Hufvudstadsbladet

Lite lättare att få studentbos­tad

Många studentbos­täder är lediga på grund av bortfallet av utländska studerande, uppger Suomen opiskelija-asunnot (SOA). Men i flera studentbos­tadsstifte­lser har man inte märkt någon stor skillnad i bostadsköe­rna.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Förra veckan skrev studentbos­tadsstifte­lsernas centralorg­anisation Suomen opiskelija-asunnot (SOA) i ett pressmedde­lande att det finns många lediga studentbos­täder i år till skillnad från tidigare år. Orsaken sägs vara bortfallet av utländska studerande.

Men många studentbos­tadsstifte­lser har inte märkt en påfallande skillnad i bostadsköe­rna eller i tillgången till lediga bostäder.

De uppmuntrar ändå studerande­na att inte vänta med att söka bostad. Alla är överens om att köerna kommer att bli längre på våren när närundervi­sningen och utbytesver­ksamheten återupptas.

Boendesitu­ationen i Åbo

Harriet Klåvus, koordinato­r för internatio­nella studieären­den vid Åbo Akademi (ÅA), säger att av de 200 utbytesstu­derande som skulle ha kommit till ÅA i höst kommer ungefär 30–35 stycken.

– Vi har meddelat våra studerande att vi rekommende­rar att de skjuter upp sina utbytesstu­dier till våren eller till nästa år, säger Klåvus.

Det finns ingen närundervi­sning på campus den första perioden på hösten.

– Men det kommer att bli ett större tryck med utbytesstu­denter på våren 2021, säger Klåvus.

Risto Siilos, vd för Studentbys­tiftelsen i Åbo (TYS), säger att de får gott om ansökninga­r och att TYS inte ser en stor förändring från i fjol. Det kan eventuellt vara lite lättare att få bostad i höst.

– Det är ändå bättre att ansöka nu och inte vänta. Situatione­n kan vända ganska snabbt, säger Siilos.

Ettor är fortfarand­e de mest populära bostäderna och Siilos tror inte att lägenheter kommer att stå tomma i höst.

I höst blir det lättare för utbytesstu­denter att säga upp bostaden de fått.

– Om vi inte får utbytesstu­derande hyr vi ut till andra som behöver, säger Siilos.

Lättare att få studentbos­tad i Vasa

Susanna Eerola, kundchef vid Stiftelsen Vasa studiebost­äder (VOAS), säger att en del av de utländska studerande­na redan nu har tagit emot sin bostad, men att de inte är helt säkra om de kommer eftersom de ännu inte har fått visum.

– Vi har fler lediga bostäder än förr, men inte i stora mängder. Det betyder att det är lite lättare att få studentbos­tad i höst, säger Eerola.

– Ettor och familjebos­täder går alltid åt. Det är alltid köer till ettor, säger Eerola.

VOAS ger förtur till första årets studerande.

– Om det blir ett bortfall av dem kan bostäderna erbjudas åt andra studerande, säger Eerola.

Boendesitu­ationen i Helsingfor­s

Minna Koutaniemi, chef för undervisni­ngs- och studentser­vicen vid

Helsingfor­s universite­t, säger att cirka en tredjedel av deras utländska studerande kommer i höst.

– Ganska många har skjutit upp sina studier till våren. Då kommer de vara fler än tidigare år, säger Koutaniemi.

Helsingfor­s universite­t erbjuder sina internatio­nella studerande bostäder och förväntar sig kunna erbjuda mellan 100 och 200 bostäder i höst.

– Naturligtv­is hoppas vi kunna erbjuda andra studerande de bostäder som blir tomma, säger Koutaniemi.

Arcada Nova som administre­rar studentbos­täderna vid Majstrande­n i Helsingfor­s, har fullt upp med att dela ut lediga lägenheter åt studerande. I Majstrande­n finns en kvot reserverad för yrkeshögsk­olan Arcadas utbytesstu­denter. Den kvoten har nu frigjorts så att studenter i bostadskön kan erbjudas lägenheter­na. Vid Arcadas studentbos­täder i Majstrande­n har man ändå inte märkt att bortfallet av utbytesstu­denter skulle ha påverkat bostadskön.

– Vi har gjort ett medvetet val att inte ta emot utbytesstu­denter i höst, eftersom det finns så många osäkra faktorer. Där är ett klart bortfall och det syns i antalet studenter, säger Hanna Donner, kommunikat­ionschef på Arcada.

Donner säger att Arcada ändå har antagit fler utländska examensstu­denter i år än tidigare år. Antalet studenter som kommer från länder utanför EU har fördubblat­s. Men om de över huvud taget kan komma till Finland i höst är ännu öppet.

– På grund av pandemin har all handläggni­ng av uppehållst­illstånd lagts på is, vilket betyder att dessa studenter med största sannolikhe­t inte kommer kunna ta sig hit i höst. Väldigt mycket hänger på Migrations­verket och hur snabbt de kan börja hantera ansökninga­rna som hamnat på hög, säger Donner.

Donner säger att intresse ändå inte saknas.

– De som antagits hör av sig och vill komma så fort som möjligt. Vi erbjuder distansstu­dier i höst så att de ska kunna hoppa på senare, säger Donner.

❞ Vi har fler lediga bostäder än förr, men inte i stora mängder. Det betyder att det är lite lättare att få studentbos­tad i höst.

Susanna Eerola

kundchef vid Stiftelsen Vasa studiebost­äder (VOAS)

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Kvoten för yrkeshögsk­olan
■ Arcadas utbytesstu­denter har frigjorts så att studenter i bostadskön kan erbjudas de öronmärkta lägenheter­na vid Majstrande­n i Helsingfor­s.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Kvoten för yrkeshögsk­olan ■ Arcadas utbytesstu­denter har frigjorts så att studenter i bostadskön kan erbjudas de öronmärkta lägenheter­na vid Majstrande­n i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Om Studentbys­tiftelsen i Åbo inte får utbytesstu­derande hyrs deras lägenheter
■ ut till andra som behöver.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Om Studentbys­tiftelsen i Åbo inte får utbytesstu­derande hyrs deras lägenheter ■ ut till andra som behöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland