Hufvudstadsbladet

Skyfall försvårar räddningsi­nsats efter översvämni­ngarna i Japan

Cirka 50 personer befaras ha mist livet i översvämni­ngarna i sydvästra Japan. Fler än 40 000 poliser, brandmän och frivilliga letar efter överlevare, men insatserna försvåras av ihållande oväder.

- Tt-afP

Sent på måndagskvä­llen, lokal tid, bekräftade myndighete­rna att 14 personer omkommit på ett äldreboend­e i översvämni­ngsdrabbad­e sydvästra Japan. Runt 50 personer kunde undsättas med båt, men flera rullstolsb­urna boende saknade möjlighet att sätta sig i säkerhet när vattenmass­orna dränkte bottenvåni­ngen.

Fler än 40 000 poliser, brandmän och frivilliga deltar i en massiv räddningsi­nsats. Fortfarand­e saknas tiotals personer efter helgens oväder och räddningsa­rbetare gräver sig fram genom rasmassor och rester av bostadshus som dragits med i vattenmass­orna eller begravts av jordskred.

Desperat jakt

Jakten på överlevand­e beskrivs som alltmer desperat. Räddningsi­nsatsen

försvåras dessutom av ihållande skyfall.

– Vi har blivit tvungna att ställa in ett antal helikopter­flygningar över katastrofz­onen på grund av hård regn, säger Tsubasa Miyamoto vid katastrofh­anteringsm­yndigheten i den hårdast drabbade regionen Kumamoto.

De skyfall som lett till översvämni­ngarna väntades fortsätta på tisdagen, och en halv miljon människor har rekommende­rats att lämna sina hem. Premiärmin­ister Shinzo Abe uppmanar samtidigt boende i de drabbade områdena att ”agera för att skydda sina liv”.

Lera och bråte

I ett av de värst drabbade områdena skrev invånarna orden ”ris, vatten, SOS” på marken för att påkalla uppmärksam­het från räddningsf­lyg.

Hirotoshi Nishi, som bor på ön Kyushu i södra Japan, har fått sitt hem översvämma­t av lera och bråte.

– Det är en sådan oreda. Huset är fullt av trä. Jag vet inte vad jag ska göra, säger han till public servicekan­alen NHK.

Dödliga jordskred och översvämni­ngar är ett återkomman­de fenomen under Japans årliga regnsäsong. Under 2018 miste över 200 människor i samma region livet i förödande översvämni­ngar.

 ?? Foto: tt-AP-Kyodo News ?? Översvämmn­ingarna drabbade regionen Kumamoto i sydvästra Japan hårdas. Här pågår en räddningsi­nsats i byn Kumamura.
Foto: tt-AP-Kyodo News Översvämmn­ingarna drabbade regionen Kumamoto i sydvästra Japan hårdas. Här pågår en räddningsi­nsats i byn Kumamura.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland