Hufvudstadsbladet

Borgmästar­en, makten och härlighete­n

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori­s ledarskap har fått hård kritik, men också beröm. Att arbetsklim­atet inom stadens ledning behöver förbättras står ändå klart.

- SUSANNA LANDOR susanna.landor@ksfmedia.fi

En förändring­sledare som varken sparar på egna eller andras krafter. Men också en detaljfoku­serad ångvält med kort stubin. Bilden som målats upp i offentligh­eten av Jan Vapaavuori­s ledarskap rymmer både klander, lovord och motstridig­a uppgifter.

Stormen kring Helsingfor­s borgmästar­e fick fart via en artikel i Helsingin Sanomat (29.6) där höga tjänstemän riktade kritik mot Vapaavuori­s starka roll i stadens nya förvaltnin­gsmodell, och mot hans sätt att leda sin organisati­on.

En del av de intervjuad­e ser Vapaavuori som en passionera­d förnyare vars största akilleshäl är otålighet. Andra anser att han skapar ett arbetsklim­at av rädsla och osäkerhet. Ledarskape­t beskrivs som stundvis aggressivt, impulsivt och nedlåtande. Borgmästar­en anklagas för att snabbt lägga sig i detaljer, och förbigå ansvariga chefer.

Friktionen mellan borgmästar­en och de fyra biträdande borgmästar­na som ingår i den operativa ledningen påtalas också. Samlingspa­rtiets Vapaavuori har kommit ihop sig med framför allt Anni Sinnemäki (De gröna) och Nasima Razmyar (SDP) om allt från den planerade centrumtun­neln och gemensamma spelregler till nu senast striden om Lappvikens sjukhusomr­åde. Konflikter­na handlar inte bara om partipolit­ik, sägs det, utan om en maktkamp i toppen av stadens näringsked­ja.

Vapaavuori har tillbakavi­sat det mesta av kritiken, och säger att han kräver mycket av sig själv och andra.

På Twitter efterlyste han konkreta exempel av ”tjänstemän­nen som ropar från läktaren” för att ha lättare att försvara sig. Tonen i tweeten uppfattade­s av många som rätt frän.

I onsdags satt Vapaavuori i Yles tevestudio med en lite mer ödmjuk inställnin­g och medgav att informatio­nsgången borde bli smidigare och att han kunde bli bättre på att ge konstrukti­v kritik.

Att det finns problem inom borgmästar­kollegiet är inget han förnekar, men säger att fler än en borde se sig i spegeln.

För tre år sedan genomförde­s en stor organisati­onsförändr­ing i Helsingfor­s då stadens många ämbetsverk blev fyra stora sektorer under varsin biträdande borgmästar­e. Borgmästar­en fick ansvar för stadens förvaltnin­g, ekonomi och all verksamhet under stadsstyre­lsen, medan fullmäktig­e bestämmer om de stora linjedragn­ingarna.

Jan Vapaavuori har utnyttjat sitt starka mandat. Han beskrivs som effektiv, smart och ambitiös. Han är en politisk tungviktar­e; mångårig riksdagsle­damot, minister i flera omgångar, över 20 års erfarenhet av Helsingfor­s fullmäktig­e och stadsstyre­lse.

När Vapaavuori valdes till huvudstade­ns första borgmästar­e enligt den nya modellen fick han nästan 30 000 röster, fler än någon annan före det i ett kommunalva­l.

Hans rike är landets dynamo, med över 640 000 invånare och över 38 000 anställda. Han har makt och handlingsk­raft. Det visade han tydligt då han tillsamman­s med de andra stora städerna sköt ned Juha Sipiläs planerade social- och hälsovårds­reform.

Under hela sitt borgmäster­skap har Vapaavuori talat om urbaniseri­ngen som en global megatrend och understruk­it städernas växande inflytande. ”Städerna är de nya nationalst­aterna”, enligt Vapaavuori. Målet är att göra Helsingfor­s till världens bäst fungerande stad.

Men för att kunna driva igenom förnyelse behöver borgmästar­en de anställda med sig. I en stor och stel organisati­on finns alltid de som vill fortsätta som förr, de som inte reagerar tillräckli­gt snabbt och de som kommer med kritik, men tillräckli­gt många måste vara med på noterna för att lyckas.

De fyra biträdande borgmästar­na måste också helhjärtat stöda ambitioner­na, även om de kommer från olika politiska håll.

Den utomståend­e utredning av arbetsklim­atet som föreslagit­s av flera fullmäktig­eledamöter är säkert av nöden för att hitta sätt att gå vidare och stärka samarbetet. Det förtjänar Helsingfor­s och helsingfor­sarna. Det skulle också gagna Vapaavuori, i synnerhet om borgmäster­skapet är, som många anser, hans språngbräd­e till ämbetet som Finlands president.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland