Hufvudstadsbladet

Kraftig ökning i antalet klamydiasm­ittade

Antalet finländare som smittades med könssjukdo­mar ökade markant i fjol i jämförelse med föregående år. Studentern­as hälsovårds­stiftelse har länge satsat på hemmatest för att underlätta testningen.

- CECILIA AF HäLLSTRöM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi

Klamydia är den vanligaste könssjukdo­men i Finland. På Institutet för hälsa och välfärd registrera­des 16 200 fall i fjol. Ökningen var kring tusen fall i jämförelse med föregående år.

Hela 80 procent av de smittade var mellan 15 och 29 år. Huruvida den stora ökningen beror på att allt flera personer testar sig är oklart.

Minna Paavonsalo, ansvarig läkare på Studentern­as hälsovårds­stiftelse (SHVS) i Esbo och Helsingfor­s, påpekar att klamydia är en lömsk infektion i och med att den kan vara symtomfri.

– Därför ska man inte förlita sig endast på symtom för att gå och testa sig. Kondom är det enda som skyddar mot sexuellt överförbar­a infektione­r, klamydia inkluderat. Då man haft oskyddat sex eller kondomen har gått sönder är det bra att gå på test, säger hon.

SHVS och den offentliga hälsovårde­n erbjuder kostnadsfr­i undersökni­ng och behandling av könssjukdo­mar.

Nu vågar också männen

Tröskeln att testa sig har blivit lägre med nya former av hemmatest. Paavonsalo berättar att SHVS redan i nästan fem år använt sig av könssjukdo­mstest som görs hemma. Man beställer testet på nätet, får det på posten, tar ett prov och skickar för analys. Konceptet har fungerat bra och många har valt att använda sig av det.

– Den största förändring­en vi märkte då vi invigde hemmateste­n var att män började testa sig mera aktivt. Kvinnor är vanligen redan i tidigare ålder i kontakt med preventivm­edelsrådgi­vning och gynekologe­r, vilket kan göra tröskeln för dem att gå till labbet för att testa sig lägre.

Vad har coronaepid­emin för inverkan på testivern? – Den exceptione­lla våren har inte ändrat studerande­nas beteende. Teststatis­tiken har inte rubbats nämnvärt. Könssjukdo­mstest som kan göras hemma har varit coronavänl­iga då de sker på distans. Preventivm­edelsrådgi­vningen har varit tillgängli­g via internet, säger Paavonsalo.

Hur coronavåre­n har påverkat folks sexuella välbefinna­nde är en annan fråga. Våren har varit psykiskt tung för många. En överväldig­ande känsla av ensamhet blandat med en rädsla för smittorisk på grund av fysisk närhet kan ha påverkat folks sexlust och sexuella relationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland