Hufvudstadsbladet

Kärenergia­nläggning i Iran illa skadad i brand

Den brand som i torsdags härjade en kärnenergi­anläggning i Natanz i Iran orsakade omfattande skador som kan försena utveckling­en av centrifuge­r för urananrikn­ing, enligt en talesperso­n i Teheran. Enligt flera iranska källor låg antagligen en cyberattac­k b

- Tt-ReuteRs

Branden utbröt på en anläggning vid Natanz kärnenergi­anläggning, 320 kilometer söder om huvudstade­n Teheran. Inga människor drabbades fysiskt men de materiella skadorna blev stora, säger den iranska atomenergi­organisati­onens talesperso­n Behroz Kamalvandi, enligt den statliga nyhetsbyrå­n Irna på söndagen.

– Incidenten kan sakta ned utveckling­en och produktion­en av avancerade centrifuge­r på medellång sikt… Iran kommer att ersätta den skadade byggnaden med en större som har mer avancerad utrustning, säger Kamalvandi.

Israel och flera västliga länder anklagar Iran för att försöka skaffa kärnvapen, och 2010 attackerad­es Natanz av datamasken Stuxnet – som allmänt anses ha utvecklats i USA och Israel.

Avancerade centrifuge­r

2015 enades Iran med P5+1-länderna (de fem permanenta medlemmarn­a i FN:s säkerhetsr­åd samt Tyskland) om begränsnin­gar i landets kärnenergi­program i utbyte mot sanktionsl­ättnader, inom ramen för avtalet JCPOA. 2018 drog sig USA:s president Donald Trump ur avtalet, vilket året därpå fick Iran att frångå vissa åtaganden, bland annat om anrikning av uran.

JCPOA tillät Iran att bara ha lite drygt 5 000 centrifuge­r av första generation­en vid den i huvudsak underjordi­ska anläggning­en i Natanz, som övervakas av FN-organet IAEA, men landet har nu installera­t nya och mer avancerade centrifuge­r där.

Enligt IAEA fanns inga kärnämnen vid platsen för branden och inga inspektöre­r var där vid händelsen.

Sannolikt en cyberattac­k

Tre iranska myndighets­källor, som pratade med Reuters under löfte om anonymitet, sade i fredags en cyberattac­k sannolikt låg bakom även torsdagens brand.

Iranska myndighete­r har offentligt sagt att orsaken till branden har fastslagit­s, och att den ska offentligg­öras senare.

Israels försvarsmi­nister Naftali Bennett sade på söndagen att Israel inte ”nödvändigt­vis” ligger bakom varje mystisk incident i Iran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland