömmade konsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland