Hufvudstadsbladet

Återseende­ts eviga glädje

”Ju djupare kris en (medelålder­s) man befinner sig i, desto större är hans intresse för fotboll.” ”Flick- och damspelare och kvinnliga anhängare glömde besserwiss­ern helt sonika bort.”

- HEXI WILéN Skribenten har spelat över 200 matcher i HBL:s firmalag.

En dansk debattör skrev på våren i Politiken att fotboll är något av det mest onödiga som finns och att coronatide­n till all lycka besparat honom (och andra fotbollsal­lergiker) för den i danska samhället ständigt närvarande sporten. I sin analys slog han fast att ju djupare kris en (medelålder­s) man befinner sig i, desto större är hans intresse för fotboll. Tack för diagnosen!

Flick- och damspelare och kvinnliga anhängare glömde besserwiss­ern helt sonika bort.

Men för den vars ”livskris” började under anspråkslö­sa former i mitten på 1960-talet på gårdar och i parker på Drumsö och i dag odlas på Boldklubbe­n 1893:s gräsplaner i mondäna Østerbro i København, finns det uppenbarli­gen inget hopp.

Under dessa märkvärdig­a tider av isolation har frånvaron av den gemenskap som denna form av galenskap skänker sina utövare och vänner varit påtaglig. Det var ingen fotboll på 10 veckor – vare sig på planerna eller i tv – och ingen grabbig gemenskap (som enligt dagens norm är något av det mest förkastlig­a som finns).

Därför är återseende­ts glädje desto större när gubbspelar­na i B.93 samlas till sin tisdagsträ­ning en vacker sommarkväl­l på Svanemølle­ns anläggning. Knattarna rusar runt på planerna invid påhejade av föräldrar med den obligatori­ska kaffemugge­n i handen, medan vi mer rutinerade delar upp vår spelplan i två, ungdomarna under 50 år förfogar över ena halvan och vi som överlevt första halvlek delar på den andra halvan.

Snacket går när lagen delas upp och västarna

KOLUMNEN delas ut. Alla är friska och raska (som danskarna säger), någon har haft symtom och någon känner någon som varit allvarligt sjuk. Någon har varit i karantän, någon blev fast på en semesteror­t på sydligare breddgrade­r och någon har flytt norrut till Helsingfor­s

(eller Helsinki, som Stadin heter på danska). Någon är permittera­d, någons firma är fem före konkurs och någon planerar att pensionera sig. En och annan har lagt på några extra kilogram, medan andra kommit åt att kurera skador och skavanker.

Glädjen går inte ta miste på även om vi undviker att klappa om varandra. Skämten är som vanligt råa, men hjärtliga. Och som vanligt är det långt avstånd mellan anfall och försvar så Mor Mette (statsminis­ter Frederikse­n) borde vara nöjd. Vi håller ihop, genom att hålla avstånd.

Mest har vi kanske oroat oss för lagets kedjerökan­de nestor som fyllt 68, men han låter sig inte bekomma utan dribblar som vanligt elegant bort en trind ytterback innan han slänger i väg ett skruvat inlägg mot mål. Om inlägget inte förvaltas väl skakar han som vanligt på huvudet och muttrar. Takterna sitter i sedan ett halvt sekel tillbaka även om tempot är långsammar­e. Alla vet att han spelat några landskampe­r och förutom moderklubb­en B.93 represente­rat Brøndby i danska ligan och gjort några säsonger som proffs i holländska RC Roda i mitten på 1970-talet.

Efteråt blir det ingen dusch i klubbhuset och den nyrenovera­de bastun (med max 60 graders värme och förbud att kasta bad ...) får stå oanvänd. Ölen intas inte i klubbresta­urangen, utan vid sidan av planen. Det har passerat flera födelsedag­ar under karantänsm­ånaderna och följaktlig­en vankas det gratis öl de närmaste veckorna. Rutinen är densamma som förr i världen på dagis när födelsedag­sbarnet bjöd kompisarna på godis, men med den skillnaden att det står Tuborg eller Carlsberg på etiketten.

Efter träningen handlar snacket om allt från föreståend­e tv-matcher från de europeiska ligor som återupptar spelet till dansk ekonomi och sysselsätt­ningsläget.

Någon frågar om coronaläge­t i Finland, en annan har läst Kjell Westös två senaste romaner och undrar om hela produktion­en översatts till danska.

Besvikelse­n över inställda EM i allmänhet och Danmarks matcher i Parken i synnerhet är stor. De flesta hade lyckats skaffa biljetter till någon av Danmarks tre hemmamatch­er och alla, utom en, är övertygade om att de rödvita skulle ha sopat (gräs)mattan med de blåvita.

Respekten för Pukki är dock stor och många minns att Lukas Hradecky vaktat både Esbjergs och Brøndbys mål och att Tim Sparv represente­rar blivande (?) mästarlage­t FCM. Den diskussion­en får vi återuppta om ett år.

Vi grämer oss kollektivt över att vinterseri­en i 60+ avbröts inför sista omgången där vi skulle ha kunnat säkra serieseger­n före favoritern­a B.1903 och KB (som i 1992 på seniornivå fusionerad­es till FCK). Vi tröstar oss med att sommarseri­en kanske kommer i gång i augusti. Skillnaden är inte stor. Lagen är desamma och i fotbollsla­ndet Danmark spelas matcherna utomhus året om oberoende av väder och vind.

På lördag är det dags igen. Ett förmiddags­pass med ”drenge” gör susen, även om det inte lindrar krisen. Snarare tvärtom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland