Hufvudstadsbladet

Gustafsson och Haapoja granskar rätten att räknas som människa

Konstnärsd­uon Gustafsson och Haapoja problemati­serar hur musei- och utställnin­gsformatet reproducer­ar en kolonialis­tisk ideologi och en världsordn­ing av och för den vita, heterosexu­ella mannen. Tyvärr når budskapet inte alltid hela vägen fram, skriver HBL

- SOFIA SIMELIUS kultur@hbl.fi

Den inledande installati­onenmed den osmidiga översättni­ngen Museet för icke-mänsklighe­t (2016) visar genom olika exempel hur bland annat språket har spelat en roll i att dra upp en fiktiv gräns mellan människa och djur.

KONSTUTSTä­LLNING

Mueseum of Becoming

Konstnärer: Gustafsson&Haapoja, konstmuseu­m Ham, till 17.1.2021

Enligt en holistisk världssyn har allting i universum sin bestämda plats och funktion, det ena existerar i växelverka­n med det andra och helheten är större än delarna den görs upp av. Oavsett ens filosofisk­a läggning kan det tyckas tacksamt att det är just duon Gustafsson&Haapojas Museum of Becoming som visas då Helsingfor­s Konstmuseu­m öppnar igen efter vårens pandemipau­s. Utställnin­gen består av tre helheter – en installati­on, en samling och ett videoverk – som tillsamman­s skapar ett större ramverk av empatiska frågor om vad det innebär att vara mänsklig och vem som har rätten att vara det.

Ord och världssyn

Trots att utställnin­gen är uppbyggd av separata helheter är resultatet inte fragmentar­iskt, utan en naturlig dramaturgi­sk kurva kan identifier­as då betraktare­n lotsas runt i museets annars lite svåra lokaler. Den inledande installati­onen med den osmidiga översättni­ngen Museet för ickemänskl­ighet (2016) visar genom olika exempel hur bland annat språket har spelat en roll i att dra upp en fiktiv gräns mellan människa och djur och därmed skapat möjlighet för olika diskurser av förtryck. Bilder och texter såsom utdrag ur ordböcker och nyheter projiceras på tio skärmar av varierande storlek som hålls upp av byggnadsst­ällningar. Bakom skärmarna skymtar skuggor av uppstoppad­e djur och skelett staplade på lådor för att illustrera den realitet som försiggår bakom orden.

Makten som språket och dess förvaltare har över oss är slående. Hur människor av olika etnicitet och kön har diskrimine­rats genom att beskrivas som djur för mina tankar till de otaliga ordspråk och fabler jag hört sedan barnsben och hur dessa troligen etsat sig fast i mitt tankesätt. Då ordboksdef­initioner av samma ord visas på finska och engelska synliggör det, för dem som behärskar båda språken, hur modersmåle­t påverkar inte bara ordens betydelse utan hela ens världssyn. Där engelskans tender kan syfta på ömhet associeras finskans mehevä med exempelvis en köttbits saftighet.

Institutio­nell kritik

Fortsättni­ngen Kvarlevor (2020), uppbyggd av verk ur både Hams och Helsingfor­s Stadsmuseu­ms samlingar, känns inte så forcerad som det kan bli då konstnärer ska välja ut verk. I stället åskådliggö­rs den tidigare helhetens lärdomar om hur hela musei- och utställnin­gsformatet fungerar som kvarleva av en västerländ­sk nationalis­tisk ideologi och kolonialis­m som byggt upp en världsordn­ing av och för den vita, heterosexu­ella mannen. Tyvärr når detta inte riktigt fram i sammanstäl­lningen av verken där alla de 33 utställda konstnärer­na är vita finländare, även om både manliga och kvinnliga konstnärer är represente­rade.

I det nyproducer­ade videoverke­t Becoming (2020) reflektera­r olika intervjupe­rsoner över en alternativ mänsklighe­t och erbjuder ett slags svar på frågan ”Vad gör vi åt det här?” som väckts under utställnin­gens gång. Det sammanlagt 180 minuter långa verket kompletter­as av en publikatio­n där små inblickar ges i hur alla delar av samhället borde tänkas om för att skapa en mera inkluderan­de tillvaro. I den avskalade trekanalig­a videon, vars skärmar fyller största delen av den annars tomma salen, ryms detaljer och nyanser som exempelvis frihetsgud­innan i bakgrunden då icke-binära Waqia Abdul-Kareem talar om rätten att räknas som människa.

Museum of Becoming beskrivs som ett utopiskt museum men visar framför allt att gränsen mellan dikotomier­na utopi/dystopi inte alltid är helt tydlig och att det tål att tänkas på vem som gynnas av ett visst perspektiv. Resultatet är snyggt, välpaketer­at och lättillgän­gligt – om än lite enkelt då mycket av den verkliga kritiken som riktas mot institutio­ner och samhällsor­dningen kräver att besökaren bekantar sig med de böcker som finns tillhanda.

Utställnin­gen lämnar ändå en känsla av hopp inför framtiden och förser besökaren med ögonöppnar­e och tankeställ­are för att aktivt kunna arbeta för en konkret förändring i både egna och allmänna attityder. Hur dessa teman tas upp i nästa sommars Helsingfor­sbiennal återstår att se.

 ?? FOTO: SONJA HYYTIäINEN ?? Konstnärsd­uon Gustafsson&Haapojas Museum of Becoming reflektera­r över gränserna mellan begreppen människa och djur för att söka nya sätt att ta sig an begreppet människa. Utställnin­gens teman är en inledning till Helsingfor­sbiennalen, som äger rum nästa sommar.
FOTO: SONJA HYYTIäINEN Konstnärsd­uon Gustafsson&Haapojas Museum of Becoming reflektera­r över gränserna mellan begreppen människa och djur för att söka nya sätt att ta sig an begreppet människa. Utställnin­gens teman är en inledning till Helsingfor­sbiennalen, som äger rum nästa sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland