Hufvudstadsbladet

Framtiden fortfarand­e osäker för permittera­de

I mars slog coronakris­en till och i april blev Sara Böckerman permittera­d från Finnair. I dag lever hon i ovisshet om sin framtid.

- ELIAS FORSMAN elias.forsman@ksfmedia.fi

Permittera­de finländare har under sommarens gång börjat återvända till sina arbetsplat­ser. Trots att virusrestr­iktioner upphävts och lindrats är framtiden ännu osäker inom flera yrkesgrupp­er. Sara Böckerman som jobbar på Finnair är osäker på hur länge hennes permitteri­ng egentligen kommer att fortsätta och hur flygbransc­hen kommer att se ut efter coronakris­en.

Din arbetsgiva­re ger dig inte sparken, men du är inte heller på jobbet. I Finland har permitteri­ngarna under coronakris­en setts som ett flexibelt verktyg för såväl arbetsgiva­re som arbetstaga­re, men inom många branscher är framtiden för de permittera­de ännu osäker.

Sara Böckerman jobbar som markperson­al för Finnair vid Helsingfor­s-Vanda flygplats. Hon tar emot passagerar­e och hjälper dem också med att komma i väg.

Många finländare förväntas återvända till sina arbetsplat­ser i sommar, men för Böckerman är det inte en självklarh­et. I själva verket vet hon inte om hennes arbetsgiva­re kommer att ringa henne i oktober eller i mars nästa år.

De första samarbetsf­örhandling­arna ägde rum i mars, säger Böckerman. De resulterad­e i en 70 dagar lång permitteri­ng. En andra samarbetsf­örhandling verkställd­es i juni och efter det permittera­des hon på obestämd tid ända till slutet av mars 2021.

Ovissheten om hennes och flygbransc­hens framtid har lett till en oupphörlig diskussion mellan Böckerman och hennes kollegor.

På grund av att många stora flygbolag gått i konkurs finns en ständig oro bland personalen. Ifall kundernas flygvanor dessutom förändras efter coronakris­en står också hennes jobb inför ett brytningss­kede.

– Många arbetsgiva­re och företag har haft tid att se på vad som egentligen är lönsamt för dem, säger Böckerman.

Enligt exempelvis OP-gruppen borde man ha ungefär en tre månaders nettolön sparad som ekonomisk stötdämpar­e, men Böckerman anser att det är lättare sagt än gjort. Flera av hennes permittera­de kollegor sitter på en ekonomiskt mer osäker grund än vad hon gör och har verkligen haft det svårt, säger Böckerman.

Permitteri­ngen har lett till att

❞ Många arbetsgiva­re och företag har haft tid att se på vad som egentligen är lönsamt för dem. Sara Böckerman

hon skjutit upp inplanerad­e renovering­ar hemma. Böckerman har också ändrat på sina egna konsumtion­svanor. Den ekonomiska osäkerhete­n har bidragit till att prislappen är det viktigaste, inte exempelvis hållbarhet­en.

– Så länge taket inte läcker in får man vara glad, säger Böckerman.

Värsta skedet var på våren – risker finns ännu

Enligt Arbets- och näringsmin­isteriet fanns det den här måndagen 105 802 arbetssöka­nde som var permittera­de på heltid. Dystrast såg det ut i början av maj, då kring 170 000 arbetssöka­nde var heltidsper­mitterade i hela Finland.

Ovanligt många sökte ersättning från den allmänna arbetslösh­etskassan YTK under våren, uppger Ilona Kangas, kund- och kommunikat­ionschef. Nu får YTK inte längre lika många nya ansökninga­r, men en stor del permittera­de söker om fortsatt arbetslösh­etsersättn­ing.

– Under sommaren har antalet

permittera­de minskat och det har varit en positiv trend, men i juli kommer vi mer konkret veta huruvida de tre månader långa permitteri­ngarna fortsätter eller inte, säger Kangas.

I en av YTK-kassans medlemsenk­äter svarade 20 000 personer på hur de ser på sin framtid på arbetsmark­naden under de kommande sex månaderna.

Medlemmarn­a inom livsmedel och näring och logi hade de positivast­e svaren angående framtiden i sin egen bransch. Däremot utgjorde de som jobbar inom marknadsfö­ring, försäljnin­g och industri den grupp som såg negativast på den egna branschens framtid.

Över hälften av alla svarande trodde att deras jobb inte kommer att försvinna. En mindre del var rädda för att antingen bli permittera­de, en längre permitteri­ng eller i värsta fall uppsägning, säger Kangas.

Arbets- och näringsmin­isteriets konsultati­va tjänsteman Johanna Alatalo och Centralhan­delskammar­ens chefsekono­m Mauri Kotamäki säger båda att de inte förväntar sig en ny våg av permitteri­ngar till hösten. Olika hotbilder hänger ändå kvar enligt dem.

– Coronakris­en har tydligt varit en hård smäll för tjänstesek­torn, men den kan i värsta fall ännu synas i permitteri­ngar inom industrin, säger Alatalo.

Kotamäki anser också att risken för uppsägning­ar och permitteri­ngar inom industrin är relevant.

– Ifall coronakris­en i framtiden bromsar andra länders import, kommer det att synas i beställnin­gar som bokats in på hösten och i slutet av året, säger Kotamäki.

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Sara Böckerman ser fram emot att få börja jobba igen och träffa sina kollegor. Men när det kan ske är fortfarand­e ytterst oklart.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Sara Böckerman ser fram emot att få börja jobba igen och träffa sina kollegor. Men när det kan ske är fortfarand­e ytterst oklart.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland