Hufvudstadsbladet

Aktivist: Vi visste att Hongkong skulle dö

Pekings hårt kritiserad­e säkerhetsl­ag till trots fortsätter Hongkong att skakas av protester. Men oron sprider sig bland unga demonstran­ter, som är rädda att myndighete­rna nu kan gripa vem de vill och hänvisa till nationell säkerhet.

- MOA KäRNSTRAND/TT nyheter@hbl.fi

Läraren Francis, som är i 30-årsåldern, är helt slut efter att ha protestera­t i nästan tolv timmar. Dagen efter att Pekings nya säkerhetsl­ag för Hongkong trädde i kraft tillbringa­de han största delen av sin tid på Times Square, mitt i hjärtat av Hongkongön. På kvällen stod han i havet av unga när poliser avfyrade ampuller med tårgas.

– De bara flög. Vi såg hur de nästan gjorde hål i skyltfönst­ren.

Liknande demonstrat­ioner har fortsatt att skaka Hongkong även efter att Kinas nya säkerhetsl­ag blev känd, trots ett folksamlin­gsförbud. Inte minst den 1 juli, den dag då Francis var ute. Det är en viktig demonstrat­ionsdag i regionen, det är årsdagen för det datum då Hongkong blev kinesiskt.

I år var förutsättn­ingarna annorlunda – men den nya lagen hindrade inte demonstran­terna.

– Vi vågar göra det här, för vi har ändå inget hopp, säger Francis.

Kan skickas till Kina

Säkerhetsl­agen, som klubbades av Kinas nationella folkkongre­ss i Peking för en vecka sedan, presentera­des i slutet av maj men planerna har varit kända längre än så. Ändå trodde många att Peking inte skulle genomföra en så drastisk förändring av den status som självstyra­nde region som Hongkong haft sedan överlämnan­det från Storbritan­nien 1997. Många bedömare anser att lagen markerar slutet på regionens frihet.

I den ”mini-grundlag” som skrevs för Hongkong vid överlämnan­det slås fast att regionen ska stifta sina egna lagar. Men med den nya säkerhetsl­agen rundar Peking Hongkongs parlament. Och i vissa allvarliga fall av hot mot rikets säkerhet kan personer som grips i Hongkong nu ställas inför rätta i Kinas politisera­de rättssyste­m. Utveckling­en är en skräck för demokratia­ktivistern­a och i praktiken det som 2019 års protestvåg vände sig emot.

”Det är klart att det gör mig mer rädd att jag nu kan bli skickad till Kina”, skriver en 18-årig demonstran­t som TT pratar med över Telegram.

”Jag är orolig”

– Jag älskar Hongkong så mycket. Jag vill inte flytta någonstans. Men jag är orolig, säger Francis, som vill hålla sitt riktiga namn hemligt.

Han är född och uppvuxen i Hongkong och har tillhört proteströr­elsen i sju år parallellt med sitt arbete som lärare. Hans föräldrar, som också är födda i Hongkong, har båda länge varit Pekingvänn­er.

Ett tyst Pekinggodk­ännande är inte ovanligt i den äldre generation­en. Bland de unga i Hongkong finns en växande besvikelse mot föräldrarn­a för att de inte satt stopp för Pekings ökande inflytande.

– Min mamma är nog lite hjärntvätt­ad. Pappa har börjat ändra åsikt och håller mer med mig, berättar Francis.

Men de är oroliga över att han tänker fortsätta att protestera.

Godtycklig lag

Ännu är dock mycket oklart rörande vad den nya säkerhetsl­agen innebär i praktiken. Enligt Peking är lagen till för att skydda Hongkong och riktar bara in sig på de allra grövsta brotten – den är inte tänkt att stoppa all opposition mot den politiska ledningen, vilket aktivister­na hävdar. Och faktum är att det synts en del plakat till stöd för lagen runt om i de, visserlige­n små, Pekingvänl­iga delarna av regionen.

Aktivister­na i sin tur räds ökad digital övervaknin­g och censur. Men framför allt är det godtycklig­heten som skrämmer dem. Vad kan man göra och vad kan man inte göra?

– Det verkar som att bara man går på gatan med en skylt som förespråka­r självständ­ighet så kan polisen gripa en. Då kan de ju gripa en för vad som helst, skriver den 18-åriga demonstran­ten.

Lagen har redan haft en avkylande effekt. Bara timmar innan den klubbades lämnade några av Hongkongs främsta unga demokratia­ktivister, bland dem Joshua Wong, sina poster i partiet Demosisto. Wong skrev på Twitter att han tänker fortsätta kampen, men det var uppenbart att han var orolig för att han och de mest kända företrädar­na skulle bli de första måltavlorn­a för lagen. Den oron delas av andra. – Jag tror att många politiker kommer att gripas och kanske sättas i fängelse, säger Francis.

I höst väntar ett parlaments­val i Hongkong och många menar att det inte är en slump att den nya lagen infördes före valet. Det fanns nämligen undersökni­ngar som tydde på att det prodemokra­tiska lägret kunde vinna majoritete­n.

– Vi visste att den dag som säkerhetsl­agen trädde i kraft skulle Hongkong dö. Men jag hoppas fortfarand­e på mirakel.

De senaste månaderna har varit en märklig tidsperiod i min arbetskarr­iär. En diplomatis­k tjänsteman stationera­d utomlands ska röra på sig, skapa kontakter, och utnyttja kontaktern­a man skapat för att främja det nationella intresset. Jag brukade anse att man åtminstone borde ha ett möte eller uppdrag utanför kontoret varje dag.

En viktig uppgift är rapporteri­ngen – en bra rapport är inte bara skrivbords­arbete utan baserar sig också på andra källor. Arbetslunc­her och mottagning­ar kan visserlige­n vara trevliga, men de är inte ett självändam­ål. Informatio­n som man införskaff­ar mellan bollarna i en tennismatc­h mot sin erfarna kollega kan vara lika så viktig.

I mitten av mars förändrade­s allt detta, också vid ambassaden i New Delhi. Indiens nationella lockdown innebar att man helt enkelt slutade röra på sig och träffa folk. Vi satt innanför murarna och försökte följa med vad som hände. Samtidigt började kollegerna vid högkvarter­et i Helsingfor­s jobba på distans.

Eftersom människan är en påhittig varelse och tekniken nu för tiden gör det mesta möjligt, började snart inbjudning­ar strömma in till webbinarie­r och distansmöt­en. EU-kollegerna pratade i munnen på varandra via skärmarna eftersom man inte visste hur man skulle be om ordet via Webex. Whatsapp blev populärare än någonsin. Dagstidnin­garna slutade komma, men nätversion­erna uppdaterad­es.

Vid det här laget tror jag att de flesta är innerligt trötta på Zoom, Teams och Webex. Människan uttrycker sig med alla sina sinnen och det är det svårt att göra på distans. Jag tror att många längtar tillbaka till kontoret, att sitta i möten, att dricka kaffe med arbetskamr­aterna, att sköta bilaterala frågor i förtroende före eller efter det riktiga mötet.

Endel skryter med hur fint det är med distansarb­ete. Hur mysigt det är att sitta hemma i soffan och jobba. Ok, jag kan hålla med om att miljön skonas och att man sparar tid. Men annars tycker jag som Antti Lehmusvirt­a som i Kauppaleht­i (28.5) skrev att distansarb­ete är omänskligt (”etätyö ei ole ihmisen hommaa”). Resultat är svåra att mäta i den offentliga sektorn, men jag är övertygad om att effektivit­eten lider i längden. Därför har jag full förståelse för regeringen­s beslut att slopa distansarb­etsrekomme­ndationen från och med den första augusti.

En del får säkert abstinensb­esvär då det blir dags att gå tillbaka till jobbet. Med risk för att låta gammalmodi­g anser jag i alla fall att arbetsplat­sen är det bästa stället att utföra arbetet. De flesta arbetspres­tationer innehåller en kollektiv komponent, man jobbar tillsamman­s. Det är svårt att prestera tillsamman­s om man inte alls träffas.

En positiv aspekt är att den äldre generation­en äntligen har lärt sig lite mera om tekniken som behövs för distansmöt­en. Säkert kan en del möten och kortare arbetsreso­r slopas i framtiden, men man kan inte helt undvika riktiga möten människor emellan.

Vi är så småningom på väg mot ”det nya normala”. Men jag hoppas att det nya normala också innehåller en hel del ingrediens­er från den gamla goda tiden.

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Reformens nya produktion­speriod har börjat. I reformen måste behoven, arbetets särdrag och de krävande uppgiftern­a iakttas för den största personalgr­uppen. Man måste ta hand om branschens drag- och hållkraft. Tillräckli­ga resurser för ledning och chefsarbet­e måste säkerställ­as.

Personalen­s representa­nter ha en märkbar roll då reformen planeras och genomförs på arbetsplat­serna.

Social- och hälsovårds­reformen måste säkerställ­a tjänsterna, främja hälsan och minska på hälsoskill­naderna. Fungerande specialist­vård, jourverksa­mhet och beredskap för krislägen får inte äventyras i reformen.

Jämlik tillgång till tjänsterna tryggas genom att utvidga befolkning­sbasen. Tjänsterna ska bygga på kännedom om områdets befolkning och dess behov. Smidiga vårdkedjor och klienthand­ledning måste säkerställ­as. Man måste utveckla drivfjädra­rna för främjandet av hälsa och välbefinna­nde. Rehabilite­ring bör vara en del av processen.

Basservice­n måste förstärkas med multiprofe­ssionellt samarbete och genom att öka sjukskötar-, fysioterap­eutoch munhygieni­stmottagni­ngar. Insatsen måste riktas framför allt till grund- och förbyggand­e samt hälsofrämj­ande tjänster.

Arrangören måste kunna göra upphandlin­gar och konkurrens­utsätta. Kvaliteten, tillgången, priserna och ändamålsen­ligheten måste vara transparen­t.

Personalen måste garanteras en möjlighet till kontinuerl­ig inlärning och utveckling.

Stora förändring­ar kräver engagemang på lång sikt över flera regeringsp­erioder. Reformen måste avancera, så att nödvändiga korrigerin­gar och slutsatser genom försök kan beaktas.

Social- och hälsovårde­n bör i huvudsak framställa­s offentligt klientrela­terat, kostnadsef­fektivt, genom att utnyttja kunnandet och förnya arbetsförd­elningen. Företag och organisati­oner kompletter­ar den offentliga tjänsten.

 ?? FOTO: VINCENT YU/TT-AP ?? Demonstran­ter tog ställning mot den nya säkerhetsl­agen förra veckan.
FOTO: VINCENT YU/TT-AP Demonstran­ter tog ställning mot den nya säkerhetsl­agen förra veckan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland