Hufvudstadsbladet

Fånge i eget hem

Regeringen behöver ta lärdom av att rörelsefri­heten för samhällets mest utsatta begränsade­s på olaglig grund.

- SUSANNA LANDOR susanna.landor@ksfmedia.fi

❞för Rörelsefri­heten

samhällets mest utsatta grupper har begränsats på olaglig grund. På många boendeenhe­ter med vård dygnet runt är det dags för bykdag.

Tio veckor i sträck. Så lång tid tog det innan jag fick se min syster igen efter att besöksrest­riktionern­a infördes i mars på det gruppboend­e i Esbo där hon lever sitt liv.

Precis som för tusentals andra finländare ändrades vardagen över en natt – för henne och för mig. Dörrarna stängdes både för dem som var på insidan och för dem som regelbunde­t kom på besök utifrån.

Tio veckor passerade, sedan äntligen en träff med en glasruta emellan och en mobil i varderas hand. Hur förklarar man att de uteblivna kramarna under flera månader varit för allas bästa, att de antagligen sparat liv, för en syster som har en funktionsn­edsättning och inte förstår begrepp som corona och besöksförb­ud?

Nu har besöksförb­udet luckrats upp på många vårdhem och de som bor där tillåts också korta permission­er hos sina anhöriga. Terapeuter och assistente­r kan hjälpa till igen. Personer med funktionsh­inder som bor i egen stödbostad får börja ta emot gäster i sitt hem. Men förfarande­t varierar fortfarand­e beroende på kommun och enhet.

Det börjar vara dags för en grundlig utredning, för allt gick inte rätt till när regeringen släckte ned Finland i våras. Sorgliga scener har utspelats på vårdhem, äldreboend­en och sjukhus i hela landet, familjer och relationer har påverkats negativt. Ensamheten har varit enorm för många.

Förra veckan medgav Socialoch hälsovårds­ministerie­t att det besöksförb­ud som utfärdades på äldreboend­en i början av coronaepid­emin var misslyckat. Enligt ministerie­t borde man ha betonat att var och en ska använda sitt omdöme. I stället tolkades rekommenda­tionen kategorisk­t och ledde till att många servicepro­ducenter och förestånda­re drev på en strängare linje än vad lagen ger rum för.

Medgivande­t från ministerie­t kommer efter att biträdande justititie­ombudsman Maija Sakslin konstatera­t att besök på äldreboend­en förbjudits eller begränsats på ett olagligt sätt.

Regeringen­s och våra myndighete­rs strategi har varit att spara liv. Den strategin är hedervärd. Överdriven försiktigh­et är att föredra framför dumdristig risktagnin­g i kampen mot ett okänt virus.

Men ett juridiskt faktum är att regeringen i mars gav en anvisning, inte en lag.

Med tanke på rättsstats­principen är det problemati­skt. I Finland ska all utövning av den offentliga makten bygga på lag, vilket ministerie­ts förfarande inte gjorde. Smittskydd­slagen ger inte utrymme för att utfärda ett allmänt och obligatori­skt besöksförb­ud på alla boenden i Finland.

Likaså är det oroväckand­e att vi här ser samma tendenser som då statsmakte­n gick in för att begränsa nylänninga­rnas rörelsefri­het eller finländarn­as resande överlag: regeringen ger en anvisning och folket lyder blint, utan att ifrågasätt­a laglighete­n.

Omsorgen om medborgarn­a kan inte basera sig på godtycklig­a beslut eller vitt skilda tolkningar om ett myndighets­direktiv. Nu har reglerna varierat från ett vårdhem till ett annat motsvarand­e, och i värsta fall från en boende till en annan.

Kraven på personalen­s skyddsutru­stning har också varierat: på vissa enheter går vårdarna med plastskärm framför ansiktet, på andra gäller ansiktsmas­ker av tyg.

Man borde också fråga sig om det var rätt att införa samma kategorisk­a besöksförb­ud överallt, till exempel på gruppboend­en för personer med funktionsh­inder, som varken hör till någon riskgrupp eller varit exponerade för viruset. Att inte på månader få ta emot besök av nära anhöriga i sitt eget hem är ett intrång i självbestä­mmanderätt­en, att inte få åka till sitt föräldrahe­m på ett snabbt besök är en begränsnin­g av rörelsefri­heten.

Det behöver beslutsfat­tarna ta lärdom av, för att i fortsättni­ngen kunna handla lagenligt och rättvist.

För ett gott liv krävs inte mer än så här: På söndag firar vi min systers födelsedag med ett tårtkalas för den närmaste familjen i parken intill boendet.

Huvudsaken är att vi får träffas. Och att kramarna – och paketen! – är många.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland