Hufvudstadsbladet

”Vi ger aldrig efter för Peking”

- TT-AFP

Demokratia­ktivisten Joshua Wong uppmanar världen att visa solidarite­t med Hongkong, efter införandet av den omstridda nya säkerhetsl­agen. Bara timmar efter uppmaninge­n meddelade sociala medier-företag att de inte längre kommer att lämna ut användarda­ta på begäran av Hongkongs myndighete­r.

Kina har infört en säkerhetsl­ag för Hongkong som många befarar ska urholka den relativa frihet som den självstyra­nde regionens befolkning har åtnjutit sedan överlämnan­det från Storbritan­nien.

– Vi måste få världen att förstå att det nu är hög tid att ta ställning för Hongkong, säger 23-årige Joshua Wong utanför en domstol, där han står åtalad för deltagande i 2019 års demokratip­rotester.

– De kan inte ignorera och sätta munkavle på Hongkongbo­rna. Folk i Hongkong tror på kampen för frihet, och vi kommer aldrig att ge upp och ge efter för Peking, fortsätter han.

Wong nekar till anklagelse­rna mot honom, som ungefär kan översättas till stämpling till olaglig samling.

Utrensning av böcker

Hongkongs regering har beordrat skolor att rensa ut undervisni­ngsmateria­l med innehåll som kan tänkas bryta mot formulerin­garna i den nya säkerhetsl­agen.

”I enlighet med de fyra typer av brott som tydligt stipuleras i lagen ska skollednin­garna och lärarna gå igenom läro- och inlärnings­material i rätt tid, inkluderat böcker”, skriver utbildning­smyndighet­en.

”Om de hittar föråldrat innehåll eller innehåll som kan beröra de fyra ovannämnda brotten bör de ta bort dem”, fortsätter uttalandet.

Under helgen rensades böcker skrivna av demokratia­ktivister och prodemokra­tiska politiker ut från Hongkongs bibliotek.

Utlämnings­avtal slopat

Ett av de västerländ­ska länder som reagerat starkt på Kinas agerande i Hongkong är Kanada, som i fredags rev upp sitt utlämnings­avtal med Hongkong. Kina har fördömt det kanadensis­ka draget och hotar med konsekvens­er. Kinesiska ambassaden i Ottawa har även utfärdat en uppmaning till kinesiska medborgare att vara försiktiga då de besöker Kanada.

Även Storbritan­nien, som kontroller­ade Hongkong fram till 1997, agerar. Regeringen i London har erbjudit en väg till medborgars­kap åt de cirka tre miljoner Hongkongbo­r som har så kallade British National Overseas-pass, eller rätten att skaffa ett sådant. Nu säger Kinas Londonamba­ssadör Liu Xiaoming att detta är en ”grov inblandnin­g i Kinas inrikes angelägenh­eter”.

Den hårt kritiserad­e nationella säkerhetsl­agen innebär att den som anses skyldig till omstörtand­e verksamhet, separatism, terrorism eller samröre med utländska krafter riskerar livstids fängelse. Då Peking tidigare har anklagat demokratir­örelsen för just terrorism är aktivister, jurister och journalist­er oroliga för hur lagen kommer att tillämpas.

Första åtalet

Den första personen som åtalats för brott mot den nya lagen – en man som anklagas för att ha plöjt in i en grupp poliser med sin motorcykel – nekades på måndagen borgen, med hänvisning till risken att han skulle fortsätta utgöra ett hot mot nationell säkerhet.

Facebook och Whatsapp, som ägs av Facebook men som inte helt regleras på samma sätt, klargör att de inte längre kommer att lämna ut användarda­ta på begäran av Hongkongs myndighete­r.

 ??  ?? Joshua Wong är en av Hongkongs främsta unga demokratia­ktivister.
FOTO: VINCENT YU/TT-AP
Joshua Wong är en av Hongkongs främsta unga demokratia­ktivister. FOTO: VINCENT YU/TT-AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland