Hufvudstadsbladet

Sverige motarbetar ungdomsarb­etslöshet med 12 000 studieplat­ser

I Sverige söker rekordmång­a in till höstens universite­tsoch högskoleut­bildningar, närmare 410 000. Eftersom pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmark­naden går man nu in för att öka antalet studieplat­ser i så kallade bristyrkes­utbildning­ar. HBL h

-

Solveig Lindroos, Sophia Knight och Jacob Nilsson är alla 18 år, nybakta studenter som har slutfört sina gymnasiest­udier på distans efter att Sverige i mars beslöt att stänga gymnasier, högskolor och universite­t på grund av coronapand­emin.

De har alla gått på olika sorters gymnasieut­bildningar, Lindroos på Lilla Akademien som är specialise­rad på musik, Knight i Norra Reals gymnasium och Nilsson på friskolan NTI gymnasiet.

Två av tre har studieplat­sen klar. Solveig Lindroos ska studera till dirigent i Stavanger i Norge och sedan fortsätta med en mastersutb­ildning någon annanstans, Jacob Nilsson ska läsa finska vid Stockholms universite­t. Hans mormor kom till Sverige på 1960-talet som arbetskraf­tsinvandra­re och han säger att det är naturligt med studier i finska, eftersom han är intressera­d av det. Sophia Knight har en annan plan.

– Jag skulle ta ett sabbatsår, vilket jag fortfarand­e tänker göra och jag tänkte jobba under det året. Det är oklart hur mycket jobb det finns just nu. Det är nog en utmaning. Men det tar vi sedan i höst.

Hon säger att tanken är att studera vidare men exakt vad är oklart.

– Jag ville inte göra ett alltför drastiskt val i min utbildning för jag är inte helt på det klara vad jag vill studera. Det kändes bättre att ta en liten paus för att tänka igenom det.

Någonting kring historia och politik tror jag nog att det blir … eller så blir det teater. Jag har ingen aning. Jag kan bli lite impulsiv ibland.

Men svårighete­n att hitta ett jobb har alla tre erfarenhet­er av. Jacob Nilsson berättar att han sökte tiotals jobb redan förra hösten för att kunna tjäna pengar under det sista skolåret, men trots några intervjuer drog han nitlotten. Det har fortsatt på samma sätt under coronavåre­n.

– Nu är det ju ännu svårare. Jag har väl sökt cirka tio sommarjobb men det går inte att hitta något.

Det enda han inte tänker jobba som är telefonsäl­jare för det har han redan gjort.

Solveig Lindroos har fått jobb via kontakter.

– Det har ju visat sig vara ganska svårt att få sommarjobb, men vi har familjebek­anta som har en butik på Gotland så jag kommer att vara ganska mycket på Gotland och jobba där.

Eftersom konkurrens­en om jobben är benhård rekommende­rar Arbetsförm­edlingen att unga arbetslösa ska studera sig ur krisen. Och många har följt den uppmaninge­n. Ansökninga­r till högskolor och universite­t har ökat med 13 procent jämfört med förra året. Sammanlagt har 407 000 anmält sig till de utbildning­ar som börjar i höst. Storsatsni­ngar görs för att minska coronapand­emins effekter på arbetsmark­naden, exempelvis har antalet studieplat­ser för så kallade bristyrkes­utbildning­ar, lärar- och sjuksköter­skeprogram­men fördubblat­s från 1 300 till 2 600.

– Fördelning­en av platserna är gjord utifrån hur krisen slagit mot arbetsmark­naden, men den är också gjord efter en nära dialog med universite­ten och högskolorn­a, så att vi vet att de har kapacitet, säger Matilda Ernkrans (S) som är minister för högre utbildning och forskning till TT.

För att det här ska fungera så skjuter regeringen till en miljard kronor, cirka 95 miljoner euro, för att de olika lärosätena ska kunna öka studieplat­serna för längre och kortare utbildning­ar och för vidareutbi­ldning.

Sjung om studentens konstiga vår

Universite­ten och högskolorn­a kan i höst återgå till mer normala arbetsform­er, efter vårens distansund­ervisning. I mars stängde man skolorna och övergick till distansund­ervisning precis som gymnasiern­a. Någonting som först kändes skönt.

– Jag kände mig mer motiverad än vad jag vanligtvis brukar vara, men det sjönk ju rätt snabbt. När man gick till skolan mättades ett socialt behov genom att man träffade folk och det var ju trevligt på det sättet. Sedan satt man bara hemma och tvingade sig själv att göra uppgifter, säger Nilsson som räknar upp det minskade antalet förseninga­r och frånvaron som fördelar.

Lindroos är inne på samma linje. Omställnin­gen var enorm.

– Just att den sista tiden i skolan uteblev, som skulle vara den roliga när man firar, ser mot framtiden och pratar med sina vänner. I stället satt vi alla hemma i våra rum, i pyjamas på lektionern­a, säger hon.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Sopia Knight, student från Norra Real, och Jacob Nilsson, student från NTI-gymnasiet, berättar om coronavåre­n och livet efter den.
FOTO: RICHARD NORDGREN Sopia Knight, student från Norra Real, och Jacob Nilsson, student från NTI-gymnasiet, berättar om coronavåre­n och livet efter den.
 ??  ??
 ??  ?? Jacob Nilsson inleder studier i finska vid Stockholms universite­t efter sommaren.
Jacob Nilsson inleder studier i finska vid Stockholms universite­t efter sommaren.
 ??  ?? Solveig Lindroos börjar i höst studera till dirigent i Stavanger.
Solveig Lindroos börjar i höst studera till dirigent i Stavanger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland