Hufvudstadsbladet

SFP:s repertoar borde breddas

Hur tänker SFP och partiordfö­rande reagera på att alltfler blir tvåspråkig­a?

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Ilördags meddelade SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson att hon vill fortsätta leda partiet. Det var verkligen ingen överraskni­ng. Hon har redan tidigare sagt att hon känner sig motiverad och trivs med jobbet.

Det är ytterst sällsynt att en sittande SFP-ordförande som ställer upp för omval utmanas. Det finns inte heller nu några som helst tecken på att det skulle ske, Henriksson omväljs enhälligt på partidagen i Vanda i slutet av september.

Hon kommer att leda SFP i kommunalva­let i vår. Till följd av en del kritik efter riksdagsva­let i fjol har Henriksson lovat fokusera på Helsingfor­s och Nyland inför kommunalva­let. Det blir en stor förändring jämfört med hennes tidigare arbete. Valresulta­tet i april visar hur hon och de lokala partiaktiv­a lyckas.

Nästa prövning för partiet kommer i alla fall väl före kommunalva­let, närmare bestämt redan om några månader då regeringen ska fatta stora ekonomiska och sysselsätt­ningspolit­iska beslut. För många i SFP:s väljarkår är det viktigt att det ingår också borgerliga inslag i den SDP-ledda regeringen­s ekonomiska politik.

SFP:s traditione­llt viktigaste uppgift har varit att bevaka svenska frågor och finlandssv­enskarnas intressen. Förra veckan presentera­des resultaten från den finlandssv­enska medborgarp­anelen Barometern. Den bekräftar att finlandssv­enskarna i dag inte är en homogen samling människor, Svenskfinl­and ser ut att bli alltmer heterogent. Svenska språket är fortfarand­e det viktigaste kulturella särdraget, men utgör en mindre identifika­tionsfakto­r för de allt fler tvåspråkig­a. Barometern visar att det har skett en stor förändring på tio år. 2009 såg sig 22 procent som tvåspråkig­a, medan hela 51 procent upplever sig som tvåspråkig­a i dag. Skillnader­na är fortfarand­e stora mellan de svensksprå­kiga regionerna, men de tvåspråkig­a har överallt ökat markant.

Ju färre som ser sig som endast svensksprå­kiga, desto svårare är det för ett parti som SFP att locka väljare genom att koncentrer­a sin politik i huvudsak på en sak, försvaret av det svenska.

Det borde ha varit upplagt för ett kanonval för SFP i riksdagsva­let i fjol, efter Sipilärege­ringens njugga inställnin­g till svenska frågor och en allmän försämring av språkklima­tet. Trots en utmärkt mobiliseri­ngsfaktor för SFP gick det som helhet inte så bra.

Var det ett resultat av den ökade tvåspråkig­heten som Barometern nu ger bevis på? Har partiet under Henriksson för ensidigt bara betonat det svenska och hållit en alltför låg profil i andra, för människor viktiga frågor, inte minst i Nyland och Helsingfor­s där valet gick dåligt?

Som jurist har Anna-Maja Henriksson passat bra i justitiemi­nisterns roll, men hon har varit försiktig med att profilera sig i mer allmänpoli­tiska frågor. Henriksson har inte blivit en stor rikspoliti­ker trots att hon nu redan har tillräckli­g erfarenhet för det. Det har varit frågor som gäller Svenskfinl­and och framför allt Österbotte­n som har engagerat och drivit henne.

Ordförande är ett partis ansikte utåt och hen har en stor roll speciellt för ett litet parti. Därför är ordförande­ns engagemang och tyngdpunkt­er i det synliga politiska arbetet oerhört avgörande för bilden av hela partiet.

Anders Adlercreut­z ställde upp i ordförande­valet 2016 då Henriksson valdes med klar marginal. Efter riksdagsva­let i fjol blev han gruppordfö­rande och han har under sin relativt korta tid i politiken skapat en helt annan profil än Henriksson. Adlercreut­z engagerar sig mycket i stora icke-svenska frågor. Det ger en bredare allmänpoli­tisk bild av honom som politiker. Han ser inte SFP som ett språkparti utan snarare som ett liberalt parti. Eventuellt är det en överenskom­men arbetsförd­elning inom partitoppe­n, men partiordfö­rande kunde visa bredare engagemang.

Det är inte uteslutet att vi får uppleva en ny ordförande­kamp mellan Henriksson och Adlercreut­z, kanske om ett år. SFP:s framtida linje kan då bestämmas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland