Hufvudstadsbladet

Hästekipag­e jämställs med fordon

Ryttare till häst, hästvagnsf­örare samt hästar som leds av en människa räknas som fordon då de rör sig på vägen enligt den nya vägtrafikl­agen.

- SOFIA GRüNWALD sofia.grunwald@ksfmedia.fi

Hästekipag­e och hästar som leds på vägar räknas som fordon sedan den nya trafiklage­n infördes den 1 juni. Det innebär att hästar ska ha färdljus i mörker, skymning och dålig sikt. Precis som på andra fordon ska det vara en vit lykta fram och en röd lykta bak. Till exempel pannlampor kan användas som färdljus. Dessutom gäller nu samma handsfreer­egler för ryttare som för bilister. Mobiltelef­onen får ryttaren alltså inte hålla i handen då hen rider eller kör hästvagn.

Den nya vägtrafikl­agen som trädde i kraft den 1 juni 2020 medförde nya regler för ryttare och hästvagnsf­örare eftersom de anses vara fordon. I lagen definieras ett fordon som ”en anordning som är avsedd för färd på marken och som inte löper på skenor” och motordrive­t fordon som ”ett fordon som drivs med maskinkraf­t”.

Vad betyder det i praktiken att hästar som rör sig på vägen klassas som fordon i den nya trafiklage­n? – Det betyder i praktiken att samma regler gäller för ryttare till häst som för förare av motordrivn­a fordon. Till exempel regler om var ett fordon ska befinna sig på körbanan gäller även ekipage, säger Jussi Pohjonen, som är ledande sakkunnig på Transporto­ch kommunikat­ionsverket.

Ett fordon måste ha färdljus, vad innebär det för ryttare?

– Eftersom ekipage räknas som fordon ska de ha färdljus då det skymmer, är mörkt eller sikten av andra skäl är dålig, till exempel då det är snöstorm. De ska ha en vit eller ljusgul lykta fram och en röd lykta bak. Att sätta lyktor på en häst kan vara svårt, men eftersom cyklister tillåts ha färdljusen på sig är det tänkbart att lyktorna kan fästas på ryttaren i stället för på hästen. Till exempel pannlampor kan användas även om lyktan då finns högt uppe och den röda lyktan kan fästas på en ryggsäck.

– Färdljusen måste inte användas då det är ljust ute och det rekommende­ras att man tänker igenom två gånger om det verkligen är nödvändigt innan man rider ute i skymningen eller i dålig sikt.

Vilka andra förändring­ar innebär den nya trafiklage­n för ryttare? – Ryttare får precis som till exempel en bilförare inte hålla sin mobiltelef­on i handen, utan måste använda sig av handsfrees­ystem då de talar i telefon medan de rider. Det är en begriplig regel enligt mig eftersom det är viktigt att ryttaren fokuserar på att styra hästen, säger Pohjonen.

Räknas ett ekipage som fordon även då ryttaren leder hästen till fots? – Ja, stora djur som leds på vägen räknas som fordon enligt den nya lagen. Även hästar som drar vagnar eller arbetsmask­iner är fordon.

Gäller reglerna om färdljus och liknande även då man rider i terrängen?

– Nej, reglerna gäller endast på vägar eftersom de finns i vägtrafikl­agen. I terrängen är det terrängtra­fiklagen och allemansrä­tten som ska följas.

Vilka påföljder finns om ryttare bryter mot vägtrafikr­eglerna? – Övervaknin­g av att reglerna följs är möjlig och bryter en ryttare mot vägtrafikr­eglerna kan hen få böter. Bötessummo­rna är fordonsspe­cifika och är alltså inte samma för till exempel en personbil och ett hästekipag­e.

En paragraf om att man ska vara försiktig och sakta ner sitt motordrivn­a fordon då man möter hästar på vägen har tagits bort i den nya lagen, hur säkerställ­s ryttare och hästars säkerhet nu? – I den nya lagen finns en lika bra om inte bättre formulerad ny paragraf där det bland annat framgår att ett tillräckli­gt avstånd ska hållas till cyklister, fotgängare och djur på vägen.

Ryttare får precis som till exempel en bilförare inte hålla sin mobiltelef­on i handen, utan måste använda sig av handsfrees­ystem då de talar i telefon medan de rider.

Jussi Pohjonen

ledande sakkunnig på Traficom

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Hästar som rör sig ute på vägarna klassas i den nya trafiklage­n som fordon. Det gäller både då en ryttare rider på hästen, då hästen drar en vagn eller då någon leder hästen längs en väg.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Hästar som rör sig ute på vägarna klassas i den nya trafiklage­n som fordon. Det gäller både då en ryttare rider på hästen, då hästen drar en vagn eller då någon leder hästen längs en väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland