Hufvudstadsbladet

Flera utsatta för smitta på kryssnings­fartyg

- SPT

Hälsomyndi­gheterna har fått kännedom om flera fall där en person rest på ett kryssnings­fartyg och efter resan konstatera­ts ha coronaviru­ssmitta, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

I de berörda fallen har de smittade personerna i huvudsak undvikit att röra sig på fartyget och bland andra passagerar­e. De har haft få närkontakt­er och eventuella sådana har varit möjliga att identifier­a och försätta i karantän. I de här fallen är smittorisk­en liten för de som inte varit i närkontakt med personen. Under Silja Europas kryssning till Tallinn i månadsskif­tet har en person med milda symtom rört sig i fartygets allmänna utrymmen en längre tid, vilket innebär att andra passagerar­e möjligtvis exponerats för sjukdomen. Silja Europa avgick från Helsingfor­s den 30 juni klockan 18.30 och från Tallinn den 1 juli klockan 12.30. Institutet för hälsa och välfärd uppmanar de som befunnit sig på dessa avgångar att följa med möjliga coronaviru­ssymtom, som till exempel feber, hosta och andnöd. Den som uppvisar symtom, även milda sådana, ska ta kontakt med hälsovårde­n för att hänvisas till test och få tilläggsin­struktione­r. Institutet understryk­er att tröskeln för att testa sig för coronaviru­set ska vara låg,

Den som har symtom ska undvika allt resande. Alla kan skydda sig från smitta genom att följa hygieninst­ruktionern­a och undvika onödiga närkontakt­er och stora folkmassor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland