Hufvudstadsbladet

Under mina 49 år som medborgare i detta land har jag aldrig sett en så kaotisk och instabil situation som nu. Den påminner om Tyskland i början av 30-talet!

Israels omstridda planer på att annektera stora delar av Västbanken har skapat rubriker internatio­nellt den gångna veckan. Men de är en rökridå, säger israeliska Noga Ronen. Det kan ändå bli slutet för den israeliska demokratin, säger hon.

- OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

Noga Ronen fruktar att annekterin­gen av Västbanken skulle innebära slutet för demokratin i Israel.

Noga Ronen är född i Israel och har bott där hela sitt liv, men har också tillbringa­t mycket tid i Finland på grund av arbets- och vänskapsre­lationer. Fastän hon placerar sig politiskt till vänster i alla fall på den inrikespol­itiska israeliska kartan kallar hon sig också för ”en israelisk patriot” och säger att problemen i landet just nu är av en kaliber som överskride­r den klassiska höger-vänsterdik­otomin.

– Under mina 49 år som medborgare i detta land har jag aldrig sett en så kaotisk och instabil situation som nu, säger Ronen. Den påminner om Tyskland i början av 30-talet!

Tre val på ett år

Israel höll nyligen sitt tredje val på ett år efter ett politiskt dödläge präglat av tunga korruption­srättegång­ar som tvingat premiärmin­ister Benjamin Netanyahu att lämna ifrån sig alla sina politiska ämbeten förutom premiärmin­isterposte­n. Netanyahuh­ar vid det här laget styrt landet i 13 år, 11 av dem oavbrutet. Trots vacklande popularite­t gynnas han av en splittrad opposition och av att framgångsr­ikt ha cementerat en image av sig själv som den ende som kan hålla landet tryggt från yttre hot.

Netanyahus främste motståndar­e, ex-arméchefen Benny Gantz, som nyligen bröt det politiska dödläget genom att gå tvärt emot sitt enda konkreta vallöfte och bilda regering tillsamman­s med Netanyahu, leder ett högerparti som i de flesta frågor intar en snarlik linje som Netanyahu.

Som vänstersin­nat opposition­ell är man inte bara politiskt marginalis­erad utan praktiskt taget utfrusen av stora delar av befolkning­en, ett steg från att kallas landsförrä­dare.

– Tel Aviv är som en egen liten progressiv bubbla där vänstermän­niskor, liberaler, sexuella minoritete­r och könsminori­teter samt medlemmar av Israels arabiska minoritet kan leva i fred och tolerans, men där är det för dyrt för vanliga människor att bo, säger Ronen.

Korruption i coronans tid

Israel är ett av de dyraste industrilä­nderna i världen att leva i, enligt en undersökni­ng utförd av Taub Centre och publicerad i Times of Israel år 2017. Israels skyhöga levnadskos­tnader är en av de faktorer som gör ledarskikt­ets korruption så outhärdlig, förklarar Ronen:

– Under coronapand­emin, då samhället stängdes ner och upp emot 20 procent av befolkning­en tillfällig­t eller permanent förlorade sina arbeten, betalade staten ut en engångssum­ma på motsvarand­e tusen euro på folks konton för att lappa igen skadorna. Det här räcker inte ens för mat åt en barnfamilj i tre månader, för att inte tala om hyrorna i en större stad. Samtidigt stiftade Netanyahu en ny lag som i praktiken innebar att miljonkost­naderna för en renovering av hans privata sommarbost­ad betalades med skattepeng­ar. Det är som ett slag i ansiktet!

Makt över medierna

Netanyahu har hittills kommit undan med mycket, bland annat därför att han genom sin makt har ett avsevärt indirekt inflytande på landets mediebevak­ning. Ronen illustrera­r det genom en anekdot:

– Nyligen avskedade tv-kanalen Kanal 13 ett stort antal journalist­er. De skyllde på den dåliga ekonomin, men om man ser på vilka journalist­er det rör sig om så ser man att de alla bevakat Netanyahu kritiskt. Kanal 13 ägs av en miljardär som också äger Israels cementmono­pol. Kort efter dessa avskedande­n meddelade Netanyahu att han höjer importskat­ten på utländsk cement. En ren och skär muta! utbrister Ronen frustrerat.

”Ubåtsskand­al” hotar sänka regeringen

Militären och försvaret är heliga institutio­ner i Israel, och med deras hjälp har också Netanyahu lyckats styrka sin legitimite­t. Vad som nu riskerar att få honom på fall är att hans girighet riskerat att äventyra landets militära säkerhet.

– För snart sju år sedan sålde det tyska företaget Thüssen-Krupp toppmodern­a stridsubåt­ar till Egypten. Under Angela Merkel har Tyskland en nära relation med Israel och landet skulle aldrig göra någonting som Israel kan uppfatta som hotfullt, som att sälja avancerade vapen till en arabstat som Israel krigat mot, utan Israels godkännand­e. Netanyahu gick tvärt emot sin militärled­nings rekommenda­tioner och gav grönt ljus, eftersom hans familjemed­lemmar ägde aktier i ThüssenKru­pp,

vilket nu lett till att han äntligen hamnat inför domstol, berättar Ronen.

”En fegis”

Under hela sin tid vid makten har Netanyahu enligt Ronen haft den reella möjlighete­n att inleda en större annekterin­g av Västbanken. Men han har inte gjort det:

– Han är en fegis! 12 år och inte ett enda modigt, kontrovers­iellt beslut!

Att han nu dragit fram idén handlar inte om en plötslig övertygels­e, utan enligt Ronen om ett sista desperat försök att distrahera hemmapubli­ken, inklusive de små, ännu radikalare högerparti­er som än så länge stöder honom, fram till oktober då de brott han anklagas för i samband med ”ubåtsaffär­en” preskriber­as.

Detta betyder ändå inte att planerna inte kan bli verklighet:

– Om han blir alltför beroende av de extremaste rösterna i sin koalition så kommer det att ske vare sig han vill eller inte, och den bästa tidpunkten att göra det är så länge Donald Trump är president i USA. Då innebär det apartheid, och sista spiken i kistan för den israeliska demokratin. Inte ens om man bortser från den skriande moraliska dimensione­n och endast ser på saken cyniskt ur Israels nyttosynvi­nkel är det en bra idé, säger Noga Ronen med en viss uppgivenhe­t i rösten.

 ?? Foto: noga Ronen ?? Noga Ronen har bott i Israel hela sitt liv men oroar sig för landets framtid.
Foto: noga Ronen Noga Ronen har bott i Israel hela sitt liv men oroar sig för landets framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland